Γκλουβάιν, κράπφεν και μπύρες

VAROUFAKIS ON TOUR, ΣΟΪΜΠΛΕ ON ΛΕΞΟΤΑΝΙΛ ΚΑΙ ΧΕΡ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ, ΜΟΝΑΧΟΥΣ, ΨΑΧΝΕΙ

schoktxrher

Στο Βερολίνο η επόμενη στάση του “Varoufakis On Tour” και σειρά είχε η συνάντηση με τον ενορχηστρωτή – μαέστρο – συνθέτη του υπέροχου οικοδομήματος της Ευρωζώνης Βόλφγκανγκ Αμαντέους όχι-Μότσαρτ Σόιμπλε.

♦ Πώς πήγε; Αν ρωτήσεις το Mega Channel, θα σου πει ότι καταστρεφόμαστε, ότι έρχεται η ώρα της κρίσης, ότι το “Γιάνης” γράφεται με δύο “ν”, ότι όλοι μέσα στο Mega, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι είναι μια χαρούμενη ατμόσφαιρα κι αυτό βγαίνει στον κόσμο.

♦ Αν ρωτήσεις το Mega ΑΒ Βασιλόπουλος, θα σου πει ότι αυτή την εβδομάδα έχει προσφορές σε είδη πρώτης ανάγκης, οπότε μη ρωτήσεις καν. Αν ρωτήσεις τον Άδωνι (γιατί είσαι αδιόρθωτος), θα προσπαθήσει να σου πασάρει Αισχύλο κι Ευριπίδη από αυτούς που λιγουρεύεσαι και λιμπίζεσαι.

♦ Αν πάλι ρωτούσες τον ίδιο τον Σόιμπλε, πιθανώς να άκουγες τη γνωστή απάντηση “συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε”. Ο Γιάνης-με ένα “ν” πάλι, διαφώνησε ότι συμφώνησαν πως διαφωνούν και, σε αυτό το σημείο ο Βόλφγκανγκ ίσως να άλλαζε τροπάρι και να συμφωνούσε πως διαφώνησαν στο ότι συμφώνησαν πως διαφωνούν. Και κάπως έτσι αρχίζει η ημικρανία και δεν χρειάζεται, γιατί οι ασπιρίνες είναι γερμανικές και, ως εκ τούτου, κινδυνεύεις να σου ζητήσουν μίζα.

♦ Το πιο ενδιαφέρον πάντως κομμάτι της συνέντευξης τύπου ήταν η ερώτηση του ανταποκριτή του Mega και της Εφ.Συν. σχετικά με την διαφθορά, το σκάνδαλο της Μίζενς και τη διαφυγή και ασυλία του Χερ Καπετάν Χριστοφοράκου στο Μόναχο.

Βλέπετε, έχοντας πρώτα μοιράσει τις μίζες σε οποιοδήποτε δίποδο θηλαστικό υπέγραφε συμφωνίες με δυο χέρια και άρπαζε μίζες με εικοσιπέντε χέρια και τριανταδυό μασέλες, τώρα ο Χερ Μάικλ απολαμβάνει γκλουβάιν, κράπφεν και μπύρες εις Μονάχους Μονάχους. Θα έλεγα πως απολαμβάνει και στόλεν, αλλά θα δημιουργηθεί παρεξήγηση καθώς στα αγγλικά “στόλεν” σημαίνει κλεμμένος.

♦ Ο Βόλφγκανγκ σε αυτό το σημείο της ερώτησης ήρθε σε φανερά δύσκολη θέση γιατί έσφιξαν οι πόλοι. Και ο Βόρειος και ο Νότιος. Και, ευγενώς παρέπεμψε στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει γιατί η Γερμανία εξακολουθεί να μην στέλνει στην ελληνική Δικαιοσύνη τον – υποτιθέμενο – ενορχηστρωτή Χερ Μιχάλη Μίζενταλ.

♦ Ο Γιάνης-με ένα “ν” πάλι, ως γνήσιος σερ, του έγνεψε να απαντήσει εκείνος πρώτος. Ο Βολφγκανγκ λοιπόν μας ενημέρωσε πως αποφεύγει, λέει, να μιλάει για τη διαφθορά, για να μην αναφερθεί αρνητικά για άλλες χώρες και μας θύμισε τη ρήση του Γκαίτε ότι “ο καθένας πρέπει να καθαρίζει και να τακτοποιεί τα του οίκου του”.

♦ Μια θαυμαστή στάση, με μια μικρή υποσημείωση: ο ίδιος ο Σόιμπλε, όσο ήταν Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος δέχθηκε δωρεά για το κόμμα του από ειδικό κρυφό λογαριασμό της Thyssen (που σκοπό είχε την εγκαθίδρυση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της επιχείρησης και των μελλοντικών Καγκελαρίων, ελληνιστί μίζα) μέσω του εμπόρου όπλων Καρλχάινζ Σράιμπερ, και εξαναγκάσθηκε στο τέλος σε παραίτηση. Αλλά όχι και απόσυρση, μια που τώρα είναι, όπως παρατηρούμε, το Νο2 της Γερμανίας. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Γκαίτε γι’ αυτό. Αλλά θα μου πείτε, τι κάνεις τώρα, στον Γκαίτε γκαιτιές;

♦ Έχει λοιπόν, δίκιο, ο Χερ Βόλφγκανγκ. Ο καθένας πρέπει να καθαρίζει το σπίτι του. Τι γίνεται, όμως, όταν τη σκούπα την καθοδηγεί ο γείτονας με τον τρόπο που τον βολεύει για να κρατάει το δικό του σπίτι καθαρό; “Όσα βλέπει η πεθερά” καθαρό, βέβαια, γιατί ως γνωστόν στην πολιτική η γυναίκα του Καίσαρα αρκεί να φαίνεται τίμια.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail