Χωρίς καθηγητές θα γίνει… ο αγιασμός!

sxoleio

Μια από τις δυσκολότερες χρονιές για τα σχολεία προβλέπεται η φετινή, καθώς οι ελλείψεις εκπαιδευτικώνξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλείται στέλεχος του υπουργείου Παιδείας,«θα υπάρξουν σχολεία, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, που θα κάνουν αγιασμό με το μισό διδακτικό προσωπικό και καθώς οι προσλήψεις γίνονται τμηματικά, ακόμη και τον Δεκέμβριο θα έχουμε κενά σε βασικά μαθήματα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχουν 25.000 κενά σε όλα τα σχολεία, ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσης υποβολής των αιτήσεων για πρόσληψη αναπληρωτών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα του αγιασμού δηλαδή.

Επιπλέον, τα κονδύλια επαρκούν μόλις για 13.000 προσλήψεις, ενώ για τα υπόλοιπα κενά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα συναντηθεί σήμερα, Πέμπτη με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Να υπενθυμίσουμε μάλιστα, ότι χθες υπήρξε οξύτατη αντιπαράθεση στο υπουργείο ανάμεσα στην υπηρεσιακή υπουργό Φρόσω Κιάου και τον γ.γ. Δημήτρη Χασάπη, ο οποίος φέρεται να απείλησε με παραίτηση.

Η κόντρα αφορούσε την πρόταση του κ. Χασάπη για επιστροφή στην Ελλάδα των 997 αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι πολύ λιγότερα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν συγκριτικά με το σχολικό έτος 2014-15.

Όσοι ισχυριζόντουσαν ότι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι μόλις 16.000, διαψεύδονται αφού οι αριθμοί λένε άλλα.

Ειδικότερα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι 12.061 αναπληρωτές. Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι 1.159, άρα οι ελλείψεις είναι 13.220.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα διορίστηκαν πέρυσι 5.444 αναπληρωτές και οι συνταξιοδοτήσεις φέτος είναι 1.527, οπότε δημιουργούνται 6.971 ελλείψεις, στις οποίες εάν προστεθούν οι 13.220 της πρωτοβάθμιας, φθάνουμε στις 20.191.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 2014-15 δεν έγιναν διορισμοί μονίμων, γεγονός που σημαίνει ότι τα κενά από την προηγούμενη χρονιά παραμένουν και εάν προστεθούν τα νέα κενά για το 2015-16 (από ασθένειες κ.ά.), ο αριθμός των ελλείψεων αγγίζει τις 25.000.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις για την πρόσληψη περίπου13.000 αναπληρωτών και στις δύο βαθμίδες.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail