Eurogroup: Καλά πάτε, αλλά…

ΣΗΜΕΙΑ ΤΡΙΒΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ

Σαφείς προειδοποιήσεις  απηύθυναν στην κοινή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ , ο Επιτρόπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέλινγκ. Σε ερώτηση για το διαθέσιμο χρόνο της Ελλάδας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Έχουμε κοινό συμφέρον να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, υπάρχουν χρονικά περιθώρια και περιθώρια όσον αφορά τη ρευστότητα – δεν θέλουμε να τελειώσουν τα χρήματα. Αυτός είναι ο στόχος μας – δεν θα εμπλακούμε σε συζητήσεις τι θα γίνει μετά το πρόγραμμα αν δεν υπάρχει επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος – πρέπει να υπάρχει θετική δήλωση και όλοι εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο».

Παράλληλα ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε πως για να γίνει εκταμίευση των κεφαλαίων θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων, καθώς θα εφαρμόζονται διαφορετικά τμήματα της συμφωνίας.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες -περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών- προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα, προειδοποίησε δε ότι ότι η αδυναμία πληρωμής ενός μικρού ποσού έχει το ίδιο νομικό αποτέλεσμα με την αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου ποσού.

Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για πρόοδο σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και όπως είπε υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Για αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, σημείωσε.

Ο Βαρουφάκης για τα αποτελέσματα από το Eurogroup

  • Για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Eurogroup μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, από τις Βρυξέλλες.
  • Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε:
  • Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε προσέγγιση. Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες.
  • Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα.
  • Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες μας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική.
  • Πολλοί συνάδελφοι παραδέχτηκαν ότι δεν βοήθησαν όλα αυτά που διέρρευσαν μετά το Eurogroup στη Ρίγα.
  • Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας, είμαστε πιο κοντά.
  • Οι θεσμοί και εμείς μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα.
  • Μιλάμε πλέον σε τεχνικό επίπεδο για να καταλήξουμε στις εναλλακτικές δράσεις και να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση.
  • Tους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση πασχίζει για μία λυτρωτική συμφωνία.
  • Ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει αναφορά.
  • Από την άποψη του χρονοδιαγράμματος μιλάμε για τις επόμενες εβδομάδες.
  • Έχουμε μία διαδικασία που αφορά την τεχνική δουλειά από τη μια πλευρά και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις από την άλλη. Να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα.

Για το δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ζήτημα του δημοψηφίσματος γιατί οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει. Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας.

Για την ΕΚΤ

H κυβέρνηση σέβεται ανεξαρτησία ΕΚΤ, δεν δέχεται εντολές η ΕΚΤ και κρίνει πότε θα κάνει την όποια κίνηση πρέπει να κάνει. Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα τραγικά επείγον θέμα.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail