Κύριε Πρόεδρε, μας κακομαθαίνετε

ΦΗΜΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΙΟ "ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ" (;) ΠτΔ

prod

Σάλος προκλήθηκε από τo σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ότι «φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά μου». Αν θυμηθούμε ότι φέτος είναι η ένατη χρονιά του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, θα πρέπει να εξετάσουμε την πορεία του τα τελευταία εννιά χρόνια.

Να αρχίσουμε από την εκλογή του; Τυπικό δείγμα των υπόγειων διαδρομών που επικρατούν στη χώρα, ο Κάρολος Παπούλιας προτάθηκε από την τότε κυβέρνηση όντας ιστορικό στέλεχος του κόμματος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί πώς αλλιώς μπορείς να παγιδεύσεις τον αντίπαλό σου ώστε να ψηφίσει Πρόεδρο και να μην σέρνεσαι σε τρεις-τέσσερις εκλογικές διαδικασίες; Να προτείνεις κάποια προσωπικότητα υψηλού κύρους και διεθνούς ακτινοβολίας; Όχι βέβαια, όχι στην Ελλάδα τουλάχιστον. Στην Ελλάδα προτείνεις κάποιο στέλεχος των αντιπάλων, του οποίου ξεχνάς φυσικά ΟΛΕΣ τις περασμένες αμαρτίες ή έστω σκιές, ώστε να μην μπορεί κανείς να σου κουνηθεί.

Φυσικά βοήθησε και η παρεμβατικότητα του Κάρολου Παπούλια από τη θέση του Προέδρου, του, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ρυθμιστή του πολιτεύματος. Κάθε φορά που συρθήκαμε σε πρόωρες εκλογές από το 2005 και μετά (που αν το σκεφτεί κανείς είναι κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2004 και μετά) χρησιμοποίησε τη βαρύτητά του για να τις αποτρέψει. Ή όχι.

Βέβαια ένα προσόν που έχει η εκλογή ενός πρώην υπουργού και έμπιστου στελέχους πρώην πρωθυπουργού στην Προεδρία, είναι πως η εμπειρία του είναι πολύτιμη σε ό,τι αφορά τα κενά και τις τρύπες τόσο της πολιτικής ζωής όσο και της δημόσιας διοίκησης. Γι” αυτό και προκαλεί τεράστια εντύπωση πώς ο Κάρολος Παπούλιας κατάφερε εδώ και εννιά χρόνια να είναι τόσο γενικός κι αόριστος στις – σπάνιες – δημόσιες τοποθετήσεις του και τους φιλιππικούς του εναντίον μιας απροσδιόριστης και θεωρητικής διαφθοράς. Ο φυσιολογικός άνθρωπος υποθέτει πως συγκεκριμένες υποθέσεις διαφθοράς δεν υπέπεσαν ποτέ στην αντίληψή του.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας έσπευσε να κατευνάσει τη λαϊκή αναταραχή και το θρήνο που ξέσπασε από την παρεξήγηση διευκρινίζοντας πως ο Κάρολος Παπούλιας θα εξαντλήσει τη θητεία του. Κύριοι της Προεδρίας, η εξάντληση είναι όλη δική μας!

Εκτύπωση Εκτύπωση Email Email