Στον Αστερισμό Της Πεντέλης

koufastertar

♦ Σφοδρότατες αντιδράσεις ξέσπασαν με αφορμή την έναρξη εργασιών για τη μετεγκατάσταση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (σημειωτέον του κορυφαίου ερευνητικού ιδρύματος για σεισμούς στην 5η πιο σεισμογενή περιοχή του πλανήτη) σε νέο – υπό ανέγερση – κτήριο στο χώρο του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη. Και αυτό γιατί το παλιό κτήριο βρίσκεται ήδη υπό κατάρρευση.

♦ Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, σύμφωνα με το ψήφισμά τους, για το ότι οι ιθύνοντες δεν σεβάστηκαν κάποιες παραμέτρους. Για αρχή, το ειδικό καθεστώς προστασίας του Πεντελικού, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Για τέτοιο κάλλος στον εγκέφαλο μιλάμε. Φοβερό φυσικό κάλλος οι τριώροφες θηριώδεις μονοκατοικίες και μεζονέτες, ειδικά απέναντι από τη Μονή Πεντέλης, αρχιτεκτονικά διαμάντια που δένουν με την 50% κλίση του βράχου πάνω στον οποίον είναι αγκιστρωμένα.

♦ Έπειτα, δεν σεβάστηκαν «το δασικό χαρακτήρα της έκτασης Αστεροσκοπείου». Ενώ όλες οι μονοκατοικίες είναι ξύλινα δεντρόσπιτα και οι κάτοικοι κρεμιούνται από κλαδιά δέντρων σαν τον Ταρζάν και την Τσίτα. Μόνο μια λύση υπάρχει στο πρόβλημά τους: να γκρεμιστούν όλα τα σπίτια και να δενδροφυτευθεί η περιοχή. Με πρόχειρους υπολογισμούς, μια τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη φύτευση σχεδόν 5.000 δέντρων. Αυτό φυσικά θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Το νέο δάσος θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πανίδας και αυτό σημαίνει ότι το κυνήγι θα γίνει πιο εύκολο. Να πηγαίνουν οι άνθρωποι με τα δόρατά τους και τις προβιές να βρίσκουν ένα αθώο κουνέλι για στιφάδο.

♦ Φυσικά, σε αντίθεση με τις μονοκατοικίες (που το μόνο που προσφέρουν είναι απρόσκοπτη θέα του Λεκανοπεδίου στους ιδιοκτήτες τους), τουλάχιστον το Αστεροσκοπείο υπηρετεί το γενικότερο καλό της χώρας με τις επιστημονικές έρευνες τις οποίες διεξάγει, ενώ βρίσκεται εκεί από το 1959 ακριβώς γι” αυτό το λόγο.

♦ Δεν σεβάστηκαν, συνεχίζει το ψήφισμα, «την ακτινοβολία που δημιουργείται από την εγκατάσταση πολυάριθμου μηχανολογικού εξοπλισμού και τις επιπτώσεις της στην υγεία των ανθρώπων» (sic). Άιντε, πες να τη σεβαστούμε την ακτινοβολία. Τι φταίει και αυτή η κακομοίρα, άλλωστε, να χαρακτηριστεί ως υπεύθυνη για το προαναφερθέν κάλλος στον εγκέφαλο; Αυτοί είναι άνθρωποι που ανέβηκαν στην Πεντέλη γιατί ήθελαν να γλυτώσουν από την ακτινοβολία; Πεντέλη είναι, δεν είναι η έρημος Σερενγκέτι να μην την αγγίζει η κάθε μορφής ακτινοβολία (π.χ. σύρματα ΔΕΗ, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κλπ.).

♦ Τέλος, δεν σεβάστηκαν «τις αντοχές του οδικού δικτύου που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο καθημερινό κυκλοφοριακό φόρτο που συνεπάγεται η μετακίνηση σημαντικού αριθμού ανθρώπων, κλπ. κλπ.». Εδώ είμαστε. Τώρα μιλάς σωστά φίλε συντάκτη. Τώρα στο τέλος και στα ψιλά γράμματα βγαίνει το ζουμί της υπόθεσης. Ας αφήσουμε στην άκρη την οικολογική βιτρίνα.

♦ Γιατί το πραγματικό θέμα μας είναι μην τυχόν και υποβαθμιστούν και χάσουν την αξία τους οι πολυτελείς κατοικίες που χτίσαμε σε δασική περιοχή, όχι τίποτε άλλο. Βέβαια και αυτό εύκολα αντιμετωπίζεται. Αν οι κάτοικοι δουλεύουν (που σίγουρα κάποιον δουλεύουν, αλλά εν προκειμένω εννοούμε αν έχουν δουλειές), τότε η ροή της φυγής τους από τα σπίτια τους απλά θα εξισορροπείται από τη ροή των εργαζομένων του Αστεροσκοπείου.

♦ Αλήθεια, πόσα ψηφίσματα και πόσες υπογραφές έχουν μαζέψει οι κάτοικοι για το γκρέμισμα αυθαιρέτων κατοικιών και κτηρίων και για την αντιπυρική θωράκιση της πολύπαθης Πεντέλης; Πόσες κινητοποιήσεις και πόσους αγώνες έδωσαν για τον καθαρισμό του βουνού που αποκαλούν «σπίτι τους»; Τα σπίτια τους χτίστηκαν σε περιοχή που δεν χρειάστηκε να θυσιαστεί ούτε ένα δέντρο από «τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής φυσικού κάλλους»; Ποια η άποψή τους για τις μονοκατοικίες που βρίσκονται μέσα σε κοίτη ρέματος απέναντι από το Μοναστήρι;

♦ Αν το Αστεροσκοπείο μπορεί, με τις νέες του εγκαταστάσεις, να εξακριβώσει αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες (για να φτιάξουμε εκεί τη Νέα Νέα Πεντέλη), θα προσφέρει πραγματικά θεάρεστο έργο. Όχι τίποτε άλλο, αλλά η θέα που θα έχει μια μονοκατοικία στον Άρη θα είναι απείρως καλύτερη από μια αντίστοιχη στην Πεντέλη.

Εκτύπωση Εκτύπωση Email Email