Ευπρεπής αποχαιρετισμός του «Final 4″

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 74-44, ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 83-69

diams

H εντελώς άσημη μπασκετικά τα τελευταία 40 χρόνια Ρεάλ Μαδρίτης επέλεξε για αντίπαλο στα προκριματικά την ομάδα που θεωρούσε πιο εύκολη και δικαιώθηκε. Νίκησε τον Ολυμπιακό, πρωταθλητή Ευρώπης τα τελευταία δυο χρόνια με 3-2 και πήγε στο “Φάίναλ Φορ” του Μιλάνου, όπου θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα, σαφώς πιο ισχυρή μπασκετικά από τη Ρεάλ τα τελευταία χρόνια συνολικά.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία επίσης είναι συνολικά πιο ισχυρή από τη Ρεάλ τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη, δεν είχε περιθώρια επιλογής και αντιμετώπισε την καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα μπάσκετ τα τελευταία 20 χρόνια, τον Παναθηναϊκό. Τον νίκησε επίσης με 3-2 σαφώς πολύ πιο δύσκολα από ότι η Ρεάλ τον Ολυμπιακό και παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά έπαιζε με τη φανέλα και την καρδιά  και όχι με επαγγελματία και καταξιωμένο ως προπονητή.

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κλήθηκε να είναι “φίλαθλος-προπονητής” ώστε να “σπρώχνει” και όχι να κοουτσάρει την ομάδα. Πήγε περίφημα και “έσπρωξε” επίσης την επιθυμία – φημολογία της επιστροφής του μεγαλύτερου στην ιστορία ευρωπαίου προπονητή μπάσκετ Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Οι δυο ελληνικές ομάδες έχουν πάρει συνολικά 9 πρωταθλήματα Ευρώπης (6 ο ΠΑΟ, τα 5 με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο) και Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ 14, με τη Ρεάλ να έχει οκτώ, το τελευταίο πριν 20 χρόνια και το προτελευταίο πριν 35 χρόνια…

Τα καθοριστικά παιχνίδια έγιναν σε Μόσχα και Μαδρίτη. Στη Μόσχα υπήρχε στο γηπεδο η εξαιρετικά ευπρεπής μετάδοση του Δημήτρη Καρύδα, αλλα απουσίασε μετά το πρώτο 15λεπτο ο ΠΑΟ που συνετρίβη με 74-44.

Ο ΠΑΟ θα ήταν στο “Φάϊναλ Φορ¨παντως αν δεν αυτοκτονούσε στο πρώτο παιχνίδι στη Μόσχα, στο οποίο ήταν συνεχώς μπροστά και κατάφερε (περί κατορθώματος πρόκειται…) στο τέλος να ισοφαριστεί και να χάσει στην παράταση…

Στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός πάλεψε, κυρίως με τον Σπανούλη, μέχρι τις αρχές του τέταρτου 10 λέπτου αλλά πάντα πίσω και αρκετά μακριά (7-10 πόντους)στο σκορ.

Την πραγματικότητα, που ήταν η σαφής υπεροχή της Ρεάλ και η μαχητικότητα απλά του Ολυμπιακού, παρουσίαζε διαφορετικά το κρατικό μας κανάλι με την εμετική – και αχρείαστη για την μεγάλη ιστορία του Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα – μετάδοση ενός σπορτκάστερ του οποίου το όνομα (και όχι οι ερπετοειδείς κραυγές…) μας διαφεύγουν αυτή τη στιγμή.

Ο Ολυμπιακός έχασε 83-69, αφού ο Ματ Λοτζέσκι έβαλε καλάθι στο τελευταίο δευτερόλεπτο και ενώ οι παίκτες της Ρεάλ είχαν φύγει από το γήπεδο πανηγυρίζοντας.

Είναι πάντως άθλος για τις δυο ελληνικές ομάδες, ότι έχασαν στο πέμπτο παιχνίδι και αν δεν πάρουν και οι δυο προπονητές επιπέδου Ομπράντοβιτς – Ίβκοβιτς – Μεσίνα του χρόνου, ας μην περιμένει κανείς περισσότερα. Ως εκεί και πάλι καλά, εκτός και αν πάρουν παίκτες του κανονικού και όχι του πέμπτου αναπληρωματικού ΝΒΑ.

Το ελληνικό μπάσκετ απέκτησε (λόγω Ομπράντοβιτς και μόνο) τις πιο φανατικές έδρες της Ευρώπης, τους καλύτερους φιλάθλους – οπαδούς και οι επιχειρηματίες που έχουν τις ομάδες, αν στοιχειωδώς κρατήσουν σοβαρότητα και στα επόμενα χρόνια, θα το κρατούν στην ΠΡΩΤΗ θέση της Ευρώπης, στην οποία βρίσκεται και την οποία αρχίζουν να ζηλεύουν πολύ Ρώσοι, Γερμανοί, Ισπανοί, Ιταλοί και αρχίζουν φανερά να καλύπτουν έδαφος…

Εκτύπωση Εκτύπωση Email Email