Τι Geneva, τι Grevena

gdenska

Γκντάνσκ και Γκστάαντ. Δύο συλλαβές δρόμος.

♦ Γκντάνσκ. Η περήφανη αυτή πολωνική πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων στα παράλια της Βαλτικής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά και ναυπηγικά βιομηχανικά κέντρα της Ευρώπης. Το σωματείο Αλληλεγγύη, του οποίου ο ηγέτης Λεχ Βαλέσα ανέτρεψε το κομμουνιστικό καθεστώς και έγινε μετέπειτα πρόεδρος της χώρας, ξεκίνησε από τα φημισμένα ναυπηγεία της πόλης.

♦ Είναι τόπος που αρκετές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να έχουν γραφεία τους. IBM, Arla, ThyssenKrupp, Thomson Reuters, Maersk, Intel και πολλές άλλες. Μπορείς ακόμα ακόμα να απολαύσεις υπέροχα μουσεία, τοπικές αγορές και τη μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου που είναι χτισμένη από τούβλα.

♦ Μιλώντας για τούβλα, ας περάσουμε στο Γκστάαντ. Το Γκστάαντ δεν είναι μια περήφανη πόλη. Είναι περισσότερο γνωστό γιατί ένα μάτσο τούβλα με τούβλα χαρτονομισμάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς το επιλέγουν για να γλιστράνε πάνω στο χιόνι παριστάνοντας ότι αθλούνται.

Τα μεγαλύτερα αξιοθέατά του είναι οι μπουτίκ Louis Vuitton, Hermes, Chopard, Prada, Moncler, Cartier, Oscar de la Renta, Tod’s, Chloe, Dolce & Gabbana, Dior. Και, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, καμία εκ των παραπάνω δεν είχε ποτέ την παραμικρή ανάμειξη σε πτώση απολυταρχικού καθεστώτος.

♦ Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι κακό να ξοδέψεις τα χρήματα που σκληρά έχεις κερδίσει από τη δουλειά σου. Ο συμβολισμός, ωστόσο, είναι ενδεικτικός του προβλήματος. Γιατί αν μεν είσαι τέκνο Αγγελοπούλου, θα υπάρξουν κάποια μειδιάματα και ίσως και η καυτή ερώτηση “πού είναι ο οικονομικός απολογισμός του Αθήνα 2004”.

♦ Αν όμως είσαι τέκνο υψηλά ιστάμενου σοσιαλιστού, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Κατά τον ίδιο τρόπο που είναι γελοίο η αρχηγός του κομμουνιστικού κόμματος που κηρύττει τον πλήρη κρατισμό να στέλνει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο, κατά τον ίδιο τρόπο είναι δυσκολοχώνευτη η παρουσία της κόρης του εκφραστή στις οικονομικές αγορές της οικονομικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, σημειωτέον, βασίζεται στην “αναδιανομή του πλούτου”.

♦ Όχι από τους πλούσιους στους φτωχούς. Οι πλούσιοι δεν είναι κορόιδα, απλά θα βγάλουν τα δισεκατομμύριά τους σε υποκατάστημα ελβετικής τράπεζας στο Γκστάαντ και θα γλυτώσουν. Αλλά από τους μεσαίους, που δεν μπορούν να γλυτώσουν, στους φτωχούς.

♦ Βεβαίως, χάριν ισορροπίας, μια ερώτηση προς τον αποκαλυπτικό εκδότη. Η Ζυρίχη έχει ιδέα που βρίσκεται; Η BNP Paribas; Όχι, γιατί τα διπλά στάνταρ μας έφαγαν τόσα χρόνια σε αυτή τη χώρα. Τι Λωζάννη – τι Κοζάνη, τι Geneva – τι Grevena.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail