Κύκλωμα εκβιαστών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΕΞΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (εγγυοδοσίες και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα), αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι πρώτοι έξι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των εκβιαστών. Πρόκειται για τους Ιωάννα Χήρα (πρώην σύζυγος Βλαστού), Ευστάθιο Πανάγου, Σαΐντ Αφσαργιάν, Γεώργιο Βερεσέ, καθώς και τους γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου.

Αναλυτικά, ελεύθερη με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε, μετά την απολογία της, η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της ήταν από την πώληση ακινήτου του Παναγιώτη Βλαστού.

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, και συγκεκριμένα οι: Ευστάθιος Πανάγου, που αντιμετωπίζει κατηγορία για παράβαση του νόμου περί όπλων, Σαΐντ Αφσαργιάν, που κατηγορείται για εκρήξεις, Γεώργιος Βερεσές, που κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και οι γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου. Σε όλους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα.

Στην απολογία του ο Νίκος Σκαφτούρος υποστήριξε: : «Αρνούμαι τις κατηγορίες ως αβάσιμες, δεδομένου ότι καμία σχέση δεν έχω τόσο εγώ όσο και η 70χρονη σύντροφός μου με την υπόθεση. Είχαμε την ατυχία τα παιδιά μας από τα 35 τους χρόνια να έχουν παραβατική συμπεριφορά και τα επισκεπτόμαστε στις φυλακές, για να τους πάμε τρόφιμα. Αυτή είναι η μόνη μας σχέση με τις φυλακές».

«Τόσο εγώ όσο η γυναίκα και ο γιος μου δεν κρατήσαμε και δεν φυλάξαμε λεφτά του Βλαστού ούτε του γιου μας, Γιάννη Σκαφτούρου, που να προέρχονται από παράνομες πράξεις. Είμαστε δυο γέροντες, που μεγαλώσαμε, βόσκοντας αιγοπρόβατα, δυο παιδιά που τα παντρέψαμε και έχουμε από αυτά έξι εγγόνια. Έχουμε την ατυχία τώρα στα βαθιά μας γεράματα και με την επιβαρυμένη μας υγεία να βόσκουμε αιγοπρόβατα σε διάφορα βουνά, να τα αρμέγουμε, για να φροντίζουμε τα εγγόνια μας και τους κρατούμενους γιους μας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Νέα στοιχεία – Ένας ακόμη αστυνομικός στο στόχαστρο του κυκλώματος

Εν τω μεταξύ ένας ακόμη αστυνομικός είχε μπει στο στόχαστρο του κυκλώματος εκβιαστών, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ερευνών σε κελί κρατουμένου στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα βρέθηκε, ιδιόχειρο σημείωμα με το όνομα του αστυνομικού, τη διεύθυνση του και άλλα στοιχεία.

Παράλληλα, ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι του διαβόητου βαρυποινίτη με συνεργούς του, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος. Μέρος ενός εξ αυτών ήταν τα παρακάτω:

«ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΗΣ»: Θυμάσαι αυτόν τον φίλο ρε που είχαμε μιλήσει, θυμάσαι που λέγαμε κάτι για τον φίλο;
«ΑΓΝΩΣΤΟΣ»: Ναι, ναι, ναι, ναι.
«ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΗΣ»: Ε, αυτός ο φίλος φίλε, μάλλον θέλει αλλιώς το θέμα…
«ΑΓΝΩΣΤΟΣ»: Βιάζεται;
«ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΗΣ»: Ναι, ναι έχει κάνει πατσαβουριά, κατάλαβες;
«ΑΓΝΩΣΤΟΣ»: Ναι.
«ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΗΣ»: Και έχει, τον ψάχνει ο φίλος εκεί πέρα…

Νόημα στον παραπάνω διάλογο έδωσε η ξαδέρφη του βαρυποινίτη, Λίτσα, η οποία αναγνώρισε πως το θέμα συζήτησης ήταν η ίδια. Σύμφωνα με αστυνομικούς, όταν της διάβασαν τον διάλογο «πάγωσε» γιατί κατάλαβε πως το απειλητικό μήνυμα αφορούσε την ίδια προσωπικά αλλά και το παιδί της.

Όπως φαίνεται, με τη λέξη «πατσαβουριά», ο βαρυποινίτης εννοούσε πως ο άνθρωπος που είχε βάλει στο στόχαστρό του, είχε μιλήσει στην αστυνομία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο του βαρυποινίτη, το οποίο επρόκειτο να εκτελεστεί σήμερα, προέβλεπε πως δυο Αλβανοί θα πήγαιναν στο σπίτι της ξαδέρφης του, θα την απήγαγαν, θα τη μετέφεραν σε ερημική τοποθεσία, για να τη βασανίσουν και να τη σκοτώσουν.

Ωστόσο, υπό το φόβο μήπως οι εκτελεστές σκοτώσουν και το παιδί της, η γυναίκα απευθύνθηκε στην αστυνομία και μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, εγκαταλείποντας τη χώρα με την οικογένειά της.

Όπως αποκαλύπτεται σε άλλο διάλογο, ο βαρυποινίτης ζητούσε από την ξαδέρφη του φωτογραφίες της προέδρου των Εφετών για να τις δείξει στον εκτελεστή «για να ξέρει ποια είναι, μη φάμε λάθος άνθρωπο». Όταν εκείνη είπε στον εκτελεστή πως την πρόεδρο των Εφετών συνόδευε πάντα τουλάχιστον ένας αστυνομικός, ο εκτελεστής της απάντησε: «τότε θα φύγει κι αυτός μαζί». Ακόμα, κάποια στιγμή που η «Λίτσα» είχε επισκεφτεί το Βλαστό, μετά την έκρηξη στο σπίτι της προέδρου Εφετών, στις φυλακές Τρικάλων, εκείνος της είχε πει: «είδες τι έγινε στο Χαλάνδρι; Άστη να μάθει να μοιράζει ισόβια».

Παράλληλα, υπάρχει διάλογος του βαρυποινίτη με κατηγορούμενο, στον οποίο δίνει εντολή να βάλει βόμβα και μετά να πάει στις φυλακές για να πάρει νέες πληροφορίες, αλλά και άλλοι διάλογοι όπου ο βαρυποινίτης δίνει άλλες εντολές σε συνεργούς του.

 

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail