Σάββατο - 27 Μαΐου 2017
Friday, 19 May 2017 11:18

Τον τουρισμό βλέπουν οι πολίτες ως όχημα για έξοδο της χώρας από την κρίση

Τον τουρισμό βλέπουν οι πολίτες ως όχημα για έξοδο της χώρας από την κρίση

Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα.

Αίθουσα Σύνταξης

Την ελπίδα για ανάπτυξη φαίνεται πως αντιπροσωπεύει για το ευρύ κοινό ο τουρισμός. Σε ποσοστό 86%, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα της ΜRB, οι Έλληνες θεωρούν ότι ο τομέας του τουρισμού είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, «όταν όλοι οι υπόλοιποι τομείς αδυνατούν να δημιουργήσουν αισθήματα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι η ελπίδα της χώρας και το 73% ότι ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή. Όσον αφορά τον ΣΕΤΕ, το 91% θεωρεί ότι ο Σύνδεσμος πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης, μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, όταν το ΑΕΠ της χώρας βυθίστηκε πάνω από 25%, με ένα τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση, με capital controls, με ακραία υπερ-φορολόγηση, με την εικόνα της χώρας στο ναδίρ και το country risk στο ζενίθ, ο τουρισμός, όπως είπε, αναπτύχθηκε άνω του 30%, με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο των ανταγωνιστών μας στην Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή τουριστικός τομέας απασχολεί, πλέον, άμεσα και έμμεσα έναν στους τέσσερις εργαζόμενους της χώρας.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του ΣΕΤΕ και κατ’ επέκταση του ελληνικού τουρισμού, σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο όραμα αλλά και καταγεγραμμένη στρατηγική για την επίτευξή του. Συνθέτοντας τα βέλτιστα των δυνατοτήτων κάθε τομέα, η χώρα μας μπορεί και πρέπει να γίνει ηγέτιδα, παγκοσμίως, στην παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών και να συμπαρασύρει έτσι τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές.

Στην αυτοκριτική που έκανε αναγνώρισε ότι δεν στηρίχθηκαν όσο θα έπρεπε οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις, που παρά τις συγκυρίες μπορεί να είναι βιώσιμες, και την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι δεν «πείσαμε δανειστές και Πολιτεία να φορολογήσουν δίκαια και όχι ακραία και άδικα τον μόνο δυναμικό τομέα της οικονομίας μας». Στο πλαίσιο αυτό ανάφερε ότι δεν ενισχύθηκαν όσο έπρεπε οι πιο αδύναμες περιοχές, ο εσωτερικός τουρισμός, και η αγροτική παραγωγή.

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ συνεχίζονται προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος και ΔΣ του συνδέσμου, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική ανοικτή γενική συνέλευση στο Μέγαρο Μουσικής.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας