Μυρίζει… μπαρούτι η συνεργασία της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια

Τσίπρας

Η απαίτηση του επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε, Ντεκλάν Κοστέλο προς την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φαίνεται πως αποτελούν casus belli μεταξύ των δύο πλευρών με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν έμεινε άπραγη και φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Αργά το βράδυ κατέθεσε το νομοσχέδιο, ενώ ζήτησε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν ως αντίδραση στον εκβιασμό που ασκείται.

Άλλωστε, όπως αναφέρει και το Reuters η στάση της Αθήνας την Τρίτη όταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να ενημερώσει τους εταίρους.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, η Αθήνα δεν έδωσε πληροφορίες για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο, αλλά επέμεινε ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Περιγράφοντας την ενόχληση που προκαλεί στις χώρες της ευρωζώνης η προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε: «Για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτού του απογεύματος θα μπορούσε να είναι η τελευταία σταγόνα».

Στο μεταξύ νέο  κύκλο διεθνών επαφών με δύο σημαντικούς σταθμούς μέσα στο επόμενο επταήμερο, ανοίγει για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναχωρεί για την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού είναι οι Βρυξέλλες και η Σύνοδος Κορυφής που αρχίζει αύριο, ενώ τη Δευτέρα ακολουθεί η «θρυλούμενη» συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο, με την Αθήνα να επιδιώκει μέσα σε θολό τοπίο μία αμοιβαία και επωφελή λύση για το ελληνικό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο, τραβώντας διαχωριστική γραμμή από τις τεχνικές διαβουλεύσεις.

Με φόντο την πιστωτική ασφυξία και την κρίση ρευστότητας, προηγήθηκε η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα  για πενταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου με τη συμμετοχή των κκ Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Ντράγκι. Κίνηση που μεταφράστηκε ως πρόθεση της κυβέρνησης η ελληνική κρίση να παραμείνει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα δίχως να… εγκλωβιστεί σε αντιπαράθεση του δίπολου Ελλάδας-Γερμανίας.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail