Η λεηλασία του Δήμου αιτία τριών θανάτων!

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ

filiogko

Σε βαρύτατες κακουργηματικές διώξεις κατέληξαν οι τρεις θάνατοι, μία δολοφονία και δυο αυτοκτονίες στα Γιάννενα.

Αιτία όλων η λεηλασία του ταμείου του Δήμου Ιωαννιτών “από φαύλους εντός του Δήμου”, όπως είχε γράψει στην επιστολή παραίτησής του λίγο πριν αυτοκτονήσει ο τότε Αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.

Οι διώξεις αφορούν αδικήματα υπεξαίρεσης με ιδιαίτερα τεχνάσματα και κατ” εξακολούθηση, για ψευδείς βεβαιώσεις με σκοπό τη ζημιά του Δήμου, κλπ. και το συνολικό ποσό ποτέ δεν αποτιμήθηκε πλήρως αλλά υπερέβη τα 2 εκατομμύρια ευρώ σε 1,5 χρόνο!

Οι διώξεις αφορούν τρεις εν ενεργεία Αντιδημάρχους και τον επικεφαλής του Σπηλαίου Περάματος, του οποίου η εμπορική εκμετάλλευση ανήκει στο Δήμο, μετά την ενοποίησή του με τον Δήμο Περάματος.

Αυτά έγιναν επί Δημαρχίας του Φίλιππα Φίλιου, στενού φίλου του εκλιπόντος πρόσφατα Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου.

Ο Φίλιος μέχρι πριν λίγους μήνες έπαιρνε μέρος στην λεγόμενη ομάδα των 5 προοδευτικών Δημάρχων της χώρας (Μπουτάρης – Καμίνης – Δημαράς – Σκοτινιώτης) και διακήρυσσε στα Γιάννενα το “νέο ήθος και ύφος εξουσίας”.

Όπως διαπίστωσε η δικαστική έρευνα, μόλις άλλαξε η δημοτική αρχή (ο κ. Φίλιος διαδέχθηκε τον υποστηριχθέντα από τη Νέα Δημοκρατία Νίκο Γκόντα) ορισμένοι αντιδήμαρχοι έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο άμεσου και άκρατου πλουτισμού.

Γι” αυτό και το έλλειμμα μέσα σε ελάχιστο χρόνο εκτοξεύτηκε.

Κάτι προφανώς αντιλήφθηκε γρήγορα ο 35χρονος ταμίας του Σπηλαίου Περάματος Σ. Τζαλαβράς και όταν άρχιζε να το σκαλίζει δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο στο Σπήλαιο Περάματος από τον παλαιότερο στο ταμείο Κ. Διαμάντη, ο οποίος αμέσως αυτοκτόνησε.

Τότε άρχισε η δικαστική έρευνα και ο πρώην Δήμαρχος Ιωανίνων Νίκος Γκόντας όταν συγκέντρωσε αρκετά στοιχεία κατέθεσε μήνυση εναντίον παντός υπευθύνου “για τη λεηλασία του Δημοσίου Ταμείου του Δήμου”.

Αρκετοί τότε έκαναν υπολογισμούς για έλλειμμα κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Διαρκούσης της έρευνας έγινε κάτι πρωτοφανές. Έπεσε θύμα απαγωγής στην πόλη της Καστοριάς, όπου σπούδαζε, η κόρη του Νίκου Γκόντα και οι απαγωγείς ζητούσαν λύτρα… 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Προς γενική έκπληξη των Γιαννιωτών, συνήγορος ενός εκ των συλληφθέντων για την απαγωγή ανέλαβε η σύζυγος του… Δημάρχου Ιωαννίνων, δηλαδή η κ. Χαρίση-Φίλιου. Μάλιστα ο κ. Γκόντας διαθέτει στοιχεία ότι κάποιες συννενοήσεις που σχετίζονται με τους απαγωγείς έγιναν… μέσα από το Δημαρχείο.

Όλα αυτά βάρυναν πολύ το κλίμα και ο κ. Φίλιος αποσύρθηκε από την διεκδίκηση του Δήμου ορίζοντας, ως διάδοχό του τον κ. Μπέγκα.

Η δικαστική έρευνα που κράτησε για αρκετό καιρό εντόπισε κύκλωμα εντός του Δήμου και έτσι εξηγείται η ξαφνική αυτοκτονία του Επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και Αντιδημάρχου Νίκου Μάντη.

Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Μάντης ανέφερε:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

Για δύο και πλέον χρόνια είχα έπειτα από απόφαση του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου την ευθύνη της παρακολούθησης της οικονομικής πορείας του δήμου Ιωαννιτών.

Σας διαβεβαιώνω ότι εργαζόμενος σκληρά, νυχθημερόν προσπάθησα να ανταποκριθώ σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Ήταν δύο πολύ δύσκολα χρόνια σε μια εξαιρετικά σκληρή και σύνθετη συγκυρία. Τα προβλήματα που παραλάβαμε ήταν μεγάλα, ενώ νέα δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και την οικονομική κρίση, που σάρωσε τη χώρα και έπληξε τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο αγώνας για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς ο δήμος μας στις υποχρεώσεις του ήταν καθημερινός. Δεν θα απαριθμήσω, όσα πετύχαμε πιστεύω ότι είναι άλλοι εκείνοι και πρώτοι από όλους οι συμπολίτες, που θα με αξιολογήσουν και θα με κρίνουν.

Εγώ απλά θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις. Γι’ αυτό κι έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή δεν απέτρεψε την εκδήλωση παρανόμων και φαύλων ενεργειών που οδήγησαν στη δημιουργία ενός μεγάλου ταμειακού ελλείμματος στο δήμο. Απαιτήθηκαν επίμονες και επίπονες προσπάθειες για να φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πραγματική έκταση του προβλήματος και να οδηγήσουμε την υπόθεση στη δικαιοσύνη και στους εποπτεύοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Κινηθήκαμε αμέσως με τη διαπίστωση του προβλήματος χωρίς ολιγωρίες, με συνεχείς και πολλαπλούς ελέγχους. Γνώμονας των ενεργειών μου ήταν η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, με διαφάνεια και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που γνωρίζω ότι προέρχεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας σε δύσκολους γι’ αυτούς καιρούς.

Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη, που ξεκίνησε ήδη το έργο της θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν. Προσωπικά θα συμβάλλω σε αυτή την κατεύθυνση με όλες μου τις δυνάμεις.

Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τα ερωτηματικά αλλά και την οργή των συμπολιτών μας για όσα συνέβησαν. Δικαιολογημένα ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Δεν κατανοώ όμως τον λαϊκισμό ορισμένων κύκλων, που επιδίδονται σε ένα πολύ γνωστό πολύ παλαιό κι ανούσιο πολιτικάντικο παιχνίδι επιλέγοντας την εύκολη λύση, να στοχοποιήσουν το δήμαρχο κι έμενα ζητώντας την κεφαλήν μας επί πίνακι.

Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα με καταπόνησε σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Όσα συνέβησαν ανθρώπινα με ξεπερνούν, είναι πάνω από τις δυνάμεις μου.

Παράλληλα για λόγους πολιτικής ευθιξίας είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω το περιθώριο σε ορισμένους κακόβουλους να υποστηρίζουν ότι είμαι «γαντζωμένος» στην καρέκλα του αντιδημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής.

Υποβάλλω λοιπόν την παραίτησή μου από τη θέση του αντιδημάρχου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, παραμένοντας στη διάθεση της παράταξης, για να προσφέρω κάθε βοήθεια όπου μου ζητηθεί, προκειμένου να φανούμε αντάξιοι της εντολής που μας έδωσε ο λαός το φθινόπωρο του 2010.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο κ. Φίλιο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, όλες τις πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου και ιδιαίτερα τα μέλη της οικονομικής επιτροπής για τη συνεργασία που αναπτύξαμε.

Νίκος Μάντης »

Λίγο μετά την παραίτησή του ο κ. Μάντης βρέθηκε κρεμασμένος στο αντλιοστάσιο του σπιτιού του στην περιοχή Βελισσαρίου…

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail