Η Ευρώπη σε πανικό για μετανάστες – λεπενιστές

ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΛΕ ΠΕΝ ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

parlepmer

Όσο και αν οι πολιτικές ηγεσίες προσπαθούν να κρύψουν την κατάσταση δεν κρύβεται. Βρίσκονται στις καλύτερες στιγμές τους σε αμηχανία, στις χειρότερες σε πανικό για τα σύννεφα πάνω από τον ορίζοντα της “Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το κυρίαρχο ερώτημα για τις ηγεσίες είναι “θα διαλύσουμε ή θα συρρικνώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση”

Αυτό με δικά της λόγια έβαλε στο τραπέζι η σημερινή ΗΓΕΤΙΣ της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν. Ναι είναι η ΗΓΕΤΙΣ, όπως σημερινός ΗΓΕΤΗΣ στην Ελλάδα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή ήταν η λαϊκή ετυμηγορία, όπως εκφράστηκε με τις ευρωκάλπες. Η Λεπέν ήρθε πρώτη και έβαλε στο τραπέζι ως σχέδιο δημοψήφισμα με μαχαιριές στην Ένωση. Οι Γάλλοι να αποφασίσουν αν θα φύγουν από αυτή την Ευρώπη.

Η πρωτιά της Λεπέν τους προκάλεσε από αμηχανία έως πανικό. Στη σφαίρα του πανικού περνούν όλοι μαζί με τον συνυπολογισμό των αποτελεσμάτων στις ΑΝΕΚΤΙΚΕΣ (όπως έλεγαν κοροϊδεύοντας τον κόσμο ωμά…) Δανία και Βρετανία. Πρώτοι και ηγέτες οι ντόπιοι Λεπέν. Δεν είναι ακριβώς αντίγραφα αλλά ουσιαστικά η πολιτική του Φάραντζ και των Δανών πρώτων από τις κάλπες είναι ταυτόσημες με την Λεπέν.

Πολλοί ειδικοί και μη προβλέπουν ότι θα ενισχυθούν κι άλλο αυτοί οι ηγέτες όταν οι φωτισμένοι αντίπαλοί τους προτείνουν να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα με μεταφορά παιδιών και ενηλίκων μέσω της οικονομικής λαθρομετανάστευσης.

Το ζήτημα είναι απλό. Οι ενήλικες Γάλλοι, Βρετανοί, Δανοί, Σουηδοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, Ολλανδοί, Βέλγοι, Ισπανοί πρέπει να αποδεχθούν ότι το μέλλον στη χώρα τους είναι ίδιο σε αρχές και αξίες με το μέλλον του Πακιστάν, της Νιγηρίας, της Ινδίας, των αφρικανικών και ασιατικών χωρών. Ουδείς ψόγος για τις χώρες αυτές. Αλλά και εντελώς διαφορετική η κουλτούρα, η θρησκεία, οι αρχές, οι αξίες και για την υπεράσπιση των οποίων πάντως δεν μετακινούνται οι μετανάστες αυτών των χωρών. Μετακινούνται για “καλύτερη ζωή”. Όπως εκείνοι που είχαν συγκροτήσει το Φαρ Ουέστ παλαιότερα και το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Προφανώς οι πλειοψηφίες των χωρών αυτών (των ευρωπαϊκών εννοούμε) πριν παραδώσουν πνεύμα και ψυχή και όσο είναι πλειοψηφίες θα αναθέσουν στους Λεπενιστές την υπεράσπιση της γης, των χρημάτων τους και των αξιών τους. Εκτός και αν βρεθούν άλλοι πρόθυμοι και τους πείσουν ότι μεταξύ άσπρου και μαύρου υπάρχουν και άλλα χρώματα τα οποία όμως μπορούν να παράγουν το αποτέλεσμα που προσδοκούν από το μαύρο.

Οι ηγεσίες γιατί δεν τα βλέπουν αφού είναι τόσο απλά;

Μα είναι απλό. Οι ηγεσίες θα παραμείνουν ηγεσίες, είτε στη Γαλλία η πλειοψηφία είναι αφρικανοί, είτε μικτή, είτε Γάλλοι. Και όπως έδειξε και η περίπτωση του αρχηγού της γαλλικής Δεξιάς και η περίπτωση του Ολάντ, αυτές οι ηγεσίες ξέρουν τον τρόπο να κλέβουν, να πλουτίζουν, να εξαπατούν και ταυτόχρονα να πωλούν ηθική και νομιμότητα και δήθεν αγώνες για τις παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα που κλέβουν για να “χουν και να συντηρούνται σε κλειστές και περιφρουρούμενες βίλες, και αφήνουν το “πόπολο” να σφάζεται με τους μετανάστες, όπως σφάζονταν με τους Ινδιάνους και τους ντόπιους οι “Φαρουεστιανοί” και οι Μπόερς.

Ό,τι κάνει κανείς, το βρίσκει μπροστά του, όπως ο Ολάντ το μπλέξιμο με τις ερωμένες τους. Αλίμονο από εκείνους που θα έχουν το ρόλο του “στρατιώτη πρώτης γραμμής”. Στη γραμμή αυτή δεν θα βρεθούν ποτέ τα παιδιά των ηγεσιών, οι λαοί το αντιλαμβάνονται και πέφτουν σε μαύρα δίχτυα με τη λογική “μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει και με αυτό τον τρόπο”.

Ιδού πως αναμεταδίδεται ανά τας Ευρώπας ένα αρκετά… ντροπαλούτσικο μεν, εύγλωττο δε ρεπορτάζ του περίφημου γερμανικού περιοδικού “Σπήγκελ” για το μέλλον της Ευρώπης και τα λοιπά και τα λοιπά, όπως τα αναμετέδωσε και το zougla.gr. Για όποιον διαβάζει πίσω απo τις γραμμές τον “πανικούλη” θα τον διακρίνει:

«Η ανικανότητα του να μαθαίνουμε από τα εγκλήματα του παρελθόντος, μία νοσταλγία που μας κάνει να ξεχνάμε και ο συνεχής πειρασμός στο να επιστρέψουμε σε παθητικές πολιτικές του 1938, όταν επετράπη στον Χίτλερ να κάνει ό,τι τον ευχαριστούσε» είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της Ευρώπης. Δυστυχώς για πολλούς, η Ευρώπη και εν προκειμένω η Ένωση δεν αποτελεί ένα απομονωμένο νησί, το οποίο δεν το αγγίζουν τα προβλήματα. Βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσεις και μάλιστα σοβαρές εντός (βλ. οικονομική κρίση) και εκτός (βλ. Ουκρανία) των κόλπων της. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη επιλέξει να εγκαταλείψουν την πολιτική ως μέσο διαμόρφωσης ενός ενιαίου και συγκεκριμένου τρόπου δράσης αντιμετώπισης κρίσεων.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να παραμένουν αδρανείς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που τα σημαντικά ερωτήματα του πολέμου και της ειρήνης μετατρέπονται σε ντιμπέιτ ενδοσκόπησης και αμφιβολίας. Ο πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η σφαγή της Σεμπρένιτσα, ο πόλεμος του Ιράκ το 2003 και η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία είναι ορισμένα μόνο από τα παραδείγματα αυτά, στα οποία η Ευρώπη συζητούσε και συζητούσε και συζητούσε… χωρίς να οδηγηθεί ποτέ στην ουσιαστική δράση.

Ακροβατώντας ανάμεσα στον Μεσοπόλεμο και την πτώση του Τείχους

Το ερώτημα, συνεπώς, που γεννάται είναι: Η Ευρώπη του 2014 έχει περισσότερες ομοιότητες με την Ευρώπη του 1938, όταν ο Χίτλερ εκμεταλλευόμενος την παθητική στάση του Τσάμπερλεν προσαρτούσε το ένα κράτος μετά το άλλο ή με την Ευρώπη του 1989, που υποδέχθηκε στους κόλπους της την Ανατολική Γερμανία, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού;

Για τον Georg Diez φαίνεται πως τα δεινά του πολέμου και οι ατέλειωτες αιματοχυσίες των τελευταίων 2.500 ετών -ειδικά με τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο- οδήγησαν τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουν έναν πιο «χαλαρό» τρόπο αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων. «To ότι η Ευρώπη είναι πολυπολιτισμική δεν χωρά αμφιβολία. Δεν ήταν επιλογή, αλλά ανάγκη. Στο πέρασμα των αιώνων η κινητικότητα ήταν διαρκής. Ακόμα και όταν αυτή η κινητικότητα προκαλούσε ίλιγγο και οδηγούσε σε πολέμους, σε κάθε περίπτωση διαμόρφωσε τη σημερινή Ευρώπη» επισημαίνει σχετικά το Spiegel .

«Ένα πάντως είναι σίγουρο: Κάπου ανάμεσα στην εποχή του Πλάτωνα, την περίοδο όπου η οικογένεια των Μεδίκων κυριαρχούσε πολιτικά και οικονομικά, την αποικιοκρατία, την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την πτώση του Τείχους που σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η συγκρότησή της άρχισε να αναδύεται ως ερώτημα» τονίζει ο Diez.

«Τι τελικά είναι ικανή να πράξει η Ευρώπη, τι είναι εκείνο που πραγματικά θέλει και επιδιώκει, ποιες είναι οι αξίες της και πώς τις υπερασπίζετε;» είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που αναδύθηκαν με ορμή από το 2009 και τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης και κορυφώθηκαν με την έκρηξη βίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου «όπλα και ρόπαλα κυριαρχούν στο Ντόνετσκ και στην Οδησσό».

Η Ευρώπη των αντιφάσεων και η «απειλή» που ακούει στο όνομα Πούτιν

Σύμφωνα με το άρθρο του Der Spiegel, η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς εντός του ευρωπαϊκού χώρου «παρατηρείται μια αντιφατική πραγματικότητα».

Από τη μία πλευρά, «υπάρχει μια αμφίβολη αίσθηση ηρεμίας, μια παραλυτική αδράνεια», όπως προαναφέρθηκε. Από την άλλη, η σκληρή πραγματικότητα της κρίσης έρχεται να υπενθυμίσει την ανάγκη για κοινή δράση σε μια σειρά θεμάτων τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το στενό οικονομικό πλαίσιο του ευρώ (σ.σ. από τα 28 μέλη της ΕΕ, τα 17 μόνο είναι μέλη της Ευρωζώνης) και αγγίζουν τα λεγόμενα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, των ανύπανδρων μητέρων κ.α.

Κι εδώ είναι που τίθεται το ερώτημα: Κατά πόσο είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός εξωτερικού «κινδύνου» ο οποίος θα προκαλέσει τη δημιουργία κοινής πολιτικής;  Η κρίση στην Ουκρανία και η στάση των Βρυξελλών απέναντι στον «κίνδυνο εξ Ανατολάς» που πήρε σάρκα και οστά στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν ακόμα πιο έντονη την ανάγκη για δράση. Στο παρελθόν, η ύπαρξη ενός εξωτερικού κινδύνου πολύ κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα λειτούργησε συνεκτικά και οδήγησε στην υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής. Ωστόσο, η ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας από την Ουκρανία κατέδειξε με τον πλέον εμφανή τρόπο τη διαφωνία στους κόλπους της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες απέτυχαν να δουν στο πρόσωπο του Πούτιν τον κοινό «εχθρό».Ενδεικτικά, σε έρευνα για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού διαπιστώθηκε πως η κοινή γνώμη της Γερμανίας επιθυμούσε διαφορετικούς χειρισμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Η Ευρώπη μπορεί μόνο να συζητά, έστω με μερική αποτελεσματικότητα για το ευρώ» αναφέρει ο Georg Diez.

Η Ευρώπη λοιπόν τήρησε κοινή στάση απέναντι σε μία Drag Queen από την Αυστρία, δίνοντάς της «ντουζ πουάν» και την πρωτιά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ενώ απέτυχε να υιοθετήσει μια σκληρή στάση σ” ένα ζήτημα, το οποίο συνδέεται άμεσα με τα ενεργειακά και όχι μόνο συμφέροντά της στον χώρο της βορειοανατολικής Ευρώπης. 

Για τον Γερμανό δημοσιογράφο, η νίκη της Κοντσίτα φανερώνει «μια Ευρώπη της ανεκτικότητας και σε καμία περίπτωση μιας ηπείρου, όπου ο πολιτισμός φθίνει και χαρακτηρίζεται παρακμιακός». Παράλληλα, όμως αποτυπώνει την ανάγκη η πολιτική ελίτ να αφουγκραστεί τους Ευρωπαίους πολίτες, δίνοντας έμφαση σε μια σειρά θεμάτων που δεν συνδέονται πρωτίστως με το ευρώ και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η πρωτιά της Αυστριακής Drag Queen στη Eurovision δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο είδος πολιτικής, ωστόσο δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες όταν στέκονται μπροστά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανοχή της διαφορετικότητας, το πράττουν χωρίς να περιμένουν τις όποιες ελίτ στις Βρυξέλλες να λάβουν τις αποφάσεις για αυτούς. Κατά το περιοδικό, αυτό αποτελεί «καλά νέα» μπροστά στο νέο είδος «Ψυχρού Πολέμου» που αναδύεται απειλητικά.

Ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό -το οποίο πολλές φορές έχει στιγματιστεί για την ευρωσκεπτικιστική του στάση- παραλείπει το γεγονός ότι κανένας θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, εν προκειμένω η ΕΕ, όταν παρακάμπτονται τα όργανά της. Υπάρχουν, διαδικασίες με τις οποίες ορίζεται το πώς η Ευρώπη σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει κάποιος να υπενθυμίζει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο στις ελίτ των Βρυξελλών όσο και τους ψηφοφόρους της Eurovision ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να επιλύσουν από το να ασχολούνται με την Κοντσίτα και τον όποιο συμβολισμό θέλουν κάποιοι να της προσδώσουν, όπως τα εκατομμύρια των ανέργων στους κόλπους της, το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, την ψαλίδα μεταξύ βορρά – νότου, την περιθωριοποίηση των ομοφυλοφίλων κ.α.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail