Σταθάκης: Θα τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις

stathakis 78545

«Θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βελγική εφημερίδα L’ECHO.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε κοινή βούληση να γυρίσουμε σελίδα, για τους πολίτες και τη χώρα. Η αλλαγή κατεύθυνσης είναι αναγκαία για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Στο ερώτημα για το αν η κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερες παραχωρήσεις από ότι θα ήθελε για να φτάσει σε πρώτη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε, «μόλις αναλάβαμε την εξουσία, αντιμετωπίσαμε ένα ναρκοθετημένο πεδίο, που είχαν στήσει οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ε.Ε., με τη βοήθεια της απερχόμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ασφυκτικές προθεσμίες και ένα πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας».

Προσθέτοντας ότι, «καταφέραμε, παρά ταύτα, να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για να κερδίσουμε χρόνο και χώρο. Εάν και υπήρξαν φωνές που άσκησαν κριτική σε αυτή τη συμφωνία, μέσα στο κόμμα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μην ξεχνάτε ότι οι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τη στήριξη στην κυβέρνησή μας δείχνουν ότι αυτή παραμένει πολύ ισχυρή (ανάμεσα σε 65% με 78%) και ότι το 73% του πληθυσμού εγκρίνει τη συμφωνία αυτή».

Αναφορικά με τις «εχθρικές» θέσεις Πορτογάλων και Ισπανών, τόνισε ότι «αυτό δεν θα έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν. Πάντως, σε ότι μας αφορά, είμαστε πλήρως ενήμεροι των διακυβευόμενων της εσωτερικής πολιτικής, που καθορίζουν πολύ συχνά τη στάση των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των διεθνών συσκέψεων. Κάθε επιτυχία της κυβέρνησής μας ενισχύει τους εσωτερικούς τους πολιτικούς αντιπάλους, γι αυτό και αντιδρούν. Οι δύο αυτές κυβερνήσεις παλεύουν για την επιβίωσή τους, η οποία, εξάλλου φαίνεται όλο και πιο αβέβαιη».

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της συμφωνίας που πέρασε με το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

«Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη καθυστέρηση σε πολλούς τομείς. Η συμφωνία με το Eurogroup μας παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να αρχίσουμε τη δουλειά της ανοικοδόμησης. Πρέπει όχι μόνο να διορθώσουμε τις ζημιές των πολιτικών που εφαρμόζονται από το 2010, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες των προβλημάτων της χώρας που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Δεν είναι απλό και δεν θα τα καταφέρουμε αμέσως. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε …και θα πετύχουμε».

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail