Η coup d’état κόστισε την προεδρία στον Piëch

Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ PORSCHE ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ VOLKSWAGEN ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ"

piech

Ο εγγονός του Ferdinand Porsche, Ferdinand Piëch, δεν βρίσκεται από προχθές στο τιμόνι του Ομίλου Volkswagen. O 78χρονος Αυστριακός, που βρίσκεται στη διοίκηση του Ομίλου από το 1993, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από τη θέση του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του CEO της εταιρείας, Martin Winterkorn, εν μέσω κριτικής για το συνεχώς μειούμενο περιθώριο κέρδους στην βασική φίρμα του Ομίλου, τη Volkswagen.

Μία από τις πιο λαμπρές προσωπικότητες στο χώρο της αυτοκίνησης, ο Piëch ευθύνεται, μεταξύ άλλων (ως μηχανολόγος μηχανικός) για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των Audi 80 και 100 (έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στον Όμιλο το 1975 στην Audi) αλλά και για τη δημιουργία του εμβληματικού Audi Quattro.

Το 1993, μόλις τρεις μήνες προτού ο Όμιλος Volkswagen κηρύξει πτώχευση, πήρε τη θέση του μέχρι πρότινος Προέδρου, Carl Hahn, επιδιώκοντας μια στρατηγική επέκτασης της εταιρείας με την απόκτηση ιστορικών αυτοκινητοβιομηχανιών (οι Seat, Skoda, Bentley, Bugatti και Lamborghini πέρασαν κάτω από τον έλεγχο της μητρικής Volkswagen ή θυγατρικών της), ενώ προχώρησε σε μια σαφή ποιοτική αναβάθμιση των επιβατικών VW, που ανέβασε το κασέ της φίρμας και διασφάλισε την πορεία της τα επόμενα χρόνια.

Ανάμεσα στις ιστορικές του κόντρες με στελέχη της διοίκησης περιλαμβάνεται η επιτυχής αποπομπή του CEO Bernd Pischetschrieder, αλλά και του CEO της Porsche (στην οποία κατέχει το 10% των μετοχών), Wendelin Wiedeking, έπειτα από το φιάσκο της προσπάθειας εξαγοράς του Ομίλου Volkswagen από την κατά πολύ μικρότερη Porsche.

Μεταξύ των επιτευγμάτων του, συμπεριλαμβάνονται και η Bugatti Veyron (της οποίας ως μηχανικός είχε το γενικό πρόσταγμα), ενώ στις λιγότερο λαμπρές του στιγμές συμπεριλαμβάνεται το – κατά γενική ομολογία – αποτυχημένο VW Phaeton, η προσπάθεια της Volkswagen να κατασκευάσει αντίπαλο για την Mercedes S-Class.

Πιο πρόσφατα, ο Piëch βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά τις συνεχείς δηλώσεις του με τις οποίες καλούσε τον CEO της Fiat Chrysler Automobiles, Sergio Marchionne, να του πουλήσει την Alfa Romeo.

Ο Piëch έχει 12 παιδιά, τα οποία απέκτησε από τέσσερις διαφορετικές συζύγους. Η τωρινή σύζυγός του, Ursula, που ήταν επίσης μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της VAG, υπέβαλλε κι αυτή την παραίτησή της.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail