Ποτέ «δεν είναι η σωστή στιγμή»

ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΕΡΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ;

hafdim
Πόσο «λάιτ» και πόσο «ανύπαρκτη» ήταν τελικά η πρόταση των δανειστών; Αναλύουμε μερικά σημεία-κλειδιά για να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσον χρειαζόταν, τελικά, το δημοψήφισμα. Γράφει ο «Σχολ[ι]αστικός»

Το χάος που προκάλεσε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση, δεν είναι μάλλον πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Ούτε φυσικά και η προσπάθεια αποδόμησης της υπέρτατης αυτής δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία στο στόμα κάποιων, μεταλλάχθηκε σε… πραξικόπημα!

〉 Τι γλυκό!

〉 Το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης χωρίς φορέα να την αντικαταστήσει (μέχρι και οι Ευρωπαίοι τοκογλύφοι μας την είπαν, φαντάσου κατάντια), η ατέρμονη παρέλαση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για σειρά ζητημάτων (δυόμισι χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ούτε η Ιαπωνία με τη Φουκουσίμα), δεν τους άγγιξαν ποτέ.

〉 Ήταν «απαραίτητα» όλα αυτά, ενώ το να προσφύγεις στο λαό είναι «προαιρετικό». Και βέβαια ποτέ «δεν είναι η σωστή στιγμή».

Φυσικά όταν με ρωτούν περί δημοψηφίσματος, τους θυμίζω την «Εκκλησία του Δήμου». Αλλά οι περισσότεροι, αρνητικά προκατειλημμένοι σε οτιδήποτε θρησκευτικό, με σταματούν ακαριαία, προτού προλάβω να εξηγήσω τι εννοώ. Νομίζουν πως θέλω να τους προσηλυτίσω.

〉 Όχι βέβαια ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τα δικά της σημεία στα οποία αποδείχθηκε ανεπαρκέστατη.

〉 Φερ” ειπείν, με βάση ποια λογική σερνόμαστε σε δημοψήφισμα δύο μέρες πριν από τη λήξη του ισχύοντος προγράμματος; Ένα μήνα πριν τι κάναμε; Παίζαμε πεντόβολα στην αυλή της ΕΚΤ; Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε τις τράπεζες;

〉 Και αλήθεια, οι λαλίστατοι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Κομισιόν και ΗΠΑ, πού βρίσκονται; Στην Κόπα, Κόπα Καμπάνα;

〉 Η αλήθεια είναι ότι ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα την πρόταση των θεσμών που υποτίθεται πως ήταν «ανύπαρκτη» – χθες ημέρα Σάββατο δεν ευκολυνόταν, ή μήπως έπρεπε η πρόταση να περάσει από ένα «μασαζάκι» πριν δοθεί στη δημοσιότητα;

〉 Ας δούμε λοιπόν τι λέει. 23% ΦΠΑ στην εστίαση (τα ξενοδοχεία και η ενέργεια ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν), 13% στα «βασικά τρόφιμα» (και ναι μεν μπορεί το μπρικ και το χαβιάρι να μην θεωρείται βασικό, αλλά τι θεωρείται «βασικό» στις Βρυξέλλες;), στο νερό («εκτός αποχέτευσης», οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό, πιθανώς να χρειαστεί να σταυρώνουμε τα πόδια μας από ένα σημείο κι έπειτα), την ενέργεια και τα ξενοδοχεία και 6% για βιβλία, φάρμακα και θέατρο. Σαν αυτό που μας παίζουν. Αυτό θα το πληρώνουμε με το χαμηλό συντελεστή.

〉 Και τα νησιά; Ε, αυτά δεν έχουν λόγο να διατηρήσουν φοροαπαλλαγές, όπως το Καστελλόριζο για παράδειγμα, αυτά θα πληρώνουν ό,τι κι εμείς.

〉 Έπειτα, θέλουμε να κλείσουμε τις πιθανότητες φοροαποφυγής για τον φόρο εισοδήματος. Για παράδειγμα, «σφίξιμο του ποιος θεωρείται αγρότης». Εδώ, περνάμε σε καθαρά φιλοσοφικά ερωτήματα. Τι ειν” η πατρίδα; Μην είναι τα άπαρτα ψηλά βουνά;

Μετά θέλουμε «καλύτερη στόχευση για το ποιος δικαιούται επίδομα για πετρέλαιο θέρμανσης». Να ξεκινήσουμε από όσους πέθαναν από μαγκάλια; Γιατί αυτοί μέχρι τότε δεν το δικαιούνταν αυτό το επίδομα.

Στη συνέχεια, θέλουμε περικοπή του προϋπολογισμού Άμυνας κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, από τα 550 εκατ. ευρώ, στα 150 εκατ. ευρώ. Για να δώσουμε μια μικρή ιδέα τι σημαίνει αυτό, τα εμπορικά σήματα των Ολυμπιακών Αερογραμμών μαζί με το δικαίωμα χρήσης της Τεχνικής Βάσης κόστισαν στη Marfin 177 εκατομμύρια ευρώ. H Aegean Airlines ανέφερε το 2014 κέρδη EBITDA 118 εκατ. ευρώ με συνολικό τζίρο 911 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 800 εκατ. ευρώ δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι παλεύουμε να συντηρήσουμε ένα στρατό, στα σύνορα της Ε.Ε., με αεροπορία, πεζικό και ναυτικό, με περίπου το ένα τέταρτο των χρημάτων που δαπανά η Aegean για ένα στόλο 50 πολιτικών αεροσκαφών.

〉 Επόμενο, αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 28%, με προκαταβολή 100% του φόρου. Καμία αναφορά σε έκτακτη εισφορά (σε όσες έχουν κέρδη άνω των 500.000), αυτήν την πληρώνουμε μόνο εμείς που δεν διαθέτουμε επιχείρηση.

〉 Συνεχίζουμε, πλήρης εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ασφαλιστικά ταμεία που πρώτα τους κουρέψαμε όλα τα αποθεματικά και τώρα δεν έχουν να πληρώσουν συντάξεις και τώρα τους αναγκάζουμε να «ζουν εντός των δυνατοτήτων τους».

〉 Τα εργασιακά, μόνο σε συνεργασία με την ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ, άρα ό,τι θέλουν εκείνοι.

〉 Πολύ λάιτ τα μέτρα των δανειστών, δεν είχαμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Να μην πω έπρεπε να πούμε και ευχαριστώ.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail