Κυριακή - 14 Μαΐου 2017
00:41
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 11:35

SANDY BEACH : Μεγάλη ανατροπή από νέα δικαστική απόφαση

SANDY BEACH : Μεγάλη ανατροπή από νέα δικαστική απόφαση

Μεγάλη ανατροπή στην πολύκροτη υπόθεση του SANDY BEACH στην Κέρκυρα, καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πριν από λίγο εκδόθηκε στην Κέρκυρα, η δικαστική απόφαση στην αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η AQUIS , με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, κατά της απόφασης που είχε διατάξει την αποβολή της από το ξενοδοχείο και την απόδοσή του στην ιδιοκτήτρια εταιρία, συμφερόντων της οικογένειας Ρίζου.

Αίθουσα Σύνταξης

Η απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγο αναστέλλει την ισχύ της προηγούμενης απόφασης και παραπέμπει την οριστική λύση της αντιδικίας στην κανονική δίκη, που έχει προσδιοριστεί για τον Μάϊο, η απόφαση της οποίας θα εκδοθεί σίγουρα μετά την λήξη της εφετινής τουριστικής περιόδου.

Και το ρητορικό ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πως θα συνεχιστεί η λειτουργία, από ποιόν και εάν αναλάβει πάλι την διαχείριση η Aquis, τι θα γίνει με όσους πράκτορες κατέβαλλαν εκ νέου στην ιδιοκτήτρια εταιρία του ξενοδοχείου, συμφερόντων Ρίζου, τα ποσά των προκρατήσεων, αφού σύμφωνα με την απόφαση η Aquis πρέπει να αναλάβει ξανά την λειτουργία της μονάδας των 2.400 κλινών.


Η δικαστική απόφαση
Είναι πολύ σημαντικό το σκεπτικό της απόφασης, στο οποίο η δικαστής κάνει μνεία ότι από «κανένα στοιχείο δεν προέκυψε η δυνατότητα αλλά και ο τρόπος με την οποίο η καθ’ ης είναι σε θέση να διαδεχθεί προσηκόντως την αιτούσα στη συμβατική σχέση που αφορά τους τουριστικούς πράκτορες, που ήδη έχουν συμβληθεί με αυτήν, κατά τις ήδη συναφθείσες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών…»

Το ιστορικό

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που δημοσιεύουμε κατ’ αποκλειστικότητα: «AΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 502/17

«Δέχεται την αίτηση. Ανακαλεί την υπ’ αριθμόν 320/2017 απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου. Αναστέλλει την εκτέλεση της υπ’ αριθμόν 104/2016 διαταγής απόδοσης μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της ασκηθείσας ανακοπής της αιτούσας».

Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο άνοιξε τις πύλες του στις 12 Απριλίου υποδεχόμενο τους τουρίστες που είχαν κάνει κρατήσεις, υπό την «ομπρέλλα» της εταιρίας Agios Georgios AXTE, συμφερόντων της οικογένειας Ρίζου, η οποία είχε ζητήσει την εκ νέου καταβολή από τους tour operators των ποσών που είχαν καταβάλει για τις προκρατήσεις.

Γράφαμε την 1η Απριλίου:

«Εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων για το προσωρινό μέλλον της κορυφαίας ξενοδοχειακής μονάδας Sandy Beach Resort, 2400 κλινών, καθώς αναμένεται η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, μια νέα εξέλιξη περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, δημιουργώντας πλέον σοβαρούς κινδύνους δυσφήμισης του ελληνικού Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουμε αποκλειστικά, η ιδιοκτήτρια εταιρία της οικογένειας Ρίζου, που με την πρώτη δικαστική απόφαση ανέλαβε τις τύχες της μονάδας, με επιστολή του γενικού διευθυντή του ξενοδοχείου κ. Γιώργου Σπανού, ζητά από τους πράκτορες που έχουν πληρώσει προκαταβολές περίπου 5,5 εκ. € για τα early bookings και τις κρατήσεις δωματίων που έχουν πραγματοποιήσει, να καταβάλλουν εκ νέου τα ποσά αυτά.

Ωστόσο, ο κ. Τάσος Ρίζος, έχει δηλώσει πολλάκις ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι σε προμηθευτές και πελάτες. Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη του δήλωση στο Money-tourism.gr ο κ. Ρίζος είχε δηλώσει ερωτηθείς σχετικά: «Υπάρχει μια δικαστική απόφαση υπέρ μας και αναλάβαμε τις τύχες του ξενοδοχείου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εργασία των εργαζόμενων και η εύρρυθμη λειτουργία του. Πέραν αυτού δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτε άλλο, πέραν του ότι εγγυώμαστε την λειτουργία του ξενοδοχείου και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις απέναντι σε προμηθευτές και πελάτες».

Στη συνέχεια με προσωπική του ανάρτηση στο facebook και ανακοίνωση στο corfutv, ο κ. Ρίζος είχε αναφέρει αυτολεξί: «…Όλοι οι πελάτες θα βρουν τα κρεβάτια με τους όρους που έκλεισαν και καμία πτήση δεν θα ακυρωθεί. … Με εμπειρία 45 ετών ,σεβασμό στο εργαζόμενο και στο πελάτη αποτρέψαμε το χάος τηςυποβάθμισης της περιουσίας μας χάριν στη αδέκαστη δικαιοσύνη και προχωράμε μαζί με όλους τους εμπόρους ,προμηθευτές πράκτορες και όσους προσφέρουν στο τουρισμό στο δρόμο της φερεγγυότητας της συνέπειας και της αναβαθμίσης…«.
Μάλιστα ο ίδιος στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του είχε τονίσει ότι παρά το γεγονός ότι η Aquis είχε εισπράξει προκαταβολές 5,5 εκ. € από τους πράκτορες, θα τα κάλυπτε λόγω κεφαλαιακής επάρκειας και της επιθυμίας του να είναι το ξενοδοχείο απόλυτα αξιόπιστο απέναντι σε πελάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους.

Ωστόσο, με το mail η εταιρία Agios Georgios AXTE, συμφερόντων της οικογενείας Ρίζου, και εν αναμονή της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που θα εκδοθεί στις επόμενες ημέρες ανακοινώνει στους πράκτορες ότι δεν αναγνωρίζει τα συμβόλαια και τις πληρωμές που έχουν γίνει και ζητά την υπογραφή νέων συμβολαίων και την καταβολή των χρημάτων ξανά.
Μάλιστα δίνει προθεσμία να επιβεβαιώσουν οι πράκτορες την αποδοχή της πρότασης αυτής την Τετάρτη 5 Απριλίου, ημερομηνία που είναι άγνωστο αν θα έχει εκδοθεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία θα αποφασίσει αν θα παραμείνει η λειτουργία του Sandy Beach στην ευθύνη της οικογένειας Ρίζου ή θα «επιστρέψει» στην Aquis, εν αναμονή βέβαια της οριστικής δικασίμου που έχει προσδιοριστεί για τον Μάϊο, με άγνωστη ημερομηνία για την έκδοση της απόφασης.

Το e mail

Στο e mail που απεστάλη από τον κ. Σπανό, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«I am writing this e-mail on behalf of Mr. Rizos, the owner of Sandy Beach Resort, as I received the information that you come in touch in order to discuss the contract that you had with Aquis Hotels and Resorts.

Further to your communication with Mr. Rizos regarding the new contract, kindly note that as per our policy we are not able to recognize any pre-payment made to Aquis Hotels & Resort as this is a totally different company.

Kindly also be informed that all of our partners are already informed that with the new contracts a new pre-payment is required.

Therefore, further to the new circumstances that we need to adjust and proceed quickly, we would like to have a clear picture regarding your plans and your final decision on Wednesday 05/04/17 the latest, as the opening date of the hotel is the 12th of April.

We hope that you can understand the reasons that we would require an immediate action from your side.

We apologize for setting deadlines and pushing but there is no time left and we wouldn’t like to find ourselves exposed in from of our mutual guests.

The new contracts will be signed from myself as I am the authorized person on behalf of Rizos Family.

We would also like to point out the following topics:

The terms and conditions on the contract will remain the same as long as the equivalent amount of Early Bookings or Prepayments will be settled.
As the official opening date of the Hotel is 12/04/17, we would require all the bookings to be resent upon the signature of the contract clearly mentioning date of booking and valid EB % if any, in order to proceed with crosschecks in order to avoid any misunderstandings.
In case we come up to an agreement with all the above mentioned, please confirm in written.
The new contract will have to be done with Agios Georgios AXTE, VAT number ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ, Address Chlomos Corfu, Hotel Name Sandy Beach Resort

Also the deposit or Early Booking Prepayments have to be settled to the following account:

IBAN: GRΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

We are looking forward to hearing from you as there is no much time left for both sides.

Should you require any further information please do not hesitate to contact me.

Best Regards,

George Spanos,
General Manager».

Οι πράκτορες

Η κατάσταση αυτή έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους πράκτορες, καθώς αφενός έχουν ήδη καταβάλλει σημαντικά ποσά στην Aquis για την σαιζόν του 2017 και τώρα καλούνται εκ νέου να καταβάλλουν τα ίδια ποσά σε άλλη εταιρία, χρήματα τα οποία δεν μπορούν βέβαια να τα ζητήσουν εις «διπλούν» από τους τουρίστες.
Και μάλιστα όταν ακόμη αναμένονται δικαστικές αποφάσεις και δεδομένου ότι υπάρχει σοβαρό θέμα και με τις άδειες λειτουργίας του ξενοδοχείου, οι οποίες ακόμη είναι στο όνομα της Aquis και θα πρέπει να εκδοθούν ξανά στο όνομα της νέας εταιρίας από το υπουργείο Τουρισμού, μέχρι τις 12 Απριλίου που είναι το επίσημο άνοιγμα του ξενοδοχείου.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι οι πράκτορες της Κέρκυρας, θα πραγματοποιήσουν την Δευτέρα συνάντηση παρουσία νομικών συμβούλων, ώστε να χαράξουν μια γραμμή στην δύσκολη αυτή υπόθεση, η οποία μπορεί να δυσφημίσει σοβαρά την Κέρκυρα ως προορισμό, αλλά και τον ελληνικό Τουρισμό».

Οι ανακοινώσεις…

Στις 30 Μαρτίου γράφαμε:
» Στα άκρα οδηγείται η κόντρα των δύο πλευρών στην υπόθεση του εμβληματικού ξενοδοχείου Sandy Beach Resort στην Κέρκυρα. Στις 17 Μαρτίου και μετά από απόφαση της Δικαιοσύνης, το ξενοδοχείο επανήλθε στην ιδιοκτήτρια οικογένεια Ρίζου, από την μισθώτρια Aquis.

Όπως είχε αποκαλύψει τότε το money-tourism.gr, μιλώντας και με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, πρωτογενώς,η πλευρά της οικογένειας Ρίζου δήλωσε έτοιμη να λειτουργήσει το ξενοδοχείο, ενώ η Aquis αμφισβήτησε τη νόμιμη λειτουργία του ξενοδοχείου, υπό την οικογένεια Ρίζου και προανήγγειλε νέες προσφυγές στην Δικαιοσύνη.

Χθες λοιπόν εκδικάστηκαν στα δικαστήρια της Κέρκυρας, δύο προσφυγές της Aquis και ενώ αναμένονται άμεσα οι αποφάσεις για το μέλλον ενός από τα μεγαλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία με 2.400 κλίνες, δεδομένου ότι στις 12 Απριλίου πρέπει να ανοίξει για να φιλοξενήσει τουρίστες, η πλευρά Ρίζου με ανακοίνωσή της σε κερκυραϊκό κανάλι, αφενός μεν διαβεβαιώνει για την λειτουργία του ξενοδοχείου, αν και αναμένονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων, αφετέρου δε βάλει κατά της Aquis, κάνοντας λόγο για εικονικές εταιρίες, υπέρογκα χρέη, ανύπαρκτα κεφάλαια και λίστες Λαγκάρντ.

H ανακοίνωση Ρίζου

Η ανακοίνωση του κ. Ρίζου, όπως εστάλη στο Corfu Tv έχει ως εξής (σ.σ. η ανακοίνωση μεταφέρεται ακριβώς όπως έχει δημοσιευθεί):

“1.Το συγκρότημα Σάντυ Μπιτς Ρεσόρτ μετά από τιτάνιες προσπάθειες συντηρήσης από το χάος που παρελήφθη ανοίγει κανονικά τις 12 Απριλίου.
2.Όλο το προσωπικό κανονικά θα προσληφθεί και θα του πληρωθούν (χωρίς να υποχρεούμεθα ) όλα τα χρωστούμενα της Άκουις και θα πληρώνεται εμπρόθεσμα ( και όχι μετά από 4 μήνες ) με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (όχι τις άδικες ατομικές συμβάσεις του παρελθόντος).
3.Όλοι οι πελάτες θα βρουν τα κρεβάτια με τους όρους που έκλεισαν και καμία πτήση δεν θα ακυρωθεί.

Με εμπειρία 45 ετών, σεβασμό στο εργαζόμενο και στο πελάτη αποτρέψαμε το χάος της υποβάθμισης της περιουσίας μας χάριν στη αδέκαστη δικαιοσύνη και προχωράμε μαζί με όλους τους εμπόρους ,προμηθευτές πράκτορες και όσους προσφέρουν στο τουρισμό στο δρόμο της φερεγγυότητας της συνέπειας και της αναβαθμίσης.
Η εταιρία μας είναι υγειής (χρέη μηδέν) Ελληνική Κερκυραϊκή, με μεγάλα πάγια και αποθεματικά με γνωστούς μετόχους και όχι εξωχώρια με άγνωστους στις Μπαχάμες με μόνο μετοχικό κεφάλαιο 170 δολάρια (μόνο) και χρέη 50 και πλέον εκατομμύρια ευρώ και ούτε δικαστικώς ερευνάται από τα παναμα παπερς της λίστας Λανγκάρτ.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας και την σωστή υπεύθυνη ενημέρωση που παρέχετε “.

Η Aquis

Από την πλευρά της η Aquis, απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Ρίζου αναφέρει : «Μετά τη σημερινή άκρως συκοφαντική και ποινικά κολάσιμη δήλωση του κ. Ρίζου σε τοπικό κανάλι της Κέρκυρας, η οποία μόνο στόχο έχει την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, επισημαίνουμε τα εξής:

– Η οικογένεια Ρίζου τα τελευταία 8 χρόνια έχει λάβει από εμάς πάνω από 50 εκ ευρώ σε μισθώματα και δεν τους οφείλουμε ούτε 1 ευρώ. Μιλάνε δε για υποβάθμιση της περιουσίας τους όταν ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν, πόσο μάλλον οι τουριστικοί πράκτορες, πώς ήταν τα ξενοδοχεία τους όταν τα παραλάβαμε και πώς είναι σήμερα μετά από επενδύσεις εκατομμυρίων που κάναμε τα χρόνια της δικής μας διαχείρισης. Οσο για το προσωπικό όχι μόνο έχει διπλασσιαστεί και εργάζεται περισσότερους μήνες, αλλά αμείβεται και σωστά και νόμιμα σε αντίθεση με το πώς αμειβόταν στο παρελθόν. Ολα τα άλλα είναι φτηνοί εντυπωσιασμοί.

– Το πώς και ποιός θα δουλέψει το ξενοδοχείο τη φετινή σεζόν θα κριθεί από τα Ελληνικά Δικαστήρια καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά δικαστικών ενεργειών και τίποτε δεν είναι τελεσίδικο. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος μας το δίκιο μας και να ξεσκεπάσουμε την συνομωσία της εκμισθώτριας εταιρείας με μεγάλο γερμανικό τουριστικό και ξενοδοχειακό Ομιλο που από καιρό ορεγόταν να μας πάρει μέσα από τα χέρια το ξενοδοχείο. Ενα σχέδιο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή και αρχίζει να αποκαλύπτεται…

– Οσον αφορά τα συκοφαντικά και κίτρινα σχόλια πέρι Μπαχαμών, Λαγκάρντ και υπέρογκων χρεών θα είναι αντικείμενο επόμενων δικαστηρίων. Για όποιον ενδιαφέρεται η AQUIS AE είναι ελληνική εταιρεία και η μητρική της ΑQUIS HOTELS LIMITED αγγλική και καθόλα νόμιμη. Όπως και νόμιμα οι μετοχές της ανήκουν σε ξένο trust οικογενειακών συμφερόντων του μετόχου. Δεν υπάρχει καμία μα καμία παρατυπία σε αυτό. Το ότι η μητρική μας είναι αγγλική το γνωρίζουν άπαντες οι τουριστικοί πράκτορες, αλλά και ο κος Ρίζος, αφού μας εξανάγκαζε να πληρώνουμε εκατομμύρια μισθωμάτων σε λογαριασμό που διατηρεί στη Γερμανία, μέσα σε περίοδο που ισχύουν capital controls!

– Το ξενοδοχείο ήταν ήδη έτοιμο από τις 15 Μαρτίου για να ανοίξει, με προσωπικό, συντηρήσεις, συμφωνίες με προμηθευτές και πολύ σημαντικά συμβόλαια με τους όλους τους κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες της Ευρώπης. Ο κος Ρίζος βεβαιώνει ότι θα το ανοίξει στην ώρα του μόνο και μόνο γιατί ήταν ούτως ή άλλως έτοιμο.

Κι εμείς όμως είμαστε εδώ πανέτοιμοι και αποφασισμένοι.
Η Δικαιοσύνη θα έχει τον τελευταίο λόγο.»

Η κόντρα των δύο πλευρών είναι προφανές και δεδομένο ότι θα φτάσει στα άκρα. Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να διαφυλαχθεί, θα πρέπει να είναι η εικόνα και η αξιοπιστία του ελληνικού Τουρισμού, σε μια χρονιά που αναμένεται να είναι μία από τις καλύτερες από καταβολής του».

Η πρώτη απόφαση

Το ρεπορτάζ του money-tourism.gr για την πρώτη απόφαση είχε ως εξής:
«Μεγάλη δικαστική αντιδικία μεταξύ της οικογένειας Ρίζου, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου και της ενοικιάστριας εταιρίας Aquis, βρίσκεται σε εξέλιξη, για το εμβληματικό Sandy Beach Resort στην Κέρκυρα, το οποίο με 2.400 κλίνες είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία.

Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες είναι καταιγιστικές, καθώς με πρόσφατη απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, η οικογένεια Ρίζου ανέλαβε το ξενοδοχείο κάνοντας έξωση με δικαστικό επιμελητή στην Aquis, ενώ η αίτηση έξωσης θα εκδικαστεί οριστικά τον Μάϊο.

To money-tourism.gr, πιστό πάντα στις αρχές του πρωτογενούς ρεπορτάζ και λόγω της σοβαρότητας του θέματος για την αξιοπιστία του ελληνικού Τουρισμού, των εκατοντάδων θέσεων εργασίας και του «οικονομικού αποτυπώματος» του ξενοδοχείου στην τοπική κοινωνία και οικονομία και όχι μόνο, μίλησε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι ιδιοκτήτες

Ο κ. Τάσος Ρίζος, εκ μέρους των ιδιοκτητών τόνισε : «Υπάρχει μια δικαστική απόφαση υπέρ μας και αναλάβαμε τις τύχες του ξενοδοχείου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εργασία των εργαζόμενων και η εύρρυθμη λειτουργία του. Πέραν αυτού δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτε άλλο, πέραν του ότι εγγυώμαστε την λειτουργία του ξενοδοχείου και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις απέναντι σε προμηθευτές και πελάτες».

Η AQUIS

Από την πλευρά της AQUIS, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο money-tourism.gr: «Η εταιρεία μας δεν οφείλει κανένα ποσό στην ιδιοκτήτρια εταιρεία και μας προξενεί απορία η δικαστική απόφαση. Μάλιστα η εξόφληση των οφειλομένων ποσών, έγινε πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, όπως προκύπτει και από τα σχετικά έγγραφα, που προσκομίσαμε άλλωστε στο δικαστήριο». Επίσης τόνισε ότι «η καταβολή αυτή που ήταν η τελευταία δόση, αντιπροσώπευε το 20% του συνολικού ενοικίου για το 2016, ενώ στην εννιαετή συνεργασία των δύο πλευρών, ουδέποτε υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των ενοικίων, όπως δηλώθηκε και στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων».
Και καταλήγει ο εκπρόσωπος της Aquis: «Το ξενοδοχείο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου λόγω κρατήσεων. Το σύνολο του πάγιου εξοπλισμού, οι άδειες λειτουργίας και τα συστήματα κρατήσεων ανήκουν σε εμάς. Πως θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο, μετά από αυτή την απόφαση σοκ;»

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου, μεταξύ των οποίων tour operators του εξωτερικού, αλλά και ελληνικές αλυσίδες, κάτι που βέβαια θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της εφετινής περιόδου και αφού τελεσιδικήσουν οι δικαστικές προσφυγές».

Πηγή:money-tourism.gr

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας