Τα ίδια και τα γίδια

gttrtelst

Κι ενώ με το ζόρι καταβάλλουμε μια προσπάθεια να συνέλθουμε από της υψηλές θερμοκρασίας, οι πυρετώδεις διεργασίες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μας βυθίζουν στο λιώσιμο ακόμα περισσότερο, καθώς η νέα σεζόν φέρνει «αλλαγές και εκπλήξεις», σύμφωνα με όσους κάνουν ρεπορτάζ ΜΜΕ. Στην πραγματικότητα, φέρνει τα ίδια και τα γίδια.

♦ Στο ενημερωτικό μέτωπο, το οποίο, αν και δεν φέρνει δυνατά διαφημιστικά έσοδα, είναι η αιχμή του δόρατος των απανταχού καναλαρχών καθώς τους επιτρέπει να διεκδικούν το θρόνο της πέμπτης εξουσίας, τις μεγαλύτερες αλλαγές συναντάμε στο Mega.

♦ Με φόντο τον πόλεμο των μεγαλοεκδοτών για τον έλεγχο του σταθμού, η Όλγα Τρέμη αποχώρησε τρέμοντας από συγκίνηση (αφήνοντας το δελτίο στα χαμηλότερα ή υψηλότερα, ανάλογα με την ερμηνεία που δίνει κανείς στη λέξη, νούμερα που είχε ποτέ), ενώ η ενημερωτική διεύθυνση του σταθμού οδήγησε τον Παύλο Τσίμα, τσίμα-τσίμα στην έξοδο, αποστερώντας μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα επεισόδιο της «Έρευνας» αφιερωμένο στη Siemens, να μάθουμε κι εμείς τι πραγματικά συνέβη.

Τουλάχιστον η Ανατροπή συνεχίζει κανονικά, κάνοντας για πολλοστή συνεχόμενη χρονιά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει ο τίτλος της.

♦ Στη ΝΕΡΙΤ ή όπως λέγεται αυτή την εβδομάδα, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων που προετοιμάζεται ακούγεται ότι θα έχει στο τιμόνι του τη Βίκυ Φλέσσα. Δεν συνηθίζουμε να παίρνουμε το ρίσκο να αποδομούμε πρόσωπα, διότι οι εκπλήξεις είναι πάντοτε στο παιχνίδι, ελπίζουμε πάντως αν όντως επιλεγεί το συγκεκριμένο πρόσωπο να μην κοιτάζει με λάγνο βλέμμα την κάμερα, καθώς θα διαβάζει ειδήσεις για μειώσεις στις συντάξεις και φόρους στα ακίνητα.

♦ Μιλώντας για ακίνητα, έχει ένα ενδιαφέρον πώς οι διαγωνισμοί στελέχωσης της εκάστοτε κρατικής τηλεόρασης βρίσκουν πάντοτε, είτε στην ΕΡΤ, είτε στη ΔΤ, είτε στη ΝΕΡΙΤ, θέση για τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα που δεν αναζητούν δουλειά σε ιδιωτικούς σταθμούς – προφανώς έπιασαν δουλειά στην τηλεόραση επειδή δεν τους αρέσει να τους παρακολουθεί πολύς κόσμος. Ευτυχώς υπάρχει η NΕΡΙΤ Sports και σώζει λίγο την κατάσταση, εμφανίζοντας κάτι ενδιαφέρον από άποψη προγράμματος.

♦ Περνώντας στον Alpha, το κανάλι της Ανατολικής Αττικής (δεν θυμόμαστε πού έχει βάση αυτή την εβδομάδα, είναι σαν το όνομα της ΝΕΡΙΤ) δεν εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δραστικών αλλαγών και γιατί να το κάνει άλλωστε. Ο ψυχαγωγικός τομέας την περασμένη σεζόν πήγε πολύ καλά, οδηγώντας σε σημαντικά αυξημένα διαφημιστικά έσοδα (πάντοτε ευχάριστο να είναι εύρωστη οικονομικά μια επιχείρηση) και εισάγει καινοτομίες στον τομέα του προγραμματισμού. Ξεκινά γυρίσματα σειρών και στο δεύτερο επεισόδιο τα κόβει σταματώντας τα γυρίσματα και το μοντάζ. Είναι σαν να λες, «θα φτιάξω μπριάμ σήμερα», να παίρνεις τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά, να τα καθαρίζεις, να τα ρίχνεις στην κατσαρόλα και στο τέλος να λες «ε, καλύτερα να φτιάξω πατσά».

♦ Μπορεί βέβαια και να έχουν δίκιο αν η σειρά δεν βγάζει γέλιο. Γι” αυτό συνήθως φτιάχνονται επεισόδια – πιλότοι, για να αξιολογηθεί αν μια σειρά έχει ενδιαφέρον. Το «Διά Ταύτα», όμως, του Λάκη-«βγάλτο από μέσα σου»-Λαζόπουλου που οδήγησε ανθρώπους στα επείγοντα περιστατικά για θεραπεία της πετρωμενοχαμογελίτιδας που προκλήθηκε από τις υπο-πολικές θερμοκρασίες της σειράς; Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά, υπέφεραν μύες και νεύρα την περασμένη σεζόν, έκλεισαν σπίτια. Μπορεί ο Λάκης Λαζόπουλος να το έβγαλε από μέσα του (και να δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές από τους τηλεοπτικούς «κριτικούς» των μεγάλων ΜΜΕ με τους υπερτροφικούς σιελογόνους αδένες), δεν χρειαζόταν ωστόσο να το γυρίσει και σε σειρά.

♦ Κατά τα άλλα, τα πρωινάδικα θα συνεχίσουν την επιτυχημένη διατριβή τους με θέμα «πώς να έχεις ύφος σαν να θεραπεύεις τον καρκίνο συζητώντας για τη σχέση Κοκκίνου – Μπόγρη». Τα αξημέρωτα πρωινάδικα θα συνεχίσουν να φιλοξενούν τις ίδιες ανούσιες αντιπαραθέσεις «πολιτικών» στα παράθυρά τους, με τους βαριεστημένους παρουσιαστές να παριστάνουν ότι «δεν τα ανέχονται αυτά» – και, ειλικρινά, είδαμε σημαντικά πολυτιμότερες (και καλύτερες) τηλεοπτικές ερμηνείες από αυτές στη «Λάμψη», του Νίκου Φώσκολου.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail