Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Μιας Τομής

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ. Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

kon

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και η ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Δρ.Κ.Μ.Κωνσταντινίδη επιλέχθηκε με δύο άλλα κέντρα διεθνώς, ένα στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία, για να ξεκινήσει συγχρόνως η εφαρμογή της υπερσύγχρονης Ρομποτικής τεχνολογίας Single Site.

Με την τεχνική αυτή, πραγματοποιείται η πλήρως Ρομποτική Χολοκυστεκτομή δια μέσου μίας μόνο τομής 1,5cm.  Η δια μιας τομής Ρομποτική Χολοκυστεκτομή με χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci Si HD που υπάρχει μόνο στο Ιατρικό Κέντρο, πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου μέσω μίας μικροτομής κάτω από τον ομφαλό. Η μέση διάρκεια της επέμβασης είναι 40 λεπτά.

«Για τον ασθενή που επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τις ουλές, η Ρομποτική Χολοκυστεκτομή δια μιας τομής αποτελεί την καλύτερη επιλογή», δηλώνει ο Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και υπεύθυνος Ρομποτικού Προγράμματος Δρ. Κωνσταντινίδης. Η πρώτη ρομποτική επέμβαση δια μιάς τομής πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του Δρ. Σ. Χειρίδη, Δρ. Π. Χρυσοχέρη, Δρ. Π. Χειρίδη και αναισθησιολόγο Δρ.Χ.Χαριτόπουλο.

Η χειρουργική ομάδα του Ιατρικού Αθηνών με πρωτοπορία στη λαπαροενδοσκοπική χειρουργική πραγματοποιεί λαπαροσκοπικές επεμβάσεις χολοκυστεκτομής από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, με αποτέλεσμα να έχει τεράστια εμπειρία στην εν λόγω επέμβαση. Στην κλασσική λαπαροσκόπηση για τη χολοκυστεκτομή απαιτούνται 4 τομές ώστε να εισαχθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία καθώς και η ειδική κάμερα, το λαπαροσκόπιο μέσα στην κοιλιά.

Σήμερα με τη Ρομποτική Χειρουργική Single Site το λαπαροσκόπιο και όλα τα εργαλεία μπαίνουν μέσω μίας μόνο μικροτομής στον ομφαλό. «Η χειρουργική δια μιας τομής δεν είναι καινούρια. Με συμβατικά λαπαροσκοπικά εργαλεία μπορεί να αποτελέσει μεγάλη τεχνική δυσκολία γιατί όλα τα εργαλεία δουλεύουν στην ίδια ευθεία. Χάρη στη Ρομποτική τα προβλήματα γωνίωσης λύνονται και επαναφέρουν στον χειρουργό την αίσθηση ότι χειρουργεί κανονικά», συμπληρώνει ο Δρ.Κωνσταντινίδης.

Η ομάδα του Δρ.Κωνσταντινίδη ξεκίνησε τη Ρομποτική Χειρουργική με το σύστημα da Vinci τον Σεπτέμβριο του 2006. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1000 επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, ουρολογίας και γυναικολογίας. Στη γενική χειρουργική, ρομποτικά πραγματοποιείται η οισοφαγεκτομή, η αποκατάσταση διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η καρδιομυοτομή για αχαλασία οισοφάγου, η ολική και υφολική γαστρεκτομή, η δεξιά ή αριστερή κολεκτομή, η σιγμοειδεκτομή, η χαμηλή πρόσθια κολεκτομή, η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή, και η ορθοπηξία για πρόπτωση του ορθού. Επίσης ηπατεκτομές, επεμβάσεις χοληφόρων, ολικές ή περιφερικές παγκρεατεκτομές και σπληνεκτομές. Πολλά πλεονεκτήματα παρουσιάζει και η ρομποτική επινεφριδεκτομή.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά τον τελευταίο καιρό, η χρήση ρομποτικού συστήματος σε παχύσαρκους ασθενείς εφόσον οι ρομποτικοί βραχίονες μπορούν με την ίδια ευκολία να σηκώσουν οποιοδήποτε βάρος για όσο χρόνο χρειάζεται. Τελευταία συζητείται όλο και περισσότερο η αξία των ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική της νοσογόνου  παχυσαρκίας, όπως είναι η κατά Roux-en Y γαστρική παράκαμψη (γαστρικό by-pass).  Η ουρολογική ομάδα του Ιατρικού έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ριζικές προστατεκτομές για καρκίνο προστάτη, μερικές ή ολικές νεφρεκτομές, ριζικές κυστεκτομές με δημιουργία νεοκύστης και άλλες. Τέλος, η γυναικολογική ομάδα χρησιμοποιεί το da Vinci σε κύστεις ωοθηκών, αφαίρεση ινομυωμάτων, λεμφαδενικό καθαρισμό πυέλου και ολική ή υφολική υστερεκτομή με απόλυτη επιτυχία.

Το 2011 η ομάδα Κωνσταντινίδη επιλέχθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις πρώτες επεμβάσεις Single Site και ως κέντρο εκπαίδευσης για τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της μακράς της εμπειρίας  με τις Ρομποτικές επεμβάσεις που ξεπερνούν τις 1000, και καλύπτουν όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής, ουρολογίας και γυναικολογίας. Στη Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Single Site τα εργαλεία που είναι εύκαμπτα, χιάζονται στο σημείο εισόδου και ηλεκτρονικά το σύστημα αντιστρέφει τους βραχίονες (το δεξί γίνεται αριστερό και το αριστερό δεξί) με αποτέλεσμα οι κινήσεις του χειρουργού να είναι άνετες και φυσικές.

Ο Δρ.Κωνσταντινίδης εξηγεί: « Το σύστημα απαιτεί εκπαίδευση ως προς την έναρξη της επέμβασης και σύνδεση του ρομπότ. Ωστόσο με την ανάλογη χειρουργική εμπειρία και κατάλληλη επιλογή ασθενών, η έκβαση είναι άριστη.»Η ελαχιστοποίηση του τραύματος εξαφανίζει τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις για τον ασθενή και συντομεύει την ανάρρωση.« Χρησιμοποιώντας μία μόνο τομή, η μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών μου έχει ήδη βελτιωθεί με λιγότερα προβλήματα από τις τομές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα»

Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για την πιο πρόσφατη αυτή εξέλιξη της χειρουργικής; Οι περισσότεροι ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για την κλασσική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορούν να υποβληθούν σε Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Single Site, σύμφωνα με τον Δρ.Κωνσταντινίδη.

«Καθώς το κύριο πλεονέκτημα της αφαίρεσης χολής δια μιας τομής είναι αισθητικό, επιλέγουμε τους ασθενείς μας προσεκτικά και λογικά, μελετώντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά»

Η Ρομποτική Χολοκυστεκτομή δια μιας τομής πραγματοποιείται μόνο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από την ομάδα του Δρ.Κωνσταντινίδη και τα αποτελέσματα είναι ήδη εντυπωσιακά.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail