Θρίλερ χωρίς τέλος με το Boeing 777

ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ 239 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ

mh

Δεκαέξι ημέρες μετά την εξαφάνιση του Boeing 777-200 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στον Ινδικό Ωκεανό.

Οκτώ αεροσκάφη από πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, που ηγείται των ερευνών και οι Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα κατασκευής του αεροσκάφους, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ανεύρεσης του μοιραίου Boeing.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ανακοινώθηκε πως γαλλικοί δορυφόροι εντόπισαν εκ νέου αντικείμενα στο νερό που μοιάζουν με συντρίμμια αεροσκάφους, 2300 χιλιόμετρα από το Περθ της Αυστραλίας. Τα αντικείμενα βρίσκονται 930 χιλιόμετρα βορειότερα από το σημείο που είχε αναφερθεί από την Κίνα και την Αυστραλία μέσα στην περασμένη εβδομάδα.

Η πτήση MH370 (MAS370) της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου έπειτα από την απογείωσή της από τον διεθνή αερολιμένα της Κουάλα Λουμπούρ, εν πτήσει προς το Πεκίνο, με 239 επιβάτες και πλήρωμα.

Η τελευταία επικοινωνία του πληρώματος με το έδαφος έλαβε χώρα 38 λεπτά έπειτα από την απογείωση του αεροσκάφους και ενώ είχε ήδη ολοκληρώσει την άνοδό του στα 35.000 πόδια. Ο 27χρονος συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ ανέφερε τη φράση «εντάξει, καλό βράδυ», στη 1:19 ώρα Μαλαισίας και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, τρία λεπτά μετά είχε ήδη απενεργοποιηθεί ο πομπός του αεροσκάφους.

Οι αρχές δεν αναφέρουν καμία πληροφορία με σιγουριά και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως γνωρίζουν πολύ περισσότερα απ” όσα δίνουν στη δημοσιότητα.

Συνολικά 26 χώρες συμμετέχουν με κάθε μέσο στην γιγαντιαία επιχείρηση ανεύρεσης του αγνοούμενου αεροσκάφους και κάθε μέρα που περνάει το μυστήριο γύρω από την τύχη του ολοένα και περιπλέκεται.

Το Boeing 777 είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και ασφαλέστερα αεροσκάφη. Από το 1994 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του, το B777 της Malaysia Airlines είναι το πρώτο που χάνεται με όλους τους επιβάτες του, αλλά δεν είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα. Στις 6 Ιουλίου 2013, ένα Boeing 777-200ER της Asiana Airlines συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο επειδή προσγειώθηκε πριν την αρχή του διαδρόμου προσγείωσης. Από τους 307 επιβάτες επέζησαν οι 304.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα αεροσκάφος χάνεται από τα ραντάρ ξαφνικά χωρίς κανείς να μπορεί να εντοπίσει άμεσα τη θέση του. Η πτήση 295 της South African Airways συνετρίβη 248 χλμ. βορειοανατολικά του Μαυρικίου στις 29 Νοεμβρίου 1987 παρασύροντας στο θάνατο τους 159 επιβαίνοντες. Επιπλέοντα συντρίμμια ανακαλύφθηκαν 12 ώρες μετά τη συντριβή του Boeing 747, ωστόσο η κύρια θέση του βρέθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά.

Δύο ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν οι ερευνητές για να ανακαλύψουν την ακριβή θέση του Airbus A330 που εκτελούσε την πτήση 447 της Air France στον Ατλαντικό Ωκεανό, μετά την πτώση του την 1η Ιουνίου του 2009.

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, το πολύ εντός μίας εβδομάδας από την εξαφάνισή τους είχαν βρεθεί συντρίμμια να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail