“Πάμε στον “Άδωνι” για Καφέ”

"ΓΙΑΤΙ Η ΑΓ-ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ" - ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΣ

modnsay

Αρπάξτε τα δίκρανα, ακονίστε τα μαχαίρια, κάντε τα κουμάντα σας σε χαρτί υγείας και εμφιαλωμένο νερό: εταιρεία δημοσκόπησης “βλέπει” δυσαρέσκεια σε βάρος της κυβέρνησης. Άρα δεν μπορεί, θα ισχύει.

Την ίδια στιγμή, αποφασίζεις να ξυπνήσεις λίγο νωρίς το Σάββατο να ξεκινήσεις έγκαιρα τις δουλειές σου, ανοίγεις την τηλεόραση και να η σειρήνα του πολέμου, ο μοναδικός Άδωνις με τη μελωδική του φωνή που κάνει τα πλήθη να πάλλονται, να κηρύττει το Κατά Τρόμον Ευαγγέλιον.

〉 Θυμάστε ένα τραγούδι που έλεγε “πάμε στον “Άδωνι” για καφέ”; No effing way πλέον.

〉 Ταυτόχρονα, οι αρθρογράφοι του “Κεφαλαίου” μας εξηγούν “γιατί η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σύντομα”. Αν μπορώ να προσφέρω τα δύο σεντς συμβουλών μου, κύριοι του “Κεφαλαίου”, ίσως είναι επειδή οποιοσδήποτε έχει εκλεγεί στην διακυβέρνηση της χώρας έχει εκλεγεί στη βάση της τρομολαγνείας τύπου “γιατί η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σύντομα” και όχι στη βάση της αληθινής αξίας του. Κι αυτό είναι κάτι που συμφέρει το Κεφάλαιο και δεν εννοώ την εφημερίδα. Μπορεί να κάνει πιο εύκολα τις λοβιτούρες του που, συμπτωματικά, είναι και αυτές που μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας.

〉 Δεν φαντάζομαι να ακούσατε τίποτα ποτέ περί διαφθοράς από μεγαλοβιομηχάνους και μεγαλοεργολάβους, κύριοι του Κεφαλαίου; Κι αυτή τη φορά εννοώ την εφημερίδα. Κάτι περί Siemens, ίσως;

〉 Ξέρετε, αυτή την αθώα υπόθεση που κανείς δεν πήρε ούτε σέντσι μολονότι προίκισαν τον Χριστοφοράκο με συμβάσεις – μαμούθ και φυγάδευση στο εξωτερικό για τα εγκλήματά του. Αυτή την αθώα υπόθεση που περικόπτεται η φρουρά της βασικής μάρτυρος κατηγορίας και την πετυχαίνουν το βράδυ και την κάνουν μπλε μαρέν ενώ πετάει τα σκουπίδια της. Δεν περισσεύουν φρουρές από τους Ρομπέν των Βιλλών, γι’ αυτό ίσως.

〉 “Γνωρίζουμε βέβαια ότι το λόμπι της δραχμής έχει υποστηρικτές και στην ολιγαρχία, που ονειρεύονται τη λεηλασία στο πτώμα μιας πτωχευμένης χώρας”, δήλωσε από βήματος Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του ποταμίσιου Πολιτικού Κινήματος. Αμέλησε να μας πει ποιοι είναι, το αφήνει για να χτίσει σασπένς.

〉 Και, για να ‘χουμε καλό ερώτημα, πώς το γνωρίζουμε; Μιλάμε μαζί τους και μας το είπαν; Βγήκαν με κάποια ντουντούκα και το ανακοίνωσαν; Και, σε τελική ανάλυση, ο Σταύρος Θεοδωράκης της ΕΡΤ και του Mega αποδέχεται πως υπάρχει ολιγαρχία στην Ελλάδα;; Έλα, δεν το πιστεύω. Βρε μπας είναι το καστ της “Δυναστείας”;

〉 Γιατί μέχρι τώρα εμείς οι υπόλοιποι βλέπαμε μεγαλοεπιχειρηματίες που δεν ονειρεύονται απλά, αλλά όντως στον ξυπνητό τους συνεχίζουν τη λεηλασία του πτώματος μιας πτωχευμένης χώρας, να βγαίνουν όντως με τη ντουντούκα τους (βλέπε εφημερίδα ή άλλο ΜΜΕ) και να παλεύουν να στήσουμε ανδριάντα στον Μαζούχ.

〉 Γιατί αν δε στήσουμε (ανδριάντα), τότε στάχτη και Burberry και τα εργοστάσια σκουπιδιών, στον κάλαθο των αχρήστων και οι επεκτάσεις αυτοκινητοδρόμων, για τις οποίες τόσες και τόσες παρατάξεις έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή. Πόσες και πόσες παρατάξεις; Δεν ξέρω, δεν απαντώ.

Και μια που ο Σταύρος Θεοδωράκης μπήκε στον κόπο να γκουγκλάρει παλιό άρθρο του Βαρουφάκη στο protagon, θα ακολουθήσω στα βήματά του. Για να δούμε, στα άρθρα του κ. Θεοδωράκη πόσες αναφορές στη λέξη “διαφθορά” έχουν γίνει;

〉 24 είναι ο μαγικός αριθμός. Από αυτές, η πλειοψηφία αφορά σε πολεοδομίες και ρουσφέτια. Αυτά, δηλαδή, που μας πτώχευσαν. Και σε ένα άλλο άρθρο ανακαλύψαμε και αυτό το “διαμαντάκι”: “«Θα μπει κανείς φυλακή;». Θα μπει! Αν το σύστημα εξουσίας (πολιτικοί, δικαστικοί, συνδικαλιστές, ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι – τρομάρα μας) δεν θέλει να χαθεί αύτανδρο, κάποιοι θα πρέπει επιτέλους να τιμωρηθούν.”

〉 Τι μας λένε τα συμφραζόμενα; Πρώτον, με το “τρομάρα ΜΑΣ”, ότι συμπεριλαμβάνει εαυτόν στους δημοσιογράφους του “συστήματος εξουσίας”, όπως το χαρακτηρίζει. Δεύτερον ότι το “σύστημα εξουσίας”, όπως το χαρακτηρίζει, και στο οποίο συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του, θα χώσει μέσα “κάποιους” (όχι “όλους”) που “πρέπει να τιμωρηθούν” κι αυτό θα ξεκουνηθεί να το κάνει για “να μην χαθεί αύτανδρο”. Όχι “για να αποδοθεί επιτέλους Δικαιοσύνη”. Μην ξεποδαριαστεί κιόλας το “σύστημα εξουσίας”. Θυσιάζουμε τα καμμένα χαρτιά, να σωθούν τα υποδέλοιπα.

〉 Πόσα άρθρα έχει γράψει για μεγαλοεργολάβους ή, έστω, εργολάβους; Και πάλι δεν εννοούμε το γλυκό. Η λέξη “εργολάβος” αναφέρεται μόλις μία φορά και αυτό αφού πρώτα αναφερθούν διευθυντές αναπτυξιακών εταιρειών Δήμων, οπότε μάλλον εδώ ο ποιητής εννοεί όσους κάνουν πεζοδρομήσεις και παιδικές χαρές σε Δήμους. Η λέξη “μεγαλοεργολάβος” αναφέρεται επίσης μία φορά, αλλά στα πλαίσια ειρωνίας προς το “κίνημα δεν πληρώνω” και όχι δηκτικά εναντίον τους.

〉 Στον κόσμο του Marlboro, συγγνώμη, των μεγαλο-εργολάβων, άλλωστε, διαφθορά δεν νοείται. Γι’ αυτό και εξαιρέσαμε και τις αποδείξεις τους από τις φορολογικές δηλώσεις, γιατί έχουμε πολλή περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτούς απ’ ό,τι στον 90χρονο συνταξιούχο των 600 ευρώ.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail