Συνέντευξη του «τραπεζίτη – ορχήστρα» στις μίζες

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ Ο ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ ΦΑΝΗΣ ΛΥΓΙΝΟΣ

a

Όχι μόνο δεν είναι εξαφανισμένος από προσώπου γης αλλά αντίθετα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα ανακριτή για να καταθέσει αλλά και να απαντήσει σε κατηγορίες ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης Φάνης Λυγινός.

Αυτά μας είπε και ο ίδιος αλλά και τονίζονται σε έγγραφα προς τον ανακριτή κ. Γεωργουλέα,ο οποίος ερευνά τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και τις μίζες τους. Μας τόνισε χαρακτηριστικά:

“Δεν εξαφανίστηκα, όπως λένε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης αλλά είμαι σε άμεση επικοινωνία με τον ανακριτή και ζητώ να καταθέσω κατευθείαν στον ίδιο με το ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή μέσω τηλεοπτικού κυκλώματος.”

Ο Φάνης Λυγινός, είναι ο άνθρωπος που κατά τον “μεταμελημένο” μιζαδόρο Αντώνη Κάντα ενορχήστρωνε την διανομή μίζας με τη δημιουργία λογαριασμών σε ελβετικές Τράπεζες.

Ο κ. Λυγινός κατά τον Κάντα είναι ο τραπεζίτης που είχε τον περίφημο διάλογο για “τον άπληστο Πατέρα” με τον έμπορο όπλων και κατηγορούμενο για μίζες Π. Ευσταθίου.

Ο τραπεζίτης διαψεύδει και αρνείται κάθε ανάμειξη σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και αυτό υποστηρίζει και εγγράφως προς τον ανακριτή κ. Γεωργουλέα μέσω των συνηγόρων του Ανδρέα Ζαίμη και Ιωάννας Λαχανά.

Βασικό του νομικό επιχείρημα είναι ότι έχει την ελβετική υπηκοότητα, δηλώνει συγκεκριμένη κατοικία στη Γενεύη και είναι στη διάθεση του ανακριτή σε αντίθεση με άλλους που εξαφανίζονται. Επιπρόσθετα η αρχή του NE BIS IN ΙDΕΜ απαγορεύει την διπλή δίωξη εφόσον ο κ. Λυγινός επιλέξει να δικαστεί στην Ελβετία.

Η στάση αυτή του κ. Λυγινού προστατεύεται, σύμφωνα με τους δικηγόρους του και από το ελληνικό νομικό καθεστώς και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αφού από τη μια πλευρά είναι παρών, από την άλλη έχει δικαιώματα για ενημέρωση επί των κατηγοριών εναντίον του. Άλλωστε τόσο το αρ. 239 ΚΠΔ (σκοπός της Ανάκρισης) όσο και το αρθ. 6 της ΕΣΔΑ δεν προβλέπουν αναστολή των διατάξεων τους μέχρι να συλληφθεί ο κατηγορούμενος.

Ο κ. Λυγινός στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας είπε ορθά-κοφτά:

“Σέβομαι την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον αγώνα που διεξάγει ενάντια σε φαινόμενα διαφθοράς τα οποία δυναμιτίζουν στην κυριολεξία τα θεμέλια μιας ευνομούμενης Πολιτείας”.

 

- Ο Κάντας σας καταλογίζει κομβικό και κεντρικό ρόλο στο πάρτι προμηθειών” δηλαδή στις μίζες εξοπλιστικών στην Ελλάδα. Πως απαντάτε;

Απουσιάζω από την Ελλάδα για μεγάλο διάστημα και δεν γνωρίζω, πρόσωπα και πράγματα και πολύ περισσότερο την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Δεν είχα υπόψη μου, λόγω της απουσίας και μια σειρά πληροφοριών από τις οποίες θα μπορούσα να είχα υποψιαστεί το πάρτι αυτό. Αλλά να το θέσω αντίστροφα: οι ανακριτικές διαδικασίες άρχισαν πρόσφατα. Αυτό το πάρτι, όμως που εξελισσόταν επί πολλά χρόνια πριν, φαίνεται να μην είχε υποπέσει στην αντίληψη πολύ πιο αρμοδίων και θεσμοθετημένων οργάνων καθ ύλην και κατά τόπον και τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

- Τον Κάντα τον γνωρίζατε και αν ναι ποια συνεργασία είχατε στις μίζες, όπως εκείνος ισχυρίζεται;

Ο Αντώνης Κάντας εμφανίστηκε σε μένα ως… καθηγητής Πανεπιστημίου, μου είπε ότι είναι σύμβουλος μεγάλων εταιρειών, τεχνικών μελετών, απέκρυψε την πραγματική του ταυτότητα, ως αξιωματούχο του ελληνικού Κράτους κλπ. Ο Κάντας εμφανίστηκε λογικά έτσι γιατί γνώριζε ότι όλες οι Ελβετικές Τράπεζες, όπως και αυτές με τις οποίες συνεργάστηκα, απέκλειαν οιασδήποτε μορφής συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα η κρατικούς αξιωματούχους. Το αρμόδιο νομικό τμήμα κάθε Τράπεζας εξετάζει κάθε νέο πελάτη πριν η Τράπεζα δώσει έγκριση συνεργασίας. Σε όλες τις Τράπεζες υπήρχαν και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και εγώ πάντα τις τηρούσα με ευλάβεια.

- Ποια σχέση η συνεργασία είχατε με τους εμπόρους όπλων και τις εταιρείες οπλικών συστημάτων που αναφέρονται στο σκάνδαλο αυτό αλλά και σε επίσημα κατηγορητήρια;

Καμία απολύτως σχέση και συνεργασία. Τους αναφερόμενους στο κατηγορητήριο Δημήτριο Παπαχρήστο και το γιο του Σπυρίδωνα τους αγνοώ παντελώς. Δεν είχα ποτέ μαζί τους ούτε κοινωνική, ούτε επαγγελματική σχέση. Ούτε επίσης γνώριζα τον αναφερόμενο Όλαφ Έλσνερ, ενώ παντελώς άγνωστη μου είναι η εταιρεία KRAUSS MAFFEIWEGMANN.

- Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι δεν έχετε την παραμικρή ευθύνη γι’ αυτό το πάρτι με τις μίζες και τις τρελές καταθέσεις σε ελβετικές και άλλες τράπεζες;

Μόνο στην ακραία περίπτωση κατά την οποία το αρμόδιο Νομικό Τμήμα των Τραπεζών, στις οποίες εργάστηκα, διέπραξε σημαντικά σφάλματα στον έλεγχο των πελατών θα ήταν δυνατόν να κατηγορηθώ με ακραίους νομικούς ακροβατισμούς για αμέλεια, αλλά ευρισκόμενος ο ίδιος σε πλάνη.

- Γιατί δεν πήγατε λοιπόν στον ανακριτή να τα πείτε;

Είμαι υπήκοος Ελβετίας και δικαιούμαι να ζητήσω να δικαστεί η υπόθεση στην Ελβετία. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα σε ποιο νομικό καθεστώς θα ζητήσω να υπαχθώ. Θα σταθμίσω πού θα προστατευθούν τα ατομικά μου δικαιώματα και η προσωπική μου ελευθερία. Ζητώ όμως σε κάθε περίπτωση από τον ανακριτή και μέσω των νομικών εκπροσώπων μου να συνδράμω το έργο του καταθέτοντας άμεσα με ηλεκτρονικό τρόπο.

- Ποια είναι η βασική υπερασπιστική σας γραμμή;

Θα του πω ότι πέρα από μένα κανείς άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει τι γνώριζα εγώ, τι είχε υποπέσει στην αντίληψή μου και γιατί ως υπάλληλος μιας Ελβετικής Τράπεζας “δέχθηκα” να “βοηθήσω” στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ατόμων, τα οποία φέρονται εμπλεκόμενα σε υποθέσεις διαφθοράς. Δεν είχα λοιπόν καμία γνώση, ούτε την ελάχιστη, και της ιδιότητας των προσώπων και των χρηματικών ποσών που αυτά διακίνησαν. Κανένα πρόσωπο που διαπράττει μια παράβαση δεν σπεύδει να ενημερώσει την Τράπεζα ή τα στελέχη της ότι θα καταθέσει στην Τράπεζα το προϊόν της παραβατικής του συμπεριφοράς.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail