Ανοίγει πόρτα για συμφωνία το ΔΝΤ

ΘΕΛΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

merkel

 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

«Θα δείτε πράγματα που ούτε εσείς τα είχατε φανταστεί και προβλέψει στην Ελλάδα» είχε πει ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ πριν λίγες ημέρες. Ηδη αυτά που βλέπουμε στις καθημερινές συναλλαγές με ΤΡάπεζες κλπ δεν είχαν προβλεφθεί.

Ομως δεν είχε προβλεφθεί και η έκθεση του ΔΝΤ της Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος, η οποία γράφει ότι το χρέος ΔΕΝ είναι βιώσιμο,ούτε διαχειρίσιμο και πρέπει ΚΑΙ να κουρευτεί ΚΑΙ να ελαφρυνθεί.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με επιμονή των Αμερικανών,του Αργεντινού που είναι διευθυντής του Ταμείου και του Ελληνα εκπροσώπου για να υπάρχει διαφάνεια και πληροφόρηση.

Αυτό προφανώς δεν έγινε για την διαφάνεια ,αλλά για να αποκαλυφθεί ότι υπάρχει τεράστια διαφωνία με το ΔΝΤ και τους Αμερικανούς από τη μία πλευρά και των Γερμανογάλλων από την άλλη για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπισθεί η κρίση στην Ελλάδα.

Και οι τρόποι είναι τρεις:

1.κούρεμα του χρέους και ελάφρυνση.

2 με ισοπέδωση του λαού και της οικονομίας.

3 με αδιαφορία.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κούρεμα και ελάφρυνση και δεν είναι τυχαία ,ούτε η ημέρα που δόθηκε η έκθεση στη δημοσιότητα…

Ηδη τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν την έκθεση και επισημαίνουν ότι άλλα λέει η Μέρκελ και άλλα το ΔΝΤ και οι Αμερικανοί,οι οποίοι δια στόματος υπουργού Οικονομικών Λιού,ΠΡΙΝ απο την έκθεση του ΔΝΤ μιλούσαν για ανάγκη μείωσης,αναδιάρθρωσης(κούρεμα δηλαδή) του ελληνικού χρέους.

Τι θα συμβει μετά την έκθεση του ΔΝΤ;

Μπορεί με αρνητική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να μην γίνει καν δημοψήφισμα και μετά ένα κούρεμα του χρέους να υπάρξει συμφωνία βιώσιμη;

(Την ισχυρή προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας υπογράφει ο πρώην Σύμβουλος Επικρατείας Σπύρος Νικολάου…)
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανακούφιση (κούρεμα)χρέους και 50 δισεκατομμύρια ευρώ ως νέα χρηματοδότηση από τον Οκτώβριο μέχρι το 2018.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα οικονομικά της Ελλάδας χειροτέρευσαν διότι η Αθήνα άργησε να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πέρυσι, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το χρέος της Ελλάδας θα έπεφτε από το 175% του ΑΕΠ το 2013 στο 128% το 2020. Τώρα βλέπει το χρέος στο 150% το 2020.

Το ΔΝΤ λέει ότι οι πιστωτές πρέπει να προσφέρουν στην Ελλάδα μειωμένα επιτόκια και μακρύτερη περίοδο αποπληρωμής.

Η ανάλυση έγινε πριν την αδυναμία πληρωμής της δόσης της Ελλάδας προς το ΔΝΤ την Τρίτη και πριν κλείσουν οι τράπεζες τη Δευτέρα. Οι προοπτικές είναι χειρότερες τώρα.

Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή αν θα πρέπει να αποδεχθούν τις απαιτήσεις που προτείνουν οι πιστωτές για να επιλυθεί η διαφωνία για το χρέος.

Το ΔΝΤ επιρρίπτει τις ευθύνες για τη σημερινή οικονομική αδυναμία της Ελλάδας κυρίως στην Ελληνική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Προφανώς για να κρύψει το λάθος «πρόγραμμα εξυγίανσης»που εφάρμοζε για λογαριασμό του ταμείου ο …Τόμσεν επι χρόνια και μέσω των παπαγαλακίων του έλεγε ότι «ολα πάνε καλά και η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές»

Το ταμείο υποστηρίζει για να δικαιολογήσει τις βλακείες Τόμσεν-Παπανδρέου-Σαμαρά, ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στις ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας. Το 2011, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα είχε συγκεντρώσει συνολικά 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2015. Μέχρι στιγμής, έχει συγκεντρώσει μόλις 3.2 δις.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές, σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να παράσχουν τα 36 δις ευρώ από τα 50 που χρειάζονται και η πίστωση θα πρέπει να προσφερθεί με «ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους» – χαμηλά επιτόκια και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής (40 χρόνια σταδιακή αποπληρωμή και επέκταση της περιόδου χάριτος για τα υπάρχοντα δάνεια στα 20 χρόνια).

«Ενα χαμηλότερο μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα του 2% του ΑΕΠ και χαμηλότερη αύξηση του πραγματικό ΑΕΠ από 1%, θα απαιτούσε όχι μόνο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης με σταθερό επιτόκιο μέχρι το 2020 για να καλυφθούν τα κενά, αλλά και διπλασιασμό της χάριτος και των προθεσμιών αποπληρωμής, αλλά και ένα σημαντικό κούρεμα χρέους. Για παράδειγμα, μία πλήρη διαγραφή του πρώτου πακέτου (53,1 δισ.) ή κάτι παρόμοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο.

Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει τη βαθιά διάσπαση του ΔΝΤ με την Ευρώπη, σχολιάζει ο Guardian. Αξιωματούχοι του Ταμείου ανέφεραν ότι δεν θα ήταν διατεθειμένοι να υποβάλλουν πρόταση για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στο εκτελεστικό συμβούλιο, εκτός αν περιλαμβάνει δέσμευση για οικονομική μεταρρύθμιση και ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πληρωμές χρέους για τουλάχιστον τρία χρόνια, ακόμη και με μία διαγραφή χρέους.

Ακόμη και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης μέχρι το 2018, το χρέος θα παραμένει πολύ υψηλό για δεκαετίες και ιδιαίτερα ευάλωτο.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail