Πειραιώς – MIG: Μια θεαματική συγχώνευση

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ MIG ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 17% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

vgensalprovpei

Τάραξε για τα καλά τα νερά στον πολιτικό, επιχειρηματικό, τραπεζικό και γενικά στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας η συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της εταιρείας Marfin Investment Group.

Η Τράπεζα Πειραιώς τα τελευταία χρόνια έκανε άλματα ανόδου και διέψευσε με πολύ εμφατικό τρόπο πολλούς που προέβλεπαν, και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της ανοδικής πορείας, την πτώση της και την εκπαραθύρωση του Μιχάλη Σάλλα απο το τιμόνι της. Κατάφερε να γίνει η ισχυρότερη ελληνική Τράπεζα και ελάχιστοι περίμεναν τη σύμπραξη με την MIG, της οποίας πολλοί περίμεναν επίσης την τελική πτώση αφού η καθοδική πορεία ήταν δεδομένη και είχε αρχίσει πολύ καιρό πριν.

Η MIG του κ. Βγενόπουλου ήταν ένα “όχημα” στο οποίο “ανέβηκαν” πολλές μεγάλες εταιρείες απο το χώρο των τροφίμων μέχρι το χώρο της υγείας.

Το “όχημα” όμως δεν είχε την αναμενόμενη στις αρχές πορεία και δημιούργησε και στην Πειραιώς τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη, συνέπεια των οποίων ήταν η συμφωνία σωτηρίας που έγινε τώρα.

Πάντως τα οικονομικά έντυπα και γενικά τα οικονομικά ΜΜΕ δεν έκαναν δεκτή με πυρά την αναγγελία της συγχώνευσης και αυτό δεν ήταν δυνατόν να συμβεί.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το γνωστό οικονομικό “σαϊτ” CAPITAL.gr:

“…Η σημασία της συμφωνίας είναι μεγάλη καθώς η μεγαλύτερη, πλέον, ελληνική τράπεζα αναχρηματοδοτεί έναν τεράστιο για τα εγχώρια δεδομένα επιχειρηματικό όμιλο με εταιρείες που έχουν ηγετική θέση σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Το deal είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το εφαλτήριο όχι μόνο σε αναδιάρθρωση κλάδων, αλλά και στην συγκέντρωση επιχειρήσεων που θα βρεθούν υπό τη σκέπη της Τρ. Πειραιώς. Με τη σύμπραξη Πειραιώς-MIG αναμένεται επίσης να δοθεί στήριξη σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς όσες από αυτές συνδέονται με τις δύο εταιρείες θα συνταχθούν σταδιακά σε μία ενιαία στρατηγική, θα λάβουν κοινές γραμμές χρηματοδότησης και θα επιδιωχθούν οικονομικές κλίμακος.

Οι κινήσεις συγκέντρωσης κλάδων εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν από την ακτοπλοΐα όπου η MIG ελέγχει την Αttica Group, ενώ η Τρ. Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη πιστώτρια τράπεζα της ΑΝΕΚ. Στη συνέχεια θα εξεταστούν όλες οι πιθανές «συνέργειες» και σε άλλους τομείς, όπως της Υγείας, των τροφίμων και των ακινήτων.

Η συμφωνία κατα πως φαίνεται συνάδει με την πρόσφατη παρότρυνση – για πολλοστή φορά – του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος έχει προτρέψει τις τράπεζες να διαδραματίσουν ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ριζική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, ενθαρρύνοντας τη εξυγίανση και συγκέντρωση των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων σε όλο το εύρος της οικονομίας, προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή φαίνεται να δρομολογεί εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο που συντονίζονται με την στροφή της οικονομίας μετά από πέντε χρόνια ασφυκτικών πιέσεων και ύφεσης…”

Εκτύπωση Εκτύπωση Email Email