Τετάρτη - 17 Μαΐου 2017
Σάββατο, 13 Μαΐου 2017 17:44

Αινιγματική δήλωση Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης

Αινιγματική δήλωση Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης

Δήλωσε ότι επιθυμεί την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Ζήτησε πάλι την έκδοση των «8» στην Τουρκία.  Μια ώρα και δέκα λεπτά κράτησε το τετ-α-τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αίθουσα Σύνταξης

Τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την υιοθέτησε και στο τέλος της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά και στη διάρκεια της οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση.

O Τούρκος πρόεδρος έθεσε και το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι αυτομόλησαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν, στις 14 Ιουλίου, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα για ακόμη μια φορά την έκδοσή τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως παρά τα δύο επίσημα αιτήματα της χώρας του για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τους οποίους το καθεστώς θεωρεί πραξικοπηματίες ο Άρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα, με το σκεπτικό ότι δεν διασφαλίζονται οι όροι του διεθνούς δικαίου για μια δίκαιη δίκη και μεταχείριση των κατηγορουμένων, από τις τουρκικές αρχές.

«Δεν είναι σωστό πραξικοπηματίες να παραμένουν στη χώρα σας», είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο Ταγίπ Ερντογαν, προσθέτοντας ότι περιμένει να γίνουν «όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της έντασης, η επαναφορά θετικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά, ενώ του δήλωσε ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της θετικής ατζέντας των ελληνοτουρκικών με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκαν στα ζητήματα της οικονομίας, (τουρισμός, επενδύσεις, σιδηροδρομική σύνδεση Εγνατία, ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, δεύτερη διάβαση αυτοκίνητων σε Έβρο), της επανέναρξης των διερευνητικών μέτρων και τους διαύλους επικοινωνίας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν επίσης να προετοιμάσουν επαφές σε ανώτατο επίπεδο και ενδεχόμενης διμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο του 2017.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ενταξιακή πορεία της γείτονος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα επισημάνθηκε η σημασία της απόφασης για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαΐου για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της χώρας του. Συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία του ανοιχτού διαύλου επικοι9νωνίας των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη στήριξη του στις συνομιλίες για το Κυπριακό και επεσήμανε ότι πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να πετύχουν. Προσέθεσε ακόμα ότι για να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη Γενεύης πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας