Το Δράμα On Camera Με Πολλαπλούς Στόχους

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ LA REPUBBLICA ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ ΣΤΑ NTOKOUMENTA.GR

lamptrag

Σοροί αγκαλιασμένες και παγιδευμένες στον πυθμένα της θάλασσας, μαρτυρούν την ανθρώπινη αγωνία των θυμάτων για επιβίωση, την κρύα εκείνη νύχτα της 3ης Οκτωβρίου του 2013, όταν το πλοιάριο ναυάγησε ανοικτά της Λαμπεντούζα.

Το ναυάγιο  στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 366 μετανάστες καταγράφηκε ως μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

«Έτσι πεθαίνουν οι μετανάστες» σχολιάζει ο αρθογράφος της La Repubblica και συνεχίζει: «Κοιτάξτε τι είναι πέραν από τις λέξεις μας, τα άρθρα μας, τις ιστορίες που διηγούμαστε κάθε φορά που βυθίζεται ένα πλοιάριο. Κοιτάξτε αυτά τα σώματα που αγκαλιάζονται στο βυθό της θάλασσας. Είναι το μόνο που μένει από αυτά. Σώματα».

Μας καλεί να ξανασκεφτούμε τις λέξεις: «Ναυάγιο, μετανάστες, Μεσόγειος. Γλιστρούν τόσο γρήγορα που δεν τις συνειδητοποιούμε καν, τις επαναλαμβάνουμε ή τις γράφουμε πάντα την επόμενη ημέρα, ένα ρεπορτάζ, ένας τίτλος, ένα νούμερο… Έχουμε συνηθίσει, έχουμε εκπαιδευτεί να αναφέρουμε με λεπτομέρεια τα στοιχεία του ναυαγίου, κάθε περίεργη λεπτομέρεια, έχουμε ειδικευτεί να ανακατασκευάζουμε τις ζωές άλλων που δεν υπάρχουν πια. Ο Χαλέντ από το Μαρόκο που έχασε το γιο του, ο Σαμίρ που σώθηκε, η κοπέλα από τη Σομαλία χωρίς όνομα που πέθανε μόλις γέννησε».

Δεν υπάρχουν λέξεις, ούτε καν τα νούμερα μπορούν να αποτυπώσουν όλα όσα καταγράφηκαν στο σύντομο αυτό βίντεο. Ένα βίντεο που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει, γιατί τα γεγονότα χαράσσονται στη μνήμη μόνο μέσα από τις εικόνες…

Το βίντεο είναι προφανές οτι διέρρευσε στην εφημερίδα “Λα Ρεπούμπλικα” από τις ιταλικές αρχές, οι οποίες κατέγραψαν την προσπάθειά τους να ανακαλύψουν το ναυάγιο και να καταγράψουν τα “ευρήματα”.

Είναι πέρα από βέβαιο ότι το βίντεο των 3,26 λεπτών είναι ένα μικρό τμήμα από το συνολικό βίντεο που έχουν καταγράψει οι ιταλικές αρχές.

Η διαρροή είναι προσεκτική με πολλαπλούς στόχους και προς την Ευρώπη και προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Στην Ευρώπη για καλύτερη κινητοποίηση και αποτροπή της εισβολής που προωθείται μεθοδευμένα απο κυκλώματα αλλά και ΚΡΑΤΗ, τα οποία έχουν στόχο αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής συνοχής.

Στις χώρες προέλευσης έχουν στόχο να μάθουν οι πιθανοί υποψήφιοι ποια δραματική τύχη μπορεί να συναντήσουν στο δρόμο προς τη Γη της Επαγγελίας…

(Με πληροφορίες από το zougla.gr)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακολουθούν σκληρές εικόνες στο βίντεο που ακολουθεί:

Εκτύπωση Εκτύπωση Email Email