«Αίσχος τεραστίων διαστάσεων η κατάρριψη»

Η ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΡΩΣΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ - ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΟΥΤΙΝ

mh17obamwhho

«Πρόκειται για μία παγκόσμια τραγωδία». Με αυτή τη δήλωση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, περιέγραψε τη σοκαριστική κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών εχθές το απόγευμα στον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την απόδοση ευθυνών.

obampres

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε πως η κατάρριψη της πτήσης 17 αποτελεί «παγκόσμια τραγωδία».

«Τουλάχιστον ένας αμερικανός επέβαινε στην πτήση, ο Κουίν Λούκας Σάνσμαν, ο οποίος έφερε διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ και Ολλανδίας». Ωστόσο, απέφυγε να καταδικάσει απευθείας τη ρωσική πλευρά για την πρωτοφανή τραγωδία, τόνισε ωστόσο πως τα στοιχεία δείχνουν ρωσική ανάμειξη, επισημαίνοντας ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από μια περιοχή της Ουκρανίας που ελέγχεται από αυτονομιστές με τη στήριξη της Ρωσίας.

mh17en

Κομμάτια από τους κινητήρες του μοιραίου Boeing 777-200, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία ήταν «σε άριστη κατάσταση».

Νωρίτερα το μεσημέρι, πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν πως η πολυπλοκότητα στη χρήση του πυραυλικού συστήματος SA-11 είναι τέτοια, ώστε οι αντάρτες δεν μπορεί να έδρασαν μόνοι τους, αλλά με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε ότι [οι αντάρτες] φέρουν βαρύτατο οπλισμό και είναι εκπαιδευμένοι. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Συμβαίνει εξαιτίας της ρωσικής υποστήριξης. Δεν θα ήταν δυνατόν για τους αυτονομιστές να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν [χωρίς ρωσική υποστήριξη].»

Ο αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε πάντως να εξαπολύσει απευθείας επίθεση στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ηγούνται των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση [της κρίσης]«, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα μπορούσε να διατάξει να διακοπεί η ροή όπλων και στρατευμάτων από τα σύνορα της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αν το κάνει αυτό», συνέχισε ο κ. Ομπάμα, «τότε αυτή η κατάσταση θα σταματήσει».

mh17ca

Μαζί με την εξαφάνιση της πτήσης 370 τον περασμένο Μάρτιο, οι Μαλαισιανές Αερογραμμές μπορεί να αντιμετωπίσουν τώρα ακόμα και το ενδεχόμενο πτώχευσης.

Στο μεταξύ, οι Μαλαισιανές Αερογραμμές συνεχίζουν την ενημέρωση με το σταγονόμετρο σχετικά με την τραγωδία της Πέμπτης, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο πτήσης το οποίο υποβλήθηκε από το πλήρωμα και την εταιρεία, έφερε την έγκριση του Eurocontrol, καθώς επίσης και πως το αεροσκάφος, τύπου Boeing 777-200 (με στοιχεία νηολογίου 9M-MRD) που εκτελούσε την πτήση ήταν 17 ετών και με πεντακάθαρο ιστορικό συντήρησης.

Ανάμεσα στα 298 θύματα της πτήσης 17 (που εκτελείται σε συνεργασία με την ολλανδική KLM), συγκαταλέγονται 189 Ολλανδοί, 44 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Βέλγοι, 4 Γερμανοί, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αεροπορικής, ενώ οι εθνικότητες τεσσάρων ακόμα επιβατών μένει να επιβεβαιωθούν. Ως άμεση αντίδραση στην τραγωδία, η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως τα αεροσκάφη της πλέον δεν πετούν πάνω από την Ουκρανία, αλλά ακολουθούν νοτιότερη διαδρομή πάνω από την Τουρκία, μία κίνηση στην οποία είχαν προχωρήσει ήδη από εχθές οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, αν και όπως φαίνεται οι ευθύνες της εταιρείας είναι μηδαμινές, η νέα αυτή τραγωδία βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα σε βάρος των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πως η μείωση κρατήσεων είναι ήδη τεράστια από επιβάτες που φοβούνται την «κακοτυχία» που πλήττει την εταιρεία, εκφράζοντας φόβους πως η οικονομική ζημιά θα είναι αφόρητη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εταιρεία θα μπορούσε να εξαγορασθεί από ξένη αεροπορική, να δεχθεί κρατική στήριξη ή ακόμα και να κηρύξει πτώχευση. Η Malaysia Airlines (επίσημα Malaysian Airlines System) ιδρύθηκε πριν από 68 χρόνια και συγκαταλέγεται στις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ασίας, ενώ είναι μέλος και της διεθνούς αεροπορικής συμμαχίας Oneworld.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail