Βγήκαν πιρούνια για ένα δις ευρώ!

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΣΦΑΓΗ ΜΙΚΡΩΝ-ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ "ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ";

vas

Έπιασε λαβράκι διασπάθισης δημοσίου χρήματος ο κρατικός οργανισμός “ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ”, ή μήπως και καθαρίζει το χώρο για να λειτουργήσει καρτέλ και να μοιραστεί μια τεράστια πίτα ενός (1) δισεκατομμυρίου ευρώ;

Το θέμα τέθηκε με την προ ημερών δημοσιοποίηση μιας αναφοράς που ο κρατικός οργανισμός υπέβαλε στις αρμόδιες πολιτικές και δικαστικές αρχές.

Η αναφορά όμως παρέμενε κρυφή επί σχεδόν ένα χρόνο αν και συμφέρον του θα ήταν να την εμφανίσει από την πρώτη στιγμή δεδομένου ότι όπως και στην αναφορά υποστηρίζει, αγωνίζεται για το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του δημοσίου χρήματος.

Οι καλές γλώσσες λένε οτι η αναφορά έγινε για την προστασία του δημοσίου χρήματος από εταιρείες που δεν το διαχειρίστηκαν σωστά και νόμιμα.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι η αναφορά έγινε για να βγουν από τη μέση μικρές εταιρείες που είχαν μπει στις δουλειές και έτσι η μεγάλη δουλειά του ενός δις ευρώ να αποτελέσει λεία συγκεκριμένων μεγάλων εταιρειών που και στα προηγούμενα χρόνια είχαν τη μερίδα του λέοντος.

Η υπόθεση βρίσκεται στην Δικαιοσύνη, η οποία στη χώρα μας ενίοτε είναι πραγματικά τυφλή και, άρα, σωστή, μερικές φορές όμως μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Αυτό είχε συμβεί πρόσφατα και στην υπόθεση που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη με βαρύτατες κατηγορίες λεηλασίας δημοσίου χρήματος μέσω χαρατσιών της ΔΕΗ από ιδιωτικές εταιρείες.

Για το μέγα αυτό, όπως δικαστικά τουλάχιστον εμφανίζεται, σκάνδαλο είχε υπάρξει και… απαλλακτικό δημοσίευμα  στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», το οποίο υποστήριζε ότι δεν υπήρχαν σοβαρά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις κατηγορίες που αποδίδονται σχετικά με λεηλασία δημοσίου χρήματος. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έκτοτε αποφυλακίσθηκαν, στη συνέχεια όμως έγινε δεκτό ότι υπήρχαν στοιχεία σοβαρά και οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται με βαρύτατες κατηγορίες.

Στην περίπτωση της «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», η μυστική επί ένα χρόνο (είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία τον Μάιο του 2013) αναφορά δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ. Και μόνη η δημοσίευση θα μπορούσε κανείς να πει ότι λειτουργεί εναντίον μικρών εταιρειών που καταγγέλλονται από την αναφορά, ενώ δεν θίγονται μεγάλες εταιρείες που όλα τα χρόνια παίρνουν – αξιοκρατικά προφανώς – τη μερίδα του λέοντος στο χώρο αυτό.

Η υπόθεση, λοιπόν, δεν είναι βέβαιο ότι έρχεται στο φως της δημοσιότητας τώρα, από τύχη.

Και τούτο διότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014 έχει προγραμματισθεί η εκτέλεση έργων που φτάνουν στα ένα (1) δις ευρώ. Κυριότερο τμήμα των έργων αυτό το πρόγραμμα “ΣΥΖΕΥΞΙΣ”.

Έτσι λοιπόν, η “ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ” εμφανίζεται να στέλνει στον εισαγγελέα μικρά ψαράκια για κακοδιαχείριση. Την ίδια ώρα θα διαχειρίζεται η ίδια έργα ενός δις και προφανώς αυτά τα έργα θα τα πάρουν οι Γολιάθ αφού οι μικροί θα είναι απασχολημένοι στις δικαστικές αρχές μέχρι να αποδείξουν αν είναι η όχι ελέφαντες…

Λεπτομέρεια και απλή τρελή σύμπτωση είναι ότι εταιρείες μεγάλες που κινούνται γύρω από τον “Γολιάθ” και παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» έχουν στις τάξεις τους πρόσωπα που είτε εργάζονται, είτε σχετίζονται ουσιαστικά με τον κρατικό αυτό οργανισμό!

Η “ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ” είναι ένας φορέας που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τους φορείς του δημοσίου όταν δεν είχαν τεχνική επάρκεια για να υλοποιήσουν έργα του Γ” ΚΠΣ.

Όμως εντυπωσιάζει όχι με το έργο της όσο με τα πρόσωπα που εμφανίζονται να είναι κοινά μεταξύ του κρατικού αυτού φορέα και των εταρειών που παίρνουν  μέχρι τώρα τη μερίδα του λέοντος από τα έργα του χώρου τους.

Το έργο του ενός (1) δις ευρώ είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να αρχίσει το κονταροχτύπημα και να βγουν από τη μέση ανεπιθύμητοι και κάποια αδιάκριτα μάτια.

Ένας από τους πρωτοστάτες για την ίδρυση του φορέα αυτού ήταν ο Σπυρίδων Βυζάντιος, ιδιοκτήτης της εταιρείας BYTE COMPUTERS, τότε πρόεδρος του ΣΕΠΕ με την βοήθεια της τότε Υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου.

Όπως έδειξαν οι εξελίξεις  το αποτέλεσμα που πέτυχε – είτε το επεδίωξε, είτε όχι ο δημόσιος αυτός φορέας, δηλαδή η “ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ” –  ήταν να πάρουν σε μεγάλες δουλειές τη μερίδα του λέοντος εταιρείες όπως  η  BYTE COMPUTERS, η SPACE HELLAS, η INTRACOM, η ΑLΤΕC, η INFOQUEST και άλλες μεγάλες εταιρείες πληροφορικής που έχουν σχεδόν καθεστωτική παρουσία για πολλά χρόνια στις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της πληροφορικής.

Ο δημόσιος αυτός φορέας προχώρησε σε προγραμματικές συμβάσεις με φορείς του δημοσίου βάση των οποίων αναλάμβανε η ΚτΠ τεχνικός σύμβουλος για την υλοποίηση έργων στα πλαίσια των προγραμμάτων ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (ΕΣΠΑ) του Γ΄ΚΠΣ.

Τρελά χρηματικά ποσά διαχειρίσιμα από το φορέα αυτό.

Σε αυτά προστίθενται τώρα τα έργα ενός δις ευρώ και καλούμαστε να δεχθούμε ότι και αυτό το έργο θα ανατεθεί με απόλυτη διαφάνεια.

Στην πλειοψηφία τους,  στελέχη του φορέα τοποθετήθηκαν εκεί με βάση κομματικά κριτήρια εκείνης της εποχής ενώ, συμπτωματικά, φαίνεται ότι ικανοποιούσαν και  επιθυμίες των εταιρειών που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονταν.

Έχουν συμβάσεις τριετίας οι οποίες ανανεώνονται εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να υπάρχει ανανέωση του προσωπικού.

Ερευνητέο είναι αν στελέχη που έφευγαν από την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ προσλαμβάνονταν στις μικρές αυτές εταιρείες ή στις μεγάλες εταιρείες του χώρου. Η απάντηση θα λύσει πολλές απορίες και θα δώσει πολλές εξηγήσεις…

Ερώτημα συναφές: υπάρχει σήμερα σημαίνον στέλεχος  της “Κοινωνίας” το οποίο πέραν του μισθού που απολαμβάνει, αμοίβεται και από μεγάλη εταιρεία  του χώρου;

Και αν ναι ποιος είναι ο λόγος;

Μήπως συγγενείς του στελέχους αυτού έχουν προσληφθεί στην “Κοινωνία” και αν ναι, οι συγγενείς που έχουν προσληφθεί είναι πάνω από πέντε ή πάνω από οκτώ;

Εντύπωση προκαλούν και οι περιπτώσεις των κυρίων Παναγιωτόπουλου και Τσάπελα. Ο κύριος Παναγιωτόπουλος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΚτΠ και από τότε δεν έχει λείψει από κανένα διοικητικό συμβούλιο όπως και ο κύριος Τσάπελας.

Ερώτημα:  είναι αλήθεια ότι το στέλεχος της “ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ” ζήτησε χρήματα από επιχειρηματία για κάποια δουλειά και όταν ο επιχειρηματίας το ανέφερε σε στέλεχος της “ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ” πήρε την απάντηση “νομίζεις ότι είμαστε κοινωνία αγγέλων”;

Εάν κάποιος κοιτάξει τους αναδόχους των έργων στους διαγωνισμούς που είναι σύμβουλος η ΚτΠ ΑΕ  τι θα ανακαλύψει;

Ποιες εταιρείες είναι εκείνες που παίρνουν, αξιοκρατικά φυσικά, όλους του διαγωνισμούς αυτής της κατηγορίας;

Πόσους διαγωνισμούς αυτής της κατηγορίας έχει πάρει, είτε η BYTE, είτε η SPACE, είτε κάποια από τις άλλες μεγάλες  εταιρείες;

Κατά τις πληροφορίες υπάρχουν πολλές  περιπτώσεις με καταγγελίες και έχουν διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Τότε εφαρμόσθηκε δημοσιονομική διόρθωση και αναγκάστηκε η ΚτΠ να επιστρέψει τα χρήματα πίσω στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επιβάρυνση στο Ελληνικό Δημόσιο.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Πόσες είναι αυτες οι περιπτώσεις και έχουν αποδοθεί ευθύνες;

Αυτή την περίοδο η “Κοινωνία” οφείλει περίπου 5.000.000 ευρώ από δημοσιονομική διόρθωση, δηλαδή για έργα στα οποία δόθηκαν τα χρήματα στις εταιρείες χωρίς αυτές να υλοποιήσουν τα έργα για τα οποία πληρώθηκαν.

Πρόκειται για τα έργα:

  • Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
  • Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών
  • Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας

Ο συνολικός τους προϋπολογισμός έιναι περίπου 4.500.000 ευρώ. Αυτά τα έργα τα πήραν μικρές εταιρείες ή μεγάλες;

ΕΡΩΤΗΜΑ: η Κοινωνία μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα και αν όχι γιατί;

Χωρίς να υπονοούμε το παραμικρό για συμμετοχή σε παρανομίες σημειώνουμε πρόσωπα που κινούνται στο χώρο από την κορυφή έως τη βάση της Ιεραρχίας:

Σύνδεσμος της Κυβέρνησης με το χώρο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ο κ. Δημήτρης Πτωχός, γιος του πρώην Δημάρχου Μεσσήνης και με στενή σχέση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Εποπτεύουσα αρχή της «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» είναι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόεδρος της “Κοινωνίας της Πληροφορίας” είναι ο κ. Αντώνης Ιωαννίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής.

Ο κ. Ιωαννίδης έχει, μεταξύ άλλων, το πλεονέκτημα ότι δεν διαθέτει μόνο επιστημονική ή θεωρητική γνώση του χώρου της πληροφορικής και των δημοσίων διαγωνισμών καθώς διαθέτει, παράλληλα με την άσκηση των ακαδημαικών του καθηκόντων, προσωπική μετοχική και επιχειρηματική συμμετοχή τουλάχιστον σε ένα επιχειρηματικό σχήμα το οποίο ανέλαβε τον Μάιο του 2009 την εκτέλεση  έργου (φορητότητα αριθμών) από την εταιρεία “TELCORDIA” για λογαριασμό της ΕΕΤΤ.

Επόπτης κατά κάποιον τρόπο του κ. Ιωαννίδη είναι ο Γραμματέας Ψηφιακής Σύγκλισης Μενέλαος Δασκαλάκης, πρώην Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας. Με πρότασή του τοποθετήθηκε εκεί ο κ. Ιωαννίδης, κάτοικος Εκάλης Αττικής.

Ο κ. Μ. Κονδύλης είναι μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και επελέγη πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του προγράμματος ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρεια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ παίρνει – αξιοκρατικά φυσικά – όλα τα έργα συμβούλου. Η εταιρεία αυτή ανήκει στον κ. Χρήστο Καινούργιο. Κουμπάρος του κ. Καινούργιου είναι ο Θανάσης Γαβρίλης. Ο κ. Γαβρίλης έχει την εταιρεία FORMAT. H εταιρεία FORMAT έχει αναλάβει πάρα πολλά έργα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί υφυπουργίας  του κ. Μανούσου Βολουδάκη, προφανώς με αξιοκρατικά κριτήρια.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Από τις γυναίκες που εργάζονται στην εταιρεία αυτή υπάρχει κάποια ξεχωριστή, π.χ. σύζυγος κάποιου στελέχους της Κυβέρνησης;

Επιπλέον ο κ. Γαβρίλης έχει προσληφθεί από τον κ. Δασκαλάκη ως μετακλητός υπάλληλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ποια είναι τα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών και ποιες είναι οι αμοιβές των προέδρων της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ και των μελών των γνωμοδοτικών επιτροπών;

Μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών και αν ναι ποιοι και σε ποιες εταιρείες;

Τα ερωτήματα είναι κρίσιμα για να απαντηθεί σωστά το αρχικό ερώτημα του ρεπορτάζ: έπιασαν λαβράκι και το καταγγέλλουν στην «ΚΟΙΝΩΝΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», ή μήπως καθαρίζουν το χώρο για να πάρουν αξιοκρατικά το έργο του ενός δις ευρώ οι μεγάλες εταιρείες που αποτελούν το καθεστώς του χώρου;

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως βγήκαν πηρούνια για το ένα δις ευρώ…

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail