Με ασύρματη φόρτιση τα ηλεκτρικά της VW από το 2017

golf

Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν το μέλλον της αυτοκίνησης, η Volkswagen έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ώστε να προσφέρει, από το 2017 μάλιστα, τα ηλεκτρικά της οχήματα με δυνατότητα ασύρματης φόρτισης.

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο έγινε γνωστό πως και η Volvo εξελίσσει ένα παρόμοιο σύστημα το οποίο βασίζεται στην επαγωγική φόρτιση μπαταριών. Το σύστημα βασίζεται στη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου (αντί για τη χρήση καλωδίου) προκειμένου να μεταφέρει ενέργεια μεταξύ δύο αντικειμένων. Εν προκειμένω, μια συσκευή (εν είδει πηνίου) δημιουργεί ένα εναλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο λαμβάνοντας ηλεκτρική ενέργεια από μία πηγή. Ένα δεύτερο πηνίο στο αντικείμενο που θέλουμε να φορτίσει αναλαμβάνει να «πιάσει» την ενέργεια από το πεδίο και την επαναμετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας. Μάλιστα, η εν λόγω τεχνολογία είναι ήδη ευρύτατα διαδεδομένη σε μικρές οικιακές συσκευές (για παράδειγμα φορτιστές smartphones ή ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες), ωστόσο επειδή η φόρτιση του αυτοκινήτου απαιτεί σαφέστατα μεγαλύτερη μεταφορά ενέργειας, δεν έχει γίνει ακόμα διαθέσιμη στον τομέα της αυτοκίνησης.

Το αρνητικό της όλης υπόθεσης είναι πως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η τεχνολογία δεν πρόκειται να είναι προσιτή στο ευρύ κοινό. Υπολογίζεται πως το κόστος ενός τέτοιου φορτιστή μπορεί να ανέλθει μέχρι και στις 2000 ευρώ με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τη στιγμή που και το κόστος κτήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι κατ” ελάχιστον 35.000-40.000 ευρώ.

Εκτύπωση Εκτύπωση Email Email