Τα Γλυκά, τα Αδιάφορα και τα Ξινά του 2014!

ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΤΑΚΗ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014.

gladgle

Καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, ο αυτοκινητιστικός απολογισμός πέφτει βαρύς σαν πέλεκυς της ιστορίας και πραγματοποιούμε μια αναδρομή σε όσα μας έκαναν να γουρλώσουμε τα μάτια, είτε από χαρά, είτε από βαρεμάρα, είτε από απελπισία.

ΤΑ ΓΛΥΚΑ

Alfa Romeo 4C Spider

4cspid

Είναι δύσκολο να βελτιώσεις το τέλειο, αλλά για μία ακόμα φορά οι σχεδιαστές της ιταλικής φίρμας τα κατάφεραν με την κάμπριο έκδοση της 4C. Φυσικά, μας χάρισαν και τις ανανεωμένες εκδόσεις των Mito (ας ελπίσουμε πως σύντομα θα μας αφήσει χρόνους) και Giulietta, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η στυλιστική γλώσσα ενός supercar δεν μεταφράζεται απαραίτητα το ίδιο καλά σε ταπεινά χάτσμπακ.

Citroen C4 Cactus

cact

Και το βραβείο του πιο ευφάνταστου αυτοκινήτου παραγωγής για το 2014, πηγαίνει σίγουρα στο C4 Cactus της Citroen. Μικρότερο απ’ όσο φαίνεται, ελαφρύ, πρακτικό και φθηνό στη χρήση, μικρές αμαρτίες του συγχωρούνται, αφού είναι η πιο φρέσκια ανάσα αέρα τη χρονιά που φεύγει.

Fiat 500X – Jeep Renegade

r00

Με το 500X, η Fiat κατάφερε εν πολλοίς κάτι αναμενόμενο: να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της μετά την πολύχρωμη φάλαινα που ακούει στο όνομα 500L. Και με το αδερφάκι του, το Jeep Renegade με την άγρια εμφάνισή του, κατάφερε κάτι ακόμα: να δημιουργήσει δύο SUV τσέπης με χαρακτήρα και πραγματικές εκτός δρόμου ικανότητες.

Jaguar XE

xe

Η Jaguar XE είναι ένα αυτοκίνητο που παρολίγον να βρίσκεται στη λίστα με τα αλεύρια της χρονιάς, καθώς ακολουθεί την πεπατημένη της σμίκρυνσης ήδη υπαρχόντων μοντέλων από τη γκάμα της Jaguar, στα χνάρια των BMW, Audi και Mercedes. Με τη μοναδική διαφορά ότι αυτό είναι τουλάχιστον σέξι. Έχει κάτι το σπέσιαλ, κάτι βγαλμένο από ταινία James Bond και αυτό είναι ικανό να την ξεχωρίσει από το κοπάδι.

Renault Twingo

twingo

Το μοναδικό πισωκίνητο αυτοκίνητο της κατηγορίας (πέραν του αδελφού πλέον Forfour), το Twingo φέρνει ένα άρωμα από Renault 5. Και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι ικανά να μας τρελάνουν (μέχρι να έρθει η έκδοση RenaultSport). Όπως και την ασιάτισσα κοπέλα με τα κίτρινα ρούχα (μπράβο για τη διακριτικότητα, guys) στη φωτογραφία, που είναι ξεκάθαρα ενθουσιασμένη.

Volvo XC90

xc90

Είναι μεγάλο, απλό, πρακτικό και, παραδόξως, κομψό. Και δείγμα μελλοντικής γραφής της σουηδικής εταιρείας. Και με κρυστάλλινο λεβιέ ταχυτήτων Orrefors, το XC90 ανανεώθηκε επιτέλους μετά από 45 χρόνια στην αγορά.

Audi Prologue Concept

prol

Μέχρι να πολυφορεθεί σε 79 διαφορετικά αμαξώματα μικρά και μεγάλα, το νέο concept του Ίνγκολσταντ είναι διακριτικό και φρέσκο. Και γι’ αυτό είναι ακόμα γλυκό, μέχρι το μέλλον (και οι Γερμανοί) να κάνουν τα μαγικά τους.

BMW 4 Series Gran Coupe

4gc

Πρόκειται κατ’ ουσία για μια liftback Σειρά 3, αλλά η τάση επιστροφής σε ποικιλία αμαξωμάτων είναι κάτι που μας αρέσει και το εγκρίνουμε.

MINI Superleggera Vision Concept

minisup

Ό,τι έπρεπε πάντοτε να είναι το αποτυχημένο MINI Roadster, είναι το concept της βρετανικής φίρμας για ένα σπορ διθέσιο αυτοκίνητο. Ας ελπίσουμε μόνο να μην μείνει σε πρωτότυπη μορφή, όπως συνηθίζει να κάνει η εταιρεία για κάθε concept της που δεν είναι χοντροκομμένο (βλ. Rocketman).

 

ΤΑ ΑΛΕΥΡΙΑ (Ήτοι, τα αδιάφορα)

Land Rover Discovery Sport

discosport

O αντικαταστάτης του Freelander είναι “κάποιο αυτοκίνητο”. Λίγο από Range Rover Evoque, λίγο από Ford Explorer, με εσωτερικό από Volvo και εντυπωσιακά πίσω φώτα. Αυτός βέβαια δεν είναι λόγος να ρίξεις 42+ χιλιάρικα για να αγοράσεις ένα, σωστά;

Opel Corsa

corsa

Το πρώτο σε μια σειρά από “νέα” μοντέλα που το μόνο νέο πάνω τους είναι ο διακόπτης των αλάρμ. Μας έκανε εντύπωση πώς πρόλαβε να φτάσει στις αντιπροσωπείες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την παρουσίασή του αλλά, μάλλον άλλαξαν φώτα και προφυλακτήρες σε υπάρχοντα Corsa προηγούμενης γενιάς και σφύριξαν κλέφτικα.

Audi TT

tt1

Το ΤΤ, κλασικό δείγμα γραφής γερμανικού ξεζουμίσματος πρωτότυπης ιδέας μέχρι τέλους, φτάνει στην τρίτη του γενιά και έχουμε την αίσθηση ότι θα μετατραπεί στο Golf της Audi. Θα αλλάζουμε φώτα μπρος πίσω, θα ρίχνουμε καμιά έγχρωμη οθόνη στο εσωτερικό και θα το λέμε “νέο TT”.

Mazda 3

m3

Δεν μπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει ότι τα μοντέλα της Mazda είναι πλέον outsider. Το παλεύουν, πιθανότατα έχουν πολύ καλή οδική συμπεριφορά αλλά… είναι σαν να δίνεις σε γκατζετάκια αντί για iPad, ένα Hashimoto AM983ZE.

Skoda Yeti Facelift

yeti

Εξακολουθεί να είναι ικανό, ασυζητητί. Βέβαια, κάτι κυρίευσε τους ανθρώπους της Skoda και αποφάσισαν να του δώσουν τα “πετυχημένα” σχεδιαστικά χαρακτηριστικά μιας ταξάντζας Rapid. Κρίμα, γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του ήταν η εκτός δρόμου και διασκεδαστική εμφάνισή του.

 

ΚΑΙ ΤΑ ΞΙΝΑ 

Honda HR-V

hrv

Το πρώτο HR-V ήταν ριζοσπαστικό, φουτουριστικό και ξεχώριζε από μίλια μακριά. Τι τους έπιασε λοιπόν να αποφασίσουν να ορίσουν ως πνευματικό διάδοχό του μια πουτίγκα με ρόδες, κανείς δεν γνωρίζει.

Suzuki Vitara

vit

Ένα στέισον χρώματος οδοντοπαστί που κάθεται στις πίσω ρόδες του σαν να έχει ακράτεια και σφίγγει τα πόδια του. Με ρόδες από καρέκλα γραφείου. Enough said.

Audi TT Concepts

tt2

Milking the cow, volume 34.567. Είναι υπερεπιτυχημένο ως κουπέ, οπότε γιατί να μην το κάνουμε και σεντάν; Γιατί όχι και εκτός δρόμου που μοιάζει με φάλαινα; Γιατί όχι και μονοπλάνο; Γιατί όχι και κουτί μπισκότων; Γιατί όχι και γόνδολα στη Βενετία; Ή μήπως συρραπτικό;

BMW 2 Series Active Tourer

2at

Η πρώτη προσθιοκίνητη BMW είναι ακριβώς αυτό. Ένα ανέκδοτο με ελκυστικό brand name. Ούτε πισωκίνητη, ούτε απόλυτο, ούτε μηχάνημα, ούτε οδήγησης.

VW Scirocco Facelift

scirocco

Ή πώς να πάρεις το μοναδικό όμορφο αυτοκίνητο της γκάμας σου και να το γεράσεις 10 χρόνια. Fail.

Audi A1 Facelift

a1

Όχι facelift, αγαπητοί Γερμανοί. Botox. Ή ενυδατική κρέμα. Ή “μας τέλειωσε το στοκ από προηγούμενα φώτα και ζάντες και βάλαμε νέα οπότε voila, νέο Α1”.

Lexus RC

rcf

Πολύ καλό αυτοκίνητο, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά γιατί επιμένετε σε αυτή την γρίλια που έχει δύο πιθανές χρήσεις: α) να ρουφάει τη σκόνη από μακριά κι αθόρυβα ή β) να ρουφάει μικρά παιδάκια ως τροφή για τον πεντάλιτρο V8 του RC F.

MINI

mini

Όταν μετατρέπεις τον πυρήνα της γκάμας σου σε ένα αναπηρικό καροτσάκι με έναν άνθρωπο με πολλαπλά κατάγματα σε γύψο πάνω του, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το νέο MINI είναι πραγματικά ο ορισμός του αυτοκινήτου που βλέπεις τα φώτα του σε μια γωνία και, 20 χιλιόμετρα αργότερα, κάνει την εμφάνισή της και η υπόλοιπη καμπίνα. Να μιλήσουμε ΚΑΙ για το πεντάθυρο; Το φαντάστηκα.

Mercedes GLE

gle

Θα πω την αλήθεια τώρα, δεν είχα καν την παραμικρή ιδέα για το όνομα του συγκεκριμένου SAV. Αν στο google ψάξετε για τη φράση “mercedes bmw x6 competitor”, το έχω γράψει εγώ για να ανακαλύψω το όνομα για τους σκοπούς αυτού του αφιερώματος. Στην εξαιρετική σημερινή γκάμα της Mercedes, η GLE στέκεται σαν ένα άχαρο ψυγείο στη μέση του ΟΑΚΑ.

 

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, αυτές είναι οι επιλογές μας για τα καλά, τα απαρατήρητα και τα άσχημα. Πάντως, μπορείτε αν θέλετε να δώσετε τα δικά σας φώτα στα σχόλια παρακάτω!

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail