11 Μαρ 2016
Αν θέλει κανείς να ξαναζήσει τη χρονιά που μας αποχαιρετά ας το πει τώρα, ή καλύτερα ας σωπάσει για πάντα.

XL: Ο Ανάποδος Καζαμίας του 2015, Μέρος Α'

news Image
Αν θέλει κανείς να ξαναζήσει τη χρονιά που μας αποχαιρετά ας το πει τώρα, ή καλύτερα ας σωπάσει για πάντα.
Ιανουάριος

Η χρονιά «μπήκε» προεκλογικά. Ο Αντώνης Σαμαράς μας απείλησε πως, αν κάτσουμε φρόνιμα, θα χαμηλώσει τη φορολογία, θα φέρει επενδύσεις, θα εκσυγχρονίσει τη χώρα, με δυο λόγια ό,τι δεν έκανε τα προηγούμενα 2.5 χρόνια. Ταυτόχρονα, ο άλλοτε συγκάτοικός του Γιώργος Παπανδρέου ιδρύει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το οποίο θα έχει τόση επιτυχία, όσο ο νέος δίσκος της Βίσση.

Στις 25 Ιανουαρίου, οι εθνικές εκλογές αναδεικνύουν πρώτο κόμμα τον «η Ελπίδα (η τραγουδίστρια) έρχεται» ΣΥΡΙΖΑ, που συγκροτεί κυβέρνηση Πρώτη Φορά Αριστερά Με Κάμποση Δεξιά και ετοιμάζεται να «σκίσει τα Μνημόνια».

Ο νέος Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Μαξίμου, όπου βρίσκει αράχνες και ανοιχτές μπαλκονόπορτες, γιατί στο μεταξύ ο Αντώνης την είχε κάνει πρόωρα – «δεν πρόλαβε να μας αφήσει ούτε τους κωδικούς wifiΛυπημένος στην τοποθεσία Μέγαρο Μαξίμου”, σχολιάζουν δηκτικά οι συνεργάτες Τσίπρα στο Facebook.

Την επόμενη μέρα, στις 26, ορκίζεται με πολιτικό όρκο ως ο νεότερος Πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας (και ως ο Πρωθυπουργός με το περισσότερο τζελ στα μαλλιά) και ο Γιάνης (με ένα «ν») Βαρουφάκης ετοιμάζεται να ξεκινήσει την ΥΠΕΡ-επιτυχημένη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών.

Φεβρουάριος

Με διακόσιες τριάντα τρεις ψήφους, ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ο πιο δυνατός κρίκος και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύντομα αναδεικνύεται στον πιο υγρό Πρόεδρο, αφού κάθε φορά που πάει να καταθέσει στεφάνι βρέχει κουνουπίδια. Ο Κάρολος Παπούλιας, μετά από 10 χρόνια στο Μέγαρο και 6 διαφορετικούς Πρωθυπουργούς, αποχωρεί σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε ανθρώπους που δεν είχαν καταλάβει καν ότι είχαμε Πρόεδρο επί των ημερών του.

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης και το Eurogroup ανακοινώνουν πως κατέληξαν σε συμφωνία για παράταση τεσσάρων μηνών στην επαχθή και επονείδιστη δανειακή σύμβαση. Πού να ξέραμε ότι δεν θα ήταν το τελευταίο Eurogroup που θα παρακολουθούσαμε μέσα στο χρόνο.

Παράλληλα, ο αρχηγός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πετάει πάνω από το Αιγαίο ως επικεφαλής ενός σμήνους F-16, σε μία κίνηση που άρχισε να κάνει ορατό το σώβρακο των γειτόνων μας. 

Μάρτιος

Η Σλοβενία γίνεται η 11η χώρα της Ε.Ε. που νομιμοποιεί το γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου όπως και την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου και ταυτόχρονα η 11η χώρα της Ε.Ε. που παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους πολίτες της από το Ιράν της Ευρώπης, την Ελλάδα.

Οι αρχές της ευρωζώνης καλούν την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν θα βρει χρήματα για να αποπληρώσει τις οφειλόμενες δόσεις. Η Ελλάδα ανταπαντά ηρωικά, με την κυβέρνηση να κατάσχει όλους τους κουμπαράδες και να αδειάζει τα αποθεματικά όλων των φορέων που μπορεί να ανακαλύψει.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τη θριαμβολογία, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα καταρρέουν, οι ΔΕΚΟ καταρρέουν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετατρέπεται ταχέως σε μία από τις αντιδημοφιλέστερες Προέδρους της Βουλής.

Απρίλιος

Επαναλειτουργεί ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο CERN της Γενεύης και, σε αντίθεση με τις διδαχές της Εκκλησίας, δεν καταπίνει τον πλανήτη μία μαύρη τρύπα. Αντίθετα, καταπίνει τη στρατηγική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύεις, η οποία έχει πλέον υποβαθμιστεί σε διάλογο δημοτικού: «-εγώ ξέρω καλύτερα. / -ξεράδια ξέρεις.»

Στην ενόργανη γυμναστική (και δεν εννοώ το Eurogroup), η Ελλάδα κατακτά το Πρωτάθλημα Ευρώπης με το Λευτέρη Πετρούνια, ενώ στη Φινλανδία οι εκλογές έχουν ως αποτέλεσμα την εκθρόνιση του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, που θα έρθει αργότερα ως Υπουργός Οικονομικών της χώρας στο Eurogroup να μας στουμπώσει. Στη θέση του, αναλαμβάνει Πρωθυπουργός ο Γιούχα Σίπιλα, του οποίου το όνομα προοιωνίζει και τη στάση του απέναντί μας.

Ο πρώην Ολυμπιονίκης Μπρους Τζένερ αποκαλύπτει την πρόθεσή του να θεωρείται πλέον γυναίκα (λες και δεν το είχαμε καταλάβει μέχρι τότε), χαρίζοντας επιπλέον υλικό για νέα επεισόδια για το ριάλιτι των Καρντάσιαν. Στις 29 του μηνός, αποκαλύπτεται πως η Βόρεια Κορέα εκτέλεσε μέσα στο 2015 συνολικά 15 άτομα, εκ των οποίων και 2 υφυπουργούς. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ περισσότερο φιλελεύθερα.

Μάιος

Τα λεφτά αρχίζουν να σώνονται, αλλά τα αυτιά των αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών δεν ιδρώνουν για πιθανό bank run ή παύση πληρωμών, επειδή πιστεύουν ότι τα σούπερ μάρκετ πληρώνονται σε είδος. «Δώσε ένα κιλό αλεύρι, πάρε ένα βόδι».

Στη Βόρεια Κορέα, το Κουκλί εκτελεί και τον Υπουργό Άμυνας και μάλιστα με αντιαεροπορικό όπλο, πιθανώς επειδή τον μπέρδεψε με F-16. «Κάποτε ήμουνα πουλί, και με μισούσανε πολύ».

Ο Μάιος είναι επίσης ο μήνας του Δημοψηφίσματος. Όχι βέβαια του Δημοψηφίσματος που έπρεπε να γίνει τώρα και όχι αργότερα, αλλά του Δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας σχετικά με τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφύλων ζευγαριών, κάτι που καταφέρνει στις 22 Μαΐου, μετά από 62,3% θετική ψήφο. Στην Ελλάδα πάλι, «δεν έχουμε κουλτούρα δημοψηφισμάτων» και «δεν είναι ποτέ κατάλληλη στιγμή γιατί έχουμε άλλες προτεραιότητες».

Ιούνιος

Και κάπως έτσι, καλοκαιριάσαμε και ο Πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, παραιτείται πέντε ημέρες μετά την επανεκλογή του λόγω των σκανδάλων διαφθοράς. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν παραιτείται κανείς. Ποτέ.

Αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν την άρνησή τους στην αποδοχή της προτεινόμενης συμφωνίας με τους δανειστές, ενώ φήμες ότι ο Βαρουφάκης σκάβει για λεφτά στο ρουφ γκάρντεν του Υπουργείο κρίνονται ως αναληθείς.

Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι της ΝΕΡΙΤ παίζουν σκράμπλ με τα γράμματα στην ταράτσα του Ραδιομεγάρου και η ΕΡΤ, είναι και πάλι μαζί μας, δύο χρόνια έπειτα από το κλείσιμό της επειδή δεν είχαμε κερδίσει στη Γιουροβίζιον επί Σαμαρά. 

Χιλιάδες διαδηλωτών ζητούν την παραίτηση Γκρούεφσκι στα Σκόπια, σε αντίθεση με το Μάιο που χιλιάδες διαδηλωτών ζητούσαν την παραμονή του στην πρωθυπουργία. 

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου πιάνονται μαλλί με μαλλί, χωρίζουν μάνες από τα παιδιά στο Facebook καθώς τα δημόσια στάτους δίνουν και παίρνουν, ενώ η ΕΚΤ αυξάνει τον ELA των ελληνικών τραπεζών με το σταγονόμετρο, προσπαθώντας να αντισταθμίσει την απώλεια 3 δις ευρώ καταθέσεων των προηγούμενο μήνα.

Μέρα με τη μέρα νέες λεπτομέρειες βγαίνουν στο φως, ενώ στις 26 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός ξεκινάει την πρώτη από τις ολονυχτίες με τα διαγγέλματά του στο οποίο μας ενημερώνει πως ήρθε η ώρα να ψηφίσουμε, δύο μέρες πριν τελειώσουν οριστικά τα λεφτά, με Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. Η ΕΚΤ διακόπτει τη ροή χρηματοδότησης, η κυβέρνηση ανακοινώνει το κλείσιμο των τραπεζών και, στις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα παγκοσμίως που δεν αποπληρώνει το χρέος της στο ΔΝΤ. Ευγενείς πάντως, μας είπαν και «ανεπτυγμένους».

Στα ίχνη εγκληματικής οργάνωσης ο Υπουργός Τσιρώνης
Το 2008 διαπίστωσαν οι επιθεωρητές επικίνδυνα για την υγεία εγκλήματα - Για επτά χρόνια συγκάλυπταν οι κρατικές υπηρεσίες την παράνομη λειτουργία