03 Ιαν 2017

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ PAO-OLYMPIAKO!

news Image


Του Γιάννη Ντάσκα


Ναι, ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Των πολυεθνικών εταιρειών που στοχεύουν στα κέρδη.
 
Οι κοινωνίες με νόμιμη η παράνομη μετανάστευση αλλάζουν ραγδαία και μια ισχυρή τάση μας καλεί να προσαρμοστούμε στο απώτερο μέλλον  σε ένα ουσιαστικά κράτος στον πλανήτη.

Εντός αυτού του κράτους θα υπάρχουν επι μέρους ενώσεις, αλλά γενικά μια συνεννόηση θα υπάρχει, όπως την είχε προφητεύσει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, πολλές δεκαετίες πριν.

Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είναι διακριτές οι τοπικές κοινωνίες σε επίπεδα κρατών, ενώσεων κλπ για να αποφευχθούν πόλεμοι διαχωρισμού στο μέλλον.

Φέρνουν ως παράδειγμα μουσουλμανικά κράτη που διεξάγουν μεταξύ τους λυσσώδεις πολέμους με βάση θρησκευτικά η εθνοτικά χα  ρακτηριστικά. και υποστηρίζουν ότι όσο ο αγώνας για επιβίωση εντός των επι μέρους κρατών θα έχει ατομικά χαρακτηριστικά και δεν αναλαμβάνει μια "αρχή" να εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ επίπεδο καλής διαβίωσης για όλους, εργαζόμενους και μη εργαζόμενους θα γίνονται πόλεμοι διαχωριστικοί. Αρα έτσι θα αντιστραφεί η πορεία της παγκοσμιοποίησης.

Φέρνουν ως παράδειγμα τη Βρετανία, η οποία μετά δεκαετίες πολιτικής ανοιχτών θυρών, τόσο ώστε το Λονδίνο να έχει αποκτήσει μουσουλμάνο Δήμαρχο, προχώρησε άμεσα στο BREXIT και έφυγε απο την Ευρωπαϊκή Ενωση με πρώτο στόχο να σταματήσει την διαδικασία παγκοσμιοποίησης της Βρετανίας δια της μετανάστευσης...
 
Χαρακτηριστικά είναι τα συμβαίνοντα στο χώρο του αθλητισμού.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ναι μεν οδεύουν προς την συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μεγάλων ομάδων, που θα αποχωρήσουν(ίσως) απο τα κρατικά τους πρωταθλήματα, αλλά κρατούν στις ομάδες γηγενείς αθλητές.
Πλουσιότατες ομάδες, όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ, η Μπάγερν, η Τσέλσι, η Αρσεναλ, η Παρί, ο Αγιαξ παρότι μπορούν να αγοράσουν οποιον ξένο θέλουν στις ομάδες κρατούν σε επίπεδο αρχηγών και παικτών ένα πυρήνα ενεργό σε κάθε αγώνα, ιδιαίτερα στις έδρες τους.
 
Κατάπληξη προκαλούν αυτή την εποχή οι δυο "μεγάλοι" του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Φέτος ο Ολυμπιακός έχει κατέβει σε αγώνες στο Καραϊσκάκη με 10 ξένους στην ενδεκάδα.
Προχθές έπαιξε με τον Καπίνο και τον Ρέτσο μόνο στην ενδεκάδα και αναπληρωματικό πήγε να βάλει, αλλά το μετάνιωσε τον Μανθάτη.
Οταν βγήκε ο Ρέτσος ο μόνος Ελληνας ήταν ο Καπίνο...
 
Την επομένη ο Παναθηναϊκός του Γ. Αλαφούζου έκανε ένα ρεκόρ που μάλλον θα μείνει στην ιστορία.
Επαιξε με 11 ξένους, έβαλε και άλλους τρεις ξένους και έτσι μαζί με το προπονητικό δίδυμο η ομάδα είχε στο γήπεδο 16 ξένους  να εκπροσωπούν την παν Αθήνα...
 
Πολλούς, προφανώς δεν τους ενοχλεί. Αλλους τους εξοργίζει...Το μέλλον θα δείξει ποιά τάση θα επικρατήσει...Ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία που βάζει τα παιδιά της στον αθλητισμό να στραφεί και προς μη "μεγάλους" αν θέλει να δει δικά της παιδιά στα γήπεδα...