Δένδιας: «Απέτυχε το σχέδιο των Ιταλών»

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΒΛΕΠΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ "ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ"

dennorat1

Φανερά δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς των ιταλικών αρχών είναι ο Ελληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και σε πρώτη φάση φαίνεται να επιρρίπτει στους Ιταλούς μεγάλη καθυστέρηση και προφανή έκθεση επί πολλές ώες σε κίνδυνο των εκατοντάδων επιβατών του Νόρμαν Ατλάντικ.

Στη συζήτηση που είχαμε σημερα μαζί του απέφυγε να δηλώσει ευθέως την δυσαρέσκειά του, αλλά την κατέστησε φανερή λέγοντας:

“Οι Ιταλικές Αρχές έκαναν έναν σχεδιασμό με πρώτη τους προτεραιότητα να ρίξουν δίπλα στο φλεγόμενο και σε άμεσο κίνδυνο πλοίο ένα ελικοπτεροφόρο. Όμως αυτός ο σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί οι καιρικές συνθήκες εξ” αρχής είχαν ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Έτσι είχε περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αλλάξουν σχεδιασμό και να χρησιμοποιήσουν τα εξ” αρχής ευρισκόμενα σε ετοιμότητα ελικόπτερα”.

- Έφταναν κύριε Υπουργέ τα ελικόπτερα για την διάσωση των 478 επιβατών;

ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, όλοι σχεδόν οι επιβάτες διασώθηκαν από τα ελικόπτερα. Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο στόλο ελικοπτέρων για τέτοια επιχείρηση, αφού τα ελικόπτερά μας είναι μεγαλύτερα και μπορούν κάθε φορά να μεταφέρουν 6 άτομα, έναντι των 2 ατόμων που μπορούσαν να σηκώσουν τα ιταλικά.”

- Υπήρξε πραγματικός κίνδυνος για τους επιβάτες;

ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπήρξε άμεσος και θανάσιμος κίνδυνος και ήδη θρηνούμε απώλειες. Οι καιρικές συνθήκες, ήταν και παραμένουν ως μεγάλο βαθμό ακόμα απελπιστικά δυσμενείς και επικίνδυνες. Μέγας κίνδυνος υπήρξε και υπάρχει και για τους διασώστες και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσους μετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Έδειξαν ηρωϊσμό, αψήφισαν την ίδια τη ζωή τους και έσωσαν εκατοντάδες από τεράστιο κίνδυνο.

-Βλέπετε νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας σε λίγο στη Βουλή ή πάμε σε εκλογές;

ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα ήθελα να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες…

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail