Συμφωνία σωτηρίας ή καταστροφής;

ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

zoi

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

«Αυτό που είδαμε να συμβαίνει είναι ότι οι πιστωτές ακολουθούν ένα δρόμο που δείχνει ότι η Ευρωζώνη δεν αποτελεί μια κοινότητα αξιών αλλά ένα πλαίσιο συναλλαγών όπου τα άτομα που έχουν εξουσία μπορούν να ακολουθήσουν τους δικούς τους δρόμους» σχολιάζει ο Rem Korteweg, ανώτερος ερευνητής στο think-tank Centre for European Reform in London. «Είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και πολωτική συμφωνία που θέτει ερωτήματα για την εθνική κυριαρχία, την αξιοπιστία της ζώνης του ευρώ και το μέλλον της διακυβέρνησης του συνασπισμού,» επισήμανε ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign.

Οι δυο αυτές  σε κεντρικές γραμμές αναλύσεις είναι οι κυριότερες στο μέγα ζητούμενο της ελληνικής κρίσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  η γερμανοποιημέη ευρωζώνη είναι χώρος καθαρής συναλλαγής απο πλευράς Γερμανών προς την Ελλάδα.Χώρος στον οποίο ακύρωσε κάθε κανόνα και επέβαλε τη διαφθορά,ως τρόπο  κατάληψης όλων των οικονομικών δεδομένων της Ελλάδας.

Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα με το οποίο οι ΗΠΑ του Ομπάμα στέλνουν αύριο και μεθαύριο τον Υπουργό οικονομικών Τζάκ Λιού για να κάμψει τις αντιστάσεις της Γερμανίας στο δεύτερο  ζητούμενο μετά τη συμφωνία;στη διαγραφή του ελληνικού χρέους ,είτε με «κλασσικό»κούρεμα,είτε με άτοκη επιμήκυνση δεκαετιών.

Οπως ΕΠΕΒΑΛΑΝ την συμφωνία(εξ ής και οι ευχαριστίες του ΓΙάννη Δραγασάκηπρος τον Ομπάμα) έτσι μπορούν σε συνεργασία με τη Γαλλία και το ΔΝΤ,αλλά και την Ιταλία να επιβάλουν και το κούρεμα του χρέους.

Χωρίς αυτό το κούρεμα» η συμφωνία δεν είναι καν αμφιλεγόμενη,όπως γράφει ο Spiro.Είναι απλά μια(κατά το πρωθυπουργικό περιβάλλον) συνθηκολόγηση ,την οποία μπορεί να παρομοιάσει κανείς(κατά τους εσωκομματικά αντίθετους στη συμφωνία) με την συνθήκη των Βερσαλλιών.

Αυτά «παίζονται» αυτή την περίοδο μέσω σε ένα όργιο εικοτολογιών.

Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να παρουσιάσουν τον έως χθες «αμερικανικής επιρρροής» Βαρουφάκη,ως προωθήσαντα την ατζέντα Σόίμπλε με προβοκατόρικο(εκών-άκων) τρόπο.Εστω δηλαδή και χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι με την στάση του έπαιζε το παιχνίδι του εγκληματία σε βάρος της Ελλάδας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν την συμφωνία. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι στο στόχαστρο ορισμένων ΜΜΕ,τα οποία βρήκαν την ευκαιρία να την εκδικηθούν για τις αποκαλύψεις που έχει κάνει σε βάρος τους.

Στο ίδιο μετερίζει μαζί της και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδεδειγμένης εντιμότητα ςκαι άριστων προθέσεων,όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Πετράκος και ο Παναγιώτηξς Λαφαζ’ανης,στον οποίο αποδίδεται σχέδιο «κρατικοποίησης» της Τράπεζας της Ελλάδας,ώστε με τα 22 δις που κατέχει να πληρωθούν υποχρεώσεις και να μεταβεί ομαλά η χώρα στη δραχμή.

Θα ήταν αυτό σωτηρία ή μήπως καταστροφή,η οποία επιφέρει και ποινικές κυρώσεις,όταν συντελεσθεί σε επίπεδο απώλειας ζωών και οικονομικής καταστροφής;

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική.Ούτε η Ρωσσία,ούτε η Κίνα,ούτε οι ΗΠΑ προσέφεραν χρήματα στην Ελλάδα,ώστε να ανταποκριθεί στις πληρωμές.Επομένως χωρίς εναλλακτική είναι καταστροφή και όσοι οδηγούν εκεί βαρύνονται και με ενδεχόμενο δόλο» λένε από την πλευρά του πρωθυπουργού και χρησιμοποιούν και τη δημοσκόπηση που δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (70% κατά δημοσκόπηση της Κάπα)  επιθυμεί συμφωνία στο ευρώ.

Αυτή πάνω-κάτω ήταν και η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού(χωρίς να αναφέρεται βέβαια σε ποινικές συνέπειες…) στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Εκεί είχε καλά λόγια και για τον Γιάννη Βαρουφάκη και για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.Εκ των δυο,μόνον η Ζωή ανταπέδωσε ,τονίζοντας ότι τιμά ως απεριόριστα ανιδιοτελή τον πρωθυπουργό,επικρίνοντας ταυτόχρονα σφοδρά την συμφωνία.

Δεν ανήκουμε σε κόμμα,ούτε σε συνιστώσα και διατηρώντας απόλυτη ψυχραιμία ,προσεγγίζουμε (δι)εευρνητικά την συμφωνία,παρατηρώντας ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει ,είτε τη μία,είτε την άλλη άποψη.

Απέναντι στη συμφωνία δημοσιεύουμε την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Θανάση Πετράκου,ο οποίος την καταψηφίζει με τα ίδια περίπου επιχειρήματα με τα οποία και άλλοι 30-40 ωουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επίσης την καταψηφίζουν.

ΤΟ «ΟΧΙ» ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

Ακολουθεί η ομιλία του κ.Πετράκου στη βουλή:

Ομιλία του Θανάση Πετράκου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Διαρκή Επιτροπή Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης Και Δικαιοσύνης και Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής Και Εμπορίου στην συζήτηση και επεξεργασία του σ/ν « Επείγουσες Ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)

Παρατίθεται το βίντεο της ομιλίας: https://youtu.be/RwKFaZCLgiI

Παρατίθενται αποσπάσματα της ομιλίας:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί. Αγαπητοί Υπουργοί. Από το 1972 που εντάχθηκα στην Αριστερά, δεν έχω μάθει να υποδύομαι ρόλους, αλλά να πράττω, αυτό που κατά τη γνώμη μου υπαγορεύει η ευθύνη μου απέναντι στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα, απέναντι στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μου και οι αρχές μου.

Η ευθύνη μου απέναντι στην Κυβέρνηση που στήριξα και στηρίζω και στον Πρωθυπουργό και στο κόμμα μου το ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πω, ένα μεγάλο ΟΧΙ. Σε αυτή την κατάπτυστη συμφωνία, προϊόν ενός άθλιου εκβιασμού των οικονομικών δολοφόνων της ευρωζώνης.

Καταλαβαίνω απολύτως τον εκβιασμό που υπέστη ο Πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά, έχω υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που πρέπει να εκπροσωπεί η Αριστερά και κυρίως στη νεολαία, θα επαναλάβω ότι η ευθύνη σήμερα όλων των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πούμε ΟΧΙ. Δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον εκβιασμό. Γιατί, μόνο με το ΟΧΙ υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των λαϊκών τάξεων, των ανέργων και της νεολαίας.

Το ΟΧΙ δεν είναι κτύπημα στην Κυβέρνηση. Είναι ενίσχυση και άνοιγμα προοπτικής και για την Κυβέρνηση και για το ΣΥΡΙΖΑ. Το ΟΧΙ είναι η πράξη που δεν δικαιώνει αυτούς που επί πέντε χρόνια επέβαλαν τα μνημόνια και εφάρμοζαν τις μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν σε 1,5 εκατομμύρια ανέργους και τα 2,5 εκατομμύρια φτωχούς.

Το ΟΧΙ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ελπίδα στον λαό, ότι μπορεί η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να αναγκάστηκαν κάτω από τον άθλιο εκβιασμό να αποδεχτούν αυτή τη μεγάλη ήττα και την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε, αλλά, δεν δέχονται οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ, να στείλουνε λάθος μήνυμα στον ελληνικό λαό. Το λάθος μήνυμα, κατά τη δική μου γνώμη, είναι ότι εάν αποδεχτούμε τον εκβιασμό τότε σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι οι λαοί δεν μπορούν να τα βάλουν με τους ισχυρούς, τους εκβιαστές και τους δυνάστες.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας των ιδιωτικοποιήσεων, της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και της διάλυσης του ασφαλιστικού είναι μονόδρομος. Δεν δέχομαι λοιπόν να στείλω λάθος μήνυμα, ότι αυτά είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Μπορεί η Βουλή και όλοι οι Βουλευτές να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό. Είναι καθήκον μας να καλέσουμε τον λαό να στηρίξει τη ρήξη με αυτούς που επιδιώκουν να καταργήσουν τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και τη μετατροπή της χώρας μας σε μόνιμη αποικίας χρέους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά τα μέτρα που προβλέπει αυτή η εκβιαστική συμφωνία που μας επεβλήθη, που επεβλήθη στον Πρωθυπουργό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οδηγούν τη χώρα μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε χρεοκοπία, αλλά τότε η δημόσια περιουσία θα ανήκει σε αυτό το Ταμείο και τότε καμία αυτόνομη πορεία της χώρας δεν θα μπορείς να στηρίξεις. Δεν δέχομαι, λοιπόν, να συμπράξω και να γίνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χλεύη αυτών που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια, αυτών που οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή το λαό με τις μνημονιακές πολιτικές.

Είχα τονίσει έγκαιρα εγώ και άλλοι συνάδελφοί στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, ότι δεν μπορεί να πηγαίνουμε με αφέλεια στις διαπραγματεύσεις και ότι έπρεπε να είχαμε και δεύτερο πλάνο εάν μας εκβιάσουν και μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό. Δυστυχώς, το επιτελείο που επεξεργαζόταν το πρόγραμμά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αρνήθηκε κάθε τέτοια σκέψη.

Επομένως, δεν έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη.

Το είπα, όπως το είπαν και άλλοι συνάδελφοί μετά την Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και επιμείναμε. Όμως, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Υπήρξε μια επιμονή σε μια πορεία, που οδηγούσε σε πάση θυσία συμφωνία, πάση θυσία στο ευρώ. Όμως, αυτή η πορεία, οδήγησε σε αυτή την ταπεινωτική συμφωνία.

Το «όχι», λοιπόν, είναι, πράξη ευθύνης και προοπτικής, ώστε να μην γιγαντωθεί η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΖΩΗ

«Προκαλεί αγανάκτηση όταν η κα Μέρκελ, αρχηγός άλλου κράτους, που δεν έχει εξουσία επιβολής στην χώρα μας, ανακοινώνει τι, πως και πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης εισαγωγής και ψήφισης -αν υλοποιηθεί. Είναι σαφές ότι επιδιώκεται μέσα από τον εκβιασμό που απευθύνεται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, να υλοποιηθεί μια πολιτική που ο ίδιος ο πρωθυπουργός -τον οποίο πραγματικά τιμώ αφάνταστα και θέλω να επισημάνω ότι η στάση του έχει την διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας- δεν αποδέχεται. Όμως η Βουλή δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά η ΠτΒ. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, τα οποία όμως «θα αποκρουστούν με την καταγραφή του εκβιασμού που τα εξαιρεί από το πεδίο της επιλογής».

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail