Σάββατο - 27 Μαΐου 2017
Thursday, 25 May 2017 17:04

Οι Μπέντζαμιν Μπάτον της Ελλάδας

Οι Μπέντζαμιν Μπάτον της Ελλάδας

Είχαν περάσει μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα μας και είχαν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια, πόσοι έπαιρναν μαϊμού συντάξεις, πόσοι έπαιρναν μαϊμού αναπηρικές συντάξεις, οι «ιερές» άγαμες θυγατέρες, τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης στη δουλειά (;) κ.λ.π., κ.λ.π.

O Paixtaras

Ένας φίλος αμπελοφιλοσοφώντας ρίχνει μια σκέψη πάνω στο τραπέζι:
«Εφόσον τα 2/5 περίπου της Ελλάδας ζουν από συντάξεις είτε είναι μαϊμού είτε όχι (μέσα οι άγαμες κλπ), προτείνω να θεσπιστεί ένας νόμος όπου με το που θα αποφοιτήσει κάποιος από μια σχολή, ή συμπληρώσει ένας νέος το 26ο έτος της ηλικίας του να βγαίνει αυτομάτως στη σύνταξη… και να μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία μετά το 50ο έτος, όπου τότε θα του διακόπτεται η σύνταξη, για να μπορέσει να εργαστεί».

Έπεσε τρελό γέλιο και τα πειράγματα πήγαν σύννεφο. Το βασικό όμως ήταν πως όλοι συμφώνησαν να ψηφίσουν το παραπάνω «νομοσχέδιο», το οποίο θα είχε και μερικές ευεργετικές διατάξεις…

Περάσανε χρόνια από τότε και προχθές που βρεθήκαμε ξανά (κάτι σαν ριγιούνιον που λένε οι Αμερικάνοι), μου θύμισε εκείνες τις στιγμές του «νομοσχεδίου».

Έβγαλε το smartphone και μπήκε μέσα στη ιστοσελίδα ΗΛΙΟΣ η οποία βγάζει τη ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ & ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ.
«Περίμενε», μου λέει καθώς με το δάχτυλο έψαχνε να βρει μια συγκεκριμένη σελίδα.

Μόλις τη βρήκε στρέφει την οθόνη και μου τη δίνει.
«Για ρίξε μια ματιά».
Κοιτάζω και τι να δω,
16.786 συνταξιούχοι γήρατος, ηλικίας 26 ως 50 ετών,
58.219 συνταξιούχοι γήρατος, ηλικίας 51 ως 55 ετών και
140.498 συνταξιούχοι γήρατος, ηλικίας 56 ως 60 ετών!!!

Να και ο πίνακας:


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπάρχουν 16.786 νεαροί συνταξιούχοι γήρατος, οι οποίοι λαμβάνουν μέσο όρο μεικτής μηνιαίας σύνταξης 1.415 ευρώ οι άνδρες και 1.126 ευρώ οι γυναίκες.

Η συνταξιοδοτική αυτή δαπάνη είναι στα 263 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ συνολικά οι δαπάνες για τους συνταξιούχους γήρατος κάτω των 60 ετών ξεπερνούν τα 3,2 δις ευρώ, δηλαδή το 11,4% του συνολικού συνταξιοδοτικού κόστους.
Εδώ πρέπει να γίνει σαφές, ότι δεν μιλάμε για συνταξιούχους χηρείας ή αναπηρίας, που ανήκουν σε ξεχωριστή κατηγορία.

«Ποια Σουηδία, και ποια Ελβετία, εδώ είναι ο παράδεισος, γιατί να πάμε στα ξένα για δουλειά, εδώ γίνονται οι δουλειές…».
Έμεινα !

Δεν περίμενα να το δω αυτό…

Του έδωσα πίσω το κινητό του και στο γυρισμό για το γραφείο το μυαλό μου ήταν μπερδεμένο.


Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν συνταξιούχοι από 26 ως 50 χρονών και να παίρνουν μάλιστα μεγαλύτερες συντάξεις, από αυτούς που τις δικαιούνται;
Δηλαδή τα γεροντάκια;


Την ώρα που πέφτει μαχαίρι στις συντάξεις…
Την ώρα που πέφτει τσεκούρι στις επικουρικές…
Την ώρα που ελεύθεροι επαγγελματίες φτάνουν στα νοσοκομεία με εγκεφαλικά και εμφράγματα…
Την ώρα που για να βρεις δουλειά την κυνηγάς με το δίκαννο…

Ξανά τα λόγια της γιαγιάς μου έρχονται στο μυαλό
«Δεν υπάρχει σωσμός παιδάκι μου…»

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας