Τι συμβαίνει στον ΔΟΑΤΑΠ κ. Υπουργέ;

23c60bc558ea4259078ee21f71127dbc

Στον ΔΟΑΤΑΠ, τα δύο τελευταία χρόνια συμβαίνουν περίεργα πράγματα, που προκαλούν το περί δικαίου συναίσθημα, αλλά παραβιάζουν τη νομιμότητα και υπονομεύουν όχι μόνο την ευνομούμενη πολιτεία, αλλά ενδεχομένως κατά κάποιον τρόπο και την εθνική πολιτική.

Στις 23 Ιουνίου πρωί-πρωί, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Οργανισμού, οι αποφάσεις της Ολομέλειας του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ, της 22 Ιουνίου. Δηλαδή, η ανάρτηση, στο διαδίκτυο, των αποφάσεων, έγινε την επόμενη ημέρα του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς προφανώς την επικύρωση των πρακτικών της συνεδρίασης που γίνεται στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία και θα γίνει στις 10 Ιουλίου, ενώ ακόμη δεν έχουν καν υπογραφεί τα πρακτικά από τους συμβούλους του Οργανισμού.

Παραβιάζεται το δίκαιο

Μάλιστα, η ανάρτηση έγινε με προσωπική εντολή και ευθύνη του προέδρου και εξέπληξε και τους συμβούλους, γιατί στη συνεδρίαση της προηγούμενης ημέρας, κάποιοι είχαν ζητήσει το λόγο για κάποιες παρατηρήσεις, αλλά ο πρόεδρος προσπάθησε τεχνηέντως να τους αποτρέψει να μιλήσουν.

Έτσι, η όλη διαδικασία παραβιάζει αδιαμφισβήτητα το δίκαιο. Όμως το θέμα αφορά γνωμοδότηση του Γ’ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία υποστηρίζει, κατά την άποψη κορυφαίων νομομαθών, καθηγητών της χώρας, καινοφανείς ερμηνείες και οξύμωρες θεωρίες, ενώ έχει και δύο απόλυτα τεκμηριωμένες μειοψηφίες, οπότε θα έπρεπε να είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου.

Εντονότατες Παρεμβάσεις του Υπουργού Παιδείας της Κύπρου

Η αναιτιολόγητη αυτή πράξη του προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ, προκάλεσε αμέσως αναταραχή, εντάσεις και πολλαπλές απορίες γιατί το θέμα αφορά αναγνώριση τίτλων σπουδών των μη κρατικών πανεπιστημίων της Κύπρου και την αντιστοιχία των πτυχίων με εκείνα των ελληνικών πανεπιστημίων, γι’ αυτό προκλήθηκε και η παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ο οποίος με επιστολή του προς την Ελλάδα, διαμαρτύρεται εντονότατα, ζητώντας αφ’ ενός να αφαιρεθεί από το διαδίκτυο η απόφαση, και αφ’ ετέρου να τηρηθούν αυστηρά οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωση.

Να τεθεί στην Ολομέλεια

Νομικοί κύκλοι, μετά τη μελέτη της γνωμοδότησης που τη χαρακτηρίζουν εσφαλμένη, με δεδομένο ότι έχει ισχυρή μειοψηφία, σχολιάζουν ότι δεν απαιτείται η παραπομπή της στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου.

Στη θητεία του προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ, που είναι πειραιώτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου «Μακεδονίας», και έχει επιλεγεί από τον προ-προηγούμενο Υπουργό Παιδείας της ΝΔ επίσης πειραιώτη καθηγητή πανεπιστημίου, χρεώνονται και άλλες λάθος αποφάσεις που εγείρουν προβλήματα νομιμότητας.

Αναγνωρίστηκαν από το ΔΟΑΤΑΠ προγράμματα σπουδών που δεν είχαν αναγνωρισθεί στην Κύπρο

Το πρώτο από αυτά είναι η αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ προγραμμάτων σπουδών πριν αναγνωρισθούν στην Κύπρο.

Για το σκάνδαλο αυτό είχαν φθάσει στοιχεία στη δημοσιότητα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τα οποία ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ παραδέχθηκε.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά αναγνώριση εκατοντάδων πτυχίων μεταπτυχιακών σπουδών σε επίπεδο μάστερ, με χρόνο σπουδών που δημιουργεί προβλήματα.

Πληροφορίες με ασάφεια από το ΔΟΑΤΑΠ υπονομεύουν τα κυπριακά πανεπιστήμια

Στο μεταξύ προκαλούν αγανάκτηση, αλλά και άλλες σκέψεις οι ασαφείς πληροφορίες που δίνονται σε ενδιαφερομένους από συνεργάτη του Προέδρου που ενώ είναι αγγλικής φιλολογίας αποσπασμένος υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας στο ΔΟΑΤΑΠ, εμφανίζεται με από καθέδρας  ύφος και «καθοδηγεί» ως ειδικός υπονομεύοντας τα κυπριακά Πανεπιστήμια, αναφερόμενος κυρίως και σε αποφάσεις που προβλέπονται.

Έχει παραλύσει ο Οργανισμός

Θέλοντας να διοικεί τον Οργανισμό κάποιες μόνο μέρες το μήνα, ο πρόεδρος με σπασμωδικές αποφάσεις, μάλιστα, έχει επιτύχει την παράλυση των υπηρεσιών.

 

 

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail