Εκλογές στο Ισραήλ

israil ekloges

Του Ιάκωβου Φριζή

Σε λίγες μέρες (17-3-2015) διεξάγονται στο Ισραήλ εκλογές για την ανάδειξη των 120 βουλευτών της νέας Κνέσετ (Βουλής), προκειμένου να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας. Όπως και σε κάθε χώρα, έτσι και στο Ισραήλ, υπάρχουν αρκετά προβλήματα, που απασχολούν τους πολίτες του, όμως δύο είναι τα κυρίαρχα, που θα βαρύνουν το αποτέλεσμα των εκλογών: η ασφάλεια των πολιτων και ο εβραϊκός χαρακτήρας του κράτους.

Όπως πάντα, στο Ισραήλ, οι εκλογές γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κόμματα που να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Φυσικά, ποτέ στο Ισραήλ δεν υπήρξαν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πάντα υπήρχαν κυβερνήσεις τεσσάρων, ακόμα και έξι κομμάτων, γι’ αυτό και σ’ αυτές τις εκλογές θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματισθεί μια κυβέρνηση που να συγκεντρώνει 61 βουλευτές. Υπάρχουν δύο βασικοί αντίπαλοι, η κεντροδεξιά του Λικούντ, υπό τον σημερινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και η αριστερά, από την ένωση δύο κομμάτων της αριστεράς, με βασικό αρχηγό της πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Τσίπι Λίβνη.

Εδώ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι σοβαρό. Στο Ισραήλ, ουδεμία σχέση έχει με την Ελλάδα η κεντροδεξιά και η αριστερά. Όλα εκεί κρίνονται με την ασφάλεια των πολιτών και τον χαρακτήρα του κράτους. Και οι δύο μεγάλες παρατάξεις έχουν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχεδόν τον ίδιο αριθμό βουλευτών, δηλαδή 24 έδρες η κάθε παράταξη. Για να σχηματισθεί όμως η κυβέρνηση χρειάζονται άλλοι 37 βουλευτές. Από πού θα βρει η κάθε παράταξη τόσους βουλευτές; Φυσικά, από τα μικρά κόμματα, τα οποία έχουν κι αυτά τις γραμμές τους, κεντροδεξιά και αριστερά. Αν ρίξουμε μια απλή ματιά στα πολλά μικρά κόμματα, θα δούμε ότι τα κεντροδεξιά έχουν κάποια υπεροχή έναντι των κομμάτων της αριστεράς. Αυτό όμως δεν φθάνει για να είναι σίγουρος ο Νετανιάχου ή η αριστερά, με ποιους θα δεχθούν να προσχωρήσουν στον έναν ή τον άλλον συνασπισμό.

Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Γι’ αυτό αυτή τη δύσκολη κατάσταση, καλούνται οι πολίτες του Ισραήλ, να ψηφίσουν με γνώμονα τις εξαγγελίες των κομμάτων, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 61 βουλευτών.

Εμείς, ως ουδέτεροι παρατηρητές των εκλογών του Ισραήλ, δεν μπορούμε να πάρουμε θέση υπέρ της μιας ή της άλλης παρατάξεως. Μπορούμε όμως να δώσουμε κάποια στοιχεία, που εκφράζουν οι δύο παρατάξεις και τα οποία θα είναι καθοριστικά στον επηρεασμό των πολιτών.

Ο Νετανιάχου έγινε πρωθυπουργός τρεις φορές, όπως και ο πρώτος πρωθυ-πουργός Δαυΐδ Μπεν Γκουριόν, από το 1948, από την επανίδρυση του Ισραήλ. Αν καταφέρει να εκλεγεί σ’ αυτές τις εκλογές, θα είναι ο μόνος πρωθυπουργός του Ισραήλ που θα κερδίσει για τέταρτη φορά την πρωθυπουργική θέση. Εκείνο που «καίει» τον κάθε Ισραηλινό, είναι η ασφάλεια της ζωής του. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά του ο Ισραηλινός και να μη ξέρει αν θα γυρίσει σπίτι του. Οι λεγόμενοι Παλαιστίνιοι Άραβες έχουν τελευταία εκτραχυνθεί. Σκοτώνουν Ισραηλινούς στους δρόμους, μέσα σε συναγωγές, μέσα σε σούπερ μάρκετ, μέσα στα σπίτια τους. Αμέτρητες οι σφαγές Ισραηλινών μέσα στα σπίτια τους. Κι όλα αυτά, γιατί οι Άραβες θέλουν την καταστροφή του Ισραήλ, προκειμένου να το κάνουν «δικό» τους.

Το πρόβλημα είναι σοβαρώτατο. Και οι δύο αντίπαλες παρατάξεις, περιλαμβά-νουν στα προγράμματά τους διάφορες λύσεις αντιμετωπισης της αραβικής τρομοκρατίας. Λύσεις όχι ριζικές, γιατί οι Άραβες – Παλαιστίνιοι, μετά την εμφάνιση των δολοφόνων Τζιχαντιστών, έχουν σκληρύνει τη στάση τους, σκοτώνοντας αθώους Ισραηλινούς πολίτες στους δρόμους της Ιερουσαλήμ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το πρόβλημα του χαρακτήρα του εβραϊκού κράτους. Γενικά η αριστερά, θέλει κάποιες αλλαγές που θα φέρουν τρομακτι-κές ανακατατάξεις στη δομή του κράτους. Έχουν ακουστεί προτάσεις, όπως να αλλάξει ο Εθνικός Ύμνος του Ισραήλ, γιατί είναι… ρατσιστικός, να αλλάξει η σημαία του Ισραήλ και άλλα «τρελά», που έχουν φέρει σε μεγάλη αμηχανία την ισραηλινή κοινωνία.

Η κατάσταση είναι αρκετά συγκεχυμένη και σίγουρα το αποτέλεσμα των εκλογών είναι κι αυτό αμφίβολο. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι υπάρχουν κάποια θρησκευτικά κόμματα, που έχουν θέσεις «νορμάλ» και μάλλον θα ταχθούν με το στρατόπεδο του Νετανιάχου.

Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε το αποτέλεσμα. Ευχή είναι να γίνει ό,τι καλύτερο για τον Ισραηλινό λαό, ο οποίος στην συντριπτική του πλειοψηφία, όχι μόνο αγαπά, αλλά λατρεύει την Ελλάδα.

 

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail
  • ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

    Εξαιρετική και πολύ περιεκτική η ανάλυση του κ. Ιάκωβου Φριζή. Η ύπαρξη ενός ισχυρού Ισραήλ στην περιοχή, με το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να έχει στρατηγική στενότατη σχέση, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τα γεωπολιτικά συμφέροντα αμφοτέρων των λαών μας. Χώρια που οι απανταχού στον κόσμο Εβραίοι το θρήσκευμα, αισθάνονται ότι έχουν έναν προστάτη αδελφό ο οποίος θα προστρέξει αμέσως για να τους υπερασπισθεί από τις αντισημιτικές θηριωδίες που πληθύνονται τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Αν υπήρχε κράτος του Ισραήλ στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αμφιβάλω αν ο Χίτλερ προχωρούσε στο Ολοκαύτωμα. Ή εάν το ξεκινούσε, το Ισραήλ θα τον έκανε σύντομα να το μετανοιώσει.
    Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου με την αξία και την προσφορά του έχει προσθέσει μεγάλο κύρος και ισχύ στο Ισραήλ. Η οικογένειά του έχει δώσει έναν ηρωϊκό νεκρό στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Όσοι έχουμε δει την ταινία ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΕΝΤΕΜΠΕ , θυμόμαστε τον νεαρό υπολοχαγό Γιόνυ Νετανιάχου, αδελφό του πρωθυπουργού, που σκοτώθηκε κατά την απελευθέρωση των ομήρων.
    Η αριστερά στο Ισραήλ, έχει τα ίδια διεθνιστικά μυαλά με ορισμένες προδοτικές αριστερές άλλων κρατών και είναι επίφοβη για την μείωση της ισχύος έως και την διάλυση του κράτους. Υπερασπιζόμενη από ανθρωπισμό -όπως ισχυρίζεται- τους παλαιστινίους, και κατηγορώντας τον συντηρητισμό, συμβάλει στην μικρή αλλά βαθμιαία αποεβραιοποίηση του Ισραηλινού λαού. Έχω ακούσει ότι μέχρι και αυτοδιάλυση του Ισραήλ έχει προτείνει και δημιουργία ενός κράτους αχταρμά!!!!Δηλαδή έχει τα ίδια μυαλά με πολλούς δικούς μας αριστερούς, οι οποίοι βδελύσσονται την έννοια του πατριωτισμού και του Έλληνα πατριώτη. Δεν καταλαβαίνουν, -εκτός αν είναι ενσυνείδητοι και σε διατεταγμένη υπηρεσία πράκτορες-, ότι έτσι υπονομεύουν την ασφάλεια της πατρίδας τους και συμβάλουν στην μείξη και πολιτιστική πολτοποίηση των λαών. Ούτε υποπτεύονται ότι την επομένη ημέρα μιας τέτοιας διάλυσης, θα συντελεσθεί το δεύτερο Ολοκαύτωμα του πολύπαθου Εβραϊκού Έθνους. Οι Άραβες και ιδιαίτερα οι τζιχαντιστές αυτό περιμένουν.
    Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η σημερινή ανθρωπότητα, αν δεν είχαν εμφανιστεί στον πλανήτη Γη περίπου στην ίδια χρονική περίοδο, τα δύο Έθνη, οι Έλληνες και οι Εβραίοι. Οι Έλληνες με τον λόγο, την επιστήμη, την φιλοσοφία και την τέχνη. Οι Εβραίοι με τον μονοθεϊσμό και την σοφία του Νόμου και της Βίβλου. Οι δύο λαοί κινήθηκαν παράλληλα ανά τους αιώνες, και δημιούργησαν αυτό που αποκαλούμε σήμερα Δυτικό Πολιτισμό.
    Ο Εβραϊκός λαός βέβαια είναι άξιος θαυμασμού, διότι επιβίωσε, δημιούργησε και διακρίθηκε σε πολλά επίπεδα , οικονομικό , επιστημονικό, τέχνη κλπ, αν και υπέστη παράλογους, και φρικαλέους διωγμούς εδώ και 1900 χρόνια. Η πολιτισμένη Δύση οφείλει μια ειλικρινή και διαρκή συγνώμη για όλα όσα δεινά επέβαλαν οι πρόγονοί της , στον πολύπαθο αυτό λαό. Θα πρέπει να απαλλαγεί επί τέλους από την, άνευ ουδενός λογικού ή ιστορικού ερείσματος, ψυχασθένεια του αντισημιτισμού. Πιστεύω ότι όταν απαλλαγεί θα αισθανθεί και μεγάλη ντροπή . Όσον αφορά το φιλικό μας κράτος του Ισραήλ , και γενικότερα το Εβραϊκό Έθνος, έχω να πω ότι απαιτείται συνοχή, και βέβαια εμμονή στις παραδόσεις των προγόνων τους. Είναι αυτές οι παραδόσεις που τους κράτησαν μέχρι σήμερα ζωντανούς ως Έθνος, και δεν πολτοποιήθηκαν με άλλους λαούς , όπως πολτοποιήθηκαν και εξαφανίστηκαν τόσοι άλλοι λαοί της Ιστορίας.
    Αλίμονο αν καταργηθεί το Άστρο του Δαυΐδ, που συμβολίζει το Έθνος από την σημαία τους, όπως ζητούν αριστερά κόμματα. Με μαθηματική ακρίβεια λίγο αργότερα θα αρχίσει η κατάρρευση, και τότε όλοι » θα κλαύσουν επί ποταμών Βαβυλώνος» Ψαλμ. 136.1
    Και ο κλαυθμός αυτός θα έλθει και σε μας. Διότι η θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο , εν μέσω τόσων Μουσουλμανικών κρατών θα καταστεί άκρως επισφαλής.