«Τεράστιες ευθύνες για τη λεηλασία»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

raepetrakypos

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος τοποθετεί στο κάδρο των υπόλογων για το σκάνδαλο λεηλασίας δημοσίου χρήματος αλλά και συγκάλυψης όλη την ιεραρχία. Από τους ιδιώτες-επιχειρηματίες μέχρι την «ανεξάρτητη Αρχή» ΡΑΕ έως τους αρμόδιους Υπουργούς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

- Κύριε Πετράκο, με δήλωση σας λίγες ώρες πριν τις εκλογές, προσδίδετε πολιτικές διαστάσεις στο σκάνδαλο ENERGA – HELLAS POWER και εγκαλείτε τον κ. Στουρνάρα με τη σοβαρότατη κατηγορία ότι προσπάθησε να χαρίσει εκατομμύρια σε ιδιώτες που κατηγορούνται ήδη σε βαθμό κακουργήματος. Σε ποια στοιχεία στηρίζετε τις δημόσιες καταγγελίες – κατηγορίες;

Το σκάνδαλο των εταιριών Hellas Power και Energa είναι πολύ μεγάλο σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα οι εταιρίες αυτές, για τις οποίες η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αλλά και η Ν.Δ. αλλά και όλοι οι θιασώτες της λεγόμενης «Απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» τόνιζαν ότι αποτελούσαν το λαμπρό παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης στο χώρο της ενέργειας, καταχράστηκαν περισσότερα από 250 εκ. ευρώ. Το σκάνδαλο αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων αλλά και παραλείψεων και των δύο κομμάτων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούν σήμερα. Συνεπώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, άρα το σκάνδαλο έχει αφ΄εαυτού πολιτικές διαστάσεις.

Τεράστιες επίσης είναι οι ευθύνες και της ΡΑΕ, η οποία λειτουργεί ανεξέλεγκτα και όπως κατ΄επανάληψη έχουμε καταγγείλει, δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα ως Ρυθμιστική Αρχή προάσπισης του Δημοσίου συμφέροντος, αλλά ως μηχανισμός εξυπηρέτησης των μεγαλοιδιωτών παραγωγών ενέργειας αλλά και των αεριτζήδων στον χώρο της ενέργειας. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά και τα έχουμε επισημάνει σε ερώτηση που έχουμε καταθέσει στις 4/4/2013. Επίσης από τις 5/4/2013 η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με πρωτοβουλία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουμε σε αυτή, έχει καλέσει να έρθει η ΡΑΕ στην Βουλή να δώσει εξηγήσεις. Μέχρι σήμερα η ΡΑΕ δεν έχει έρθει, έχει αγνοήσει προκλητικά την Βουλή Των Ελλήνων. Είναι απολύτως λογικό επομένως να ισχυριστώ ότι έχει τουλάχιστον την ανοχή της κυβέρνησης και γι΄αυτό «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της» το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τα ερωτήματα είναι καταλυτικά και οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΡΑΕ μεγάλες. Γιατί όταν αποφασίσθηκε η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το Υπουργείο και η ΡΑΕ δεν εξασφάλισαν ότι οι εταιρείες που θα εμπλακούν με την πώληση ενέργειας στην λιανική αγορά θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις που θα δημιουργούν στην εταιρείες παραγωγής ενέργειας δεδομένου ότι θα εισέπρατταν χρήματα από καταναλωτές;  Δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να εξασφαλίζεται η πληρωμή των παραγωγών ενέργειας; Υπάρχουν και μια σειρά από ερωτήματα που ζητήσαμε να απαντήσει η κυβέρνηση και ακόμα να απαντήσουν.

Ο κ. Στουρνάρας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο κ. Καμίνης ως εκπρόσωπος των Δήμων, δεν παραστάθηκαν ως Πολιτική Αγωγή στην δίκη των υπευθύνων της Energa και Hellas Power για την υπόθεση των κακουργηματικών πράξεων. Αποτελούσε υποχρέωσή μου ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και ως Τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ να τονίσω ότι, η απουσία του κ. Στουρνάρα από τις δίκες για να υποστηρίξει ως Πολιτική Αγωγή τα νόμιμα συμφέροντα του Δημοσίου, συνιστά παράβαση καθήκοντος και απιστία εις βάρος του Δημοσίου. Τα ίδια ισχύουν και για τον κ. Καμίνη. Βέβαια ο κ. Στουρνάρας αναγκάστηκε μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, να δηλώσει ότι στην επόμενη δίκη, θα παραστεί ως Πολιτική Αγωγή.

- Συνδέετε το σκάνδαλο με συγκεκριμένα πρόσωπα από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ;

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν βαρύτατες  πολιτικές ευθύνες. Η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια για να καταλογίσει τις αστικές και ποινικές ευθύνες σε συγκριμένα πρόσωπα και όχι εγώ ή οποιοσδήποτε Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι βέβαιο ότι θα αναδειχτεί με την ψήφο του Ελληνικού λαού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, να κληθούν από την Βουλή και την Ελληνική Δικαιοσύνη αρκετοί υπουργοί να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους ή τις παραλήψεις τους. Το σκάνδαλο αυτό δεν θα κλείσει με την απλή τιμωρία των υπευθύνων των εταιρειών, αλλά θα αναζητηθούν οι ευθύνες τόσο των Υπουργών αλλά και της ΡΑΕ. Το ελάχιστο πέραν των άλλων για το οποίο ευθύνονται είναι ότι επέδειξαν πρωτοφανή ανοχή με αποτέλεσμα η HellasPower και η Energa να εισπράττουν για σχεδόν ένα χρόνο από τους πελάτες τους χρήματα για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, για ΦΠΑ, για Δημοτικά Τέλη, για Δημοτικούς Φόρους, για το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, για το τέλος ΑΠΕ, για το ΤΑΠ, για το φόρο καυσίμων και τέλος, για το ΕΕΤΗΔΕ (το περιβόητο «χαράτσι»), χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο, στη ΔΕΗ και στον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Με δεδομένα όλα αυτά, τα όσα περιλαμβάνονται στην ερώτηση που έχουμε καταθέσει στις 4/4/13, είναι ιδιαίτερα προκλητικό για τον Ελληνικό λαό, να είναι δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και σήμερα Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να συνεχίζει να σιωπά, οφείλει να απαντήσει αν καλύπτει τον κ. Βορίδη.

- Για ποιο λόγο δυο Κόμματα που είχαν έντονη διαμάχη μεταξύ τους συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο χαριστικό τρόπο στις εταιρείες αυτές;

Καταρχάς είναι φανατικά και οι δύο υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων τις οποίες θέλουν μονίμως να «αγιοποιούν». Δεύτερο, συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο χαρακτηριστικό τρόπο και τα δύο κόμματα γιατί το συμφέρον τους για αυτή την υπόθεση ήταν ίδιο. Δηλαδή είχαν τα ίδια συμφέροντα όταν δημιουργούνταν το σκάνδαλο και έχουν το ίδιο συμφέρον τώρα που βρίσκεται στην δικαστική φάση δηλαδή την αφαίρεση από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τους το οποίο βέβαια δεν ταυτίζεται με το συμφέρον του Ελληνικού λαού.

- Εχετε κάνει ερωτήσεις, δημόσιες δηλώσεις και είστε υπεύθυνος για τα θέματα Ενέργειας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Έδειξαν ενδιαφέρον και σας ζήτησαν στοιχεία δικαστικές αρχές;

Η δική μου ευθύνη και υποχρέωση για την υπόθεση αυτή είναι η ανάδειξη και αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών και η αναζήτηση των ευθυνών της διοίκησης γενικά. Η ερώτηση που έχουμε καταθέσει, οι δηλώσεις και οι ομιλίες μου στην Βουλή, είναι δημοσιοποιημένες. Αν εκτιμούσαν οι Δικαστικές Αρχές ότι σε όλες αυτές υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που δεν γνωρίζουν θα με καλούσαν. Το ερωτηματικό που έχω είναι, αν η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί μέχρι σήμερα και στην κατεύθυνση αναζήτησης ευθυνών και πολιτικών προσώπων, καθώς  και αν έχει καλέσει τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο αυτό, να αποκαλύψουν ποιες είναι οι συγκεκριμένες ευθύνες των πολιτικών προσώπων ή αν δεν έχει ασχοληθεί με την πλευρά αυτή.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail