«Φλερτάρει» επικίνδυνα με την απώλεια της δεδηλωμένης ο Τσίπρας

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΣΗΜΑΙΕΣ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στροβιλίζεται πάνω στην συγκινησιακά φορτισμένη φράση του πρωθυπουργού «ή όλοι μαζί θα συνεχίσουμε ή όλοι μαζί θα πέσουμε».

Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  φέρονται αποφασισμένοι – έστω και με βαριά καρδιά –  να ψηφίσουν το νομοσχέδιο εξουσιοδότησης της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τους δανειστές, που θα εισαχθεί αργά σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρά ταύτα, υπάρχει μια ομάδα βουλευτών οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να πουν το μεγάλο ΟΧΙ. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της βουλής και της Κουμουνδούρου οι εν λόγω βουλευτές προσμετρούνται σύρω στους 8 με 10, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κορυφαίοι υπουργοί και πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη έχουν αναλάβει τον δύσκολο ρόλο νε μεταπείσουν τους εν λόγω βουλευτές και να τους «επιστρέψουν» στην επίσημη γραμμή της κυβέρνησης. Ρόλο κεντρικό, προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προτάσσοντας τα εξής επιχειρήματα :

α . «Ήρθαμε για να μείνουμε» και οφείλουμε να αποδείξουμε στους αντιπάλους μας ότι δεν θα αποτελέσουμε την «αριστερή παρένθεση» που τόσο πολύ τους βολεύει…

β . Πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να μείνει στην εξουσία καθώς από το Φθινόπωρο δείχνουν να αλλάζουν και οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη….

γ . Μόνον αν μείνουμε στην κυβέρνηση θα έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας…, Διαφορετικά θα πέσουμε και θα γίνουμε η «χλεύη των αντιπάλων μας»…, κατά την γνωστή φράση του Γεωργίου Παπανδρέου…

Ωστόσο, ικανός αριθμός βουλευτών επιμένει να διαχωρίζει την θέση του από την κεντρική πολιτική γραμμή.

Οι πληροφορίες φέρουν τους βουλευτές  Κώστα Λαπαβίτσα, Στάθη Λεουτσάκο , Θανάση Πετράκο, Βασίλη Χατζηλάμπρου, Γιάννα Γαϊτάνη, Ελένη Σωτηρίου, Ραχήλ Μακρή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, γνωστοποίησε στη Βουλή και στην γραμματεία του κόμματός του ότι για οικογενειακούς λόγους δεν θα είναι παρόν στην αποψινή ψηφοφορία στην Βουλή, ενώ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης συγκαταλέγεται μεταξύ των βουλευτών που δυσφορούν να πουν τελικά το ΝΑΙ.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής επισημαίνουν πως η στάση των παραπάνω αναφερομένων βουλευτών θα επηρεαστεί τα μέγιστα από την επίσημη θέση που θα πάρει ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Επιπλέον, πρόβλημα εντοπίζεται και στο συγκυβερνών κόμμα τους ΑΝΕΛ. Επισημαίνεται πως η σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ διεκόπη κι ο Πάνος Καμμένος ήρθε εσπευσμένα στη Βουλή για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, μίλησε εντελώς αόριστα κι απέφυγε επιμελώς να ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ, περιμένοντας προφανώς την τελική απόφαση της διακοπείσας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πάντως, κλείνοντας το παρόν κείμενο, επισημαίνουμε πως,  ακόμα κι αν περάσει απόψε στην επικείμενη ψηφοφορία της Βουλής, η κυβέρνηση έχει έναν μεγάλο Γολγοθά μέχρι και την επόμενη Δευτέρα που θα φέρει την ολοκληρωμένη συμφωνία στην ολομέλεια.

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail