Ο Ψεύτης Βοσκός

"ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ ΠΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΝΑΙ;" ΑΝΕΚΡΑΞΕΝ ΤΟ ΜΑΡΑΚΙ ΚΑΙ ΑΝΑΤΣΟΥΤΣΟΥΡΙΑΣΑΝ ΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ

Λίγη υπομονή για συμφωνία, αλλά το κακό έχει ήδη γίνει: κανείς πια δεν πιστεύει κανέναν, και για πολύ καλούς λόγους. Γράφει ο Σχολ[ι]αστικός

“Ήταν κάποτε ένας βοσκός με ένα κοπάδι με αρκετά πρόβατα και ένα μαντρί έξω από το χωριό του. Κάθε πρωί, έπαιρνε τα πρόβατα και τα οδηγούσε σε ένα λόφο, αφήνοντάς τα να βοσκήσουν με την ησυχία τους.

〉 Συνήθως περνούσε την ώρα του παίζοντας τη φλογέρα του, αλλά μια μέρα που την ξέχασε στο μαντρί, μην έχοντας τι να κάνει, σκέφτηκε να κάνει μια φάρσα στους συγχωριανούς του. Ανέβηκε σε ένα βράχο και άρχισε να φωνάζει προς το χωριό “βοήθεια, βοήθεια, λύκος, λύκος!”.

〉 Οι συγχωριανοί του έτρεξαν να τον βοηθήσουν κι εκείνος μόλις έφτασαν, άρχισε να γελάει. Ο βοσκός βρήκε πολύ αστεία τη φάρσα και την επανέλαβε δυο τρεις φορές ακόμα. Κάποια μέρα όμως, μια αγέλη από λύκους όντως επιτέθηκε στα πρόβατά του κι εκείνος, τρομαγμένος άρχισε να καλεί σε βοήθεια.”

〉 Και εν πολλοίς ο βοσκός είναι λίγο – πολύ όλοι σήμερα, μέσα κι έξω από την Ελλάδα.

〉 Εντός Ελλάδος, τα Μέσα Μαζικής Επιχειρηματενημέρωσης έχασαν κάθε ψήγμα αξιοπιστίας που είχαν. Πώς μπορείς να ακούσεις ξανά τη Μαρία – «δευτεράντζα»* – Σαράφογλου μετά τη μνημειώδους ουδετερότητας και ψυχραιμίας ατάκα «εγώ φταίω που όλες οι κοινωνικές ομάδες ψηφίζουν ΝΑΙ;».

〉 Το πολιτικό σύστημα, πώς ακριβώς μπορεί να αντέξει το σεισμό των ωμών πολιτικών παρεμβάσεων στα εσωτερικά της Ελλάδας από απίθανους τύπους στυλ Σόιμπλε; Θα μου πείτε, σόι μπλε και πίτσες μπλε, εδώ εμείς τι κάνουμε.

〉 Εμείς εδώ κραυγάζουμε και δημοψηφίζουμε για μέτρα και σταθμά που απορρίπτουμε και μετά τα ψηφίζουμε στη Βουλή. Και όχι απλά, αλλά ανεχόμαστε και τον κάθε ΣαχΛαφαζάνη και ΣαχΛαπαβίτσα να ετοιμάζουν κουπόνια για προμήθεια τροφίμων. Για να μη μιλήσω για απίθανους τύπους και τύπισσες τύπου Βούλτεψη και Άδωνι που προκάλεσαν «χαρτί υγείας run» στα σούπερ μάρκετ λες και θα πάψουν οι ελληνικές χαρτοποιίες να βγάζουν.

〉 Και στην Ευρώπη; Ποια ακριβώς αξιοπιστία έχουν οι «δεν υπάρχει καμία περικοπή στις συντάξεις» Γιούνκερ και «για όλα φταίει ο Βαρουφάκης» Ντάισελμπλουμ; Ποια αξιοπιστία έχει η «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» Λαγκάρντ;

〉 Και σε τελική ανάλυση, ποια αξιοπιστία έχει ο καθένας από εμάς; Ο καθένας από εμάς που επί 40+ χρόνια ψήφιζε κρατιστές τύπου Εθνάρχη, Ροζ Βίλα, Ελαιόδενδρου και Πλεϊστέισον, που σήμερα παρουσιάζονται αναμορφωμένοι (όσοι εξ” αυτών ζουν) λιμπεραλιστές υπέρ του «Ναι»!

〉 Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Γιατί συναινέσαμε σε ένα οικονομικό μοντέλο τύπου φούσκας Χρηματιστηρίου, Μυκόνου και «Down Town» και δεν παράγουμε απολύτως τίποτα;

Πού βρίσκουν το θράσος άτομα όπως ο Παπαντωνίου, ή «δημοσιογράφοι» που έχουν τελειώσει με το ζόρι το δημοτικό, να επιχειρούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη; Προχθές γνωστό ειδησεογραφικό σάιτ εταιρείας που ΔΟΛοφονεί την αντικειμενικότητα συστηματικά ανήρτησε την – για Πούλιτζερ – είδηση ότι πρέπει να ευχαριστούμε το Γιάννο Παπαντωνίου που πάλεψε και κατάφερε τα χαρτονομίσματα του Ευρώ να έχουν τη λέξη «ΕΥΡΩ» με ελληνικούς χαρακτήρες. Κι έλεγα κι εγώ, ποιον έχω να ευχαριστώ που φτάσαμε ως εδώ;;

〉 Δυστυχώς το τέλος στο μύθο του Αισώπου είναι προδιαγεγραμμένο. Όταν τελικά η αγέλη των λύκων όντως επιτέθηκε στα πρόβατα του βοσκού, κανείς πια δεν τον πίστευε και όλα του τα πρόβατα έγιναν γίδα βραστή.

* (σύμφωνα με τον τσολιά της Ελληνοφρένειας)

 

Εκτύπωση Εκτύπωση e-mail e-mail